Νέο πρόστιμο - μαμούθ στην Google για τις διαφημίσεις και την AdSense

Νέο πρόστιμο - μαμούθ στην Google για τις διαφημίσεις και την AdSense Facebook Twitter
0

Πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ επέβαλλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google

To πρόστιμο αφορά κατηγορίες πως καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, αυτή τη φορά όσον αφορά το διαφημιστικό κομμάτι της, AdSense. 

Το πρόστιμο είναι το τρίτο που αποφασίζεται σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, θεματοφύλακα του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, είναι ωστόσο πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που αφορά την AdSense, η Επιτροπή κατηγορεί την Google ότι επέβαλε έναν αριθμό περιοριστικών όρων στα συμβόλαια που σύναψε με τρίτους διαδικτυακούς ιστότοπους (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες. 

«Αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες από την άποψη των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά πρακτικές κατά του ανταγωνισμού», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η απόφαση αφορά πρακτικές της εταιρείας την περίοδο 2006 - 2016. Τη συγκεκριμένη περίοδο η Google είχε μερίδιο άνω του 90% όσων αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις και πάνω από 75% όσον αφορά την διαφημιστική αγορά μέσω αναζητήσεων, πρόσθεσε η Κομισιόν.

Τον Ιούλιο του 2018, η Google κλήθηκε να πληρώσει 4,34 δισ. ευρώ (ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του Android, του δωρεάν συστήματος επεξεργασίας για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones), προκειμένου να εδραιώσει την υπεροχή της υπηρεσίας της για διαδικτυακή αναζήτηση.

Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου 2017, είχε καταδικαστεί στην καταβολή προστίμου 2,42 δισεκ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αναζήτηση στο διαδίκτυο με την εύνοια που παρείχε στην «Google Shopping», που συγκρίνει τιμές, σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Google άσκησε έφεση στις δύο αποφάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τech & Science / Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τα δεδομένα μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
LIFO NEWSROOM
Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM
Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM