Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους υπεύθυνους του λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου το 2014 είχε σκοτωθεί ένα 13χρονο αγόρι.
Η έδρα καταδίκασε σε έξι χρόνια κάθειρξη, με αναστολή τον συντηρητή των παιχνιδιών και τον διαχειριστή του λούνα πάρκ στο Ελληνικό.
Από το δυστύχημα, είχε τραυματιστεί και η αδελφή του 13χρονου που έχασε τη ζωή του.
Ένοχος κρίθηκε ακόμη ένας αλλοδαπός κατηγορούμενος που φυγοδικεί, για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης εξ αμέλειας.
Σε αυτόν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή ενώ αθωώθηκαν δύο ακόμα υπάλληλοι του λούνα παρκ, πακιστανικής καταγωγής.
Το δικαστήριο όρισε η ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 5€ ημερησίως, για τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, που ήταν καταδικαστική και για τους δύο κατηγορουμένους.
Αν και δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, η έδρα μετέτρψε την αρχική κατηγορία για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από ενδεχόμενο δόλο, στα αδικήματα αυτά από αμέλεια.
Η κατάθεση της μητέρας
«Ήταν το πρώτο παιχνίδι που μπήκαν. Ήθελαν να μπουν στη φουσκωτή μπάλα , σε αυτό το παιχνίδι. Ξαφνικά άρχισε να φυσάει. Ο αέρας δεν ήταν πολύ δυνατός. Σήκωσε τη μπάλα πρώτα κάθετα και μετά οριζόντια προς τα δεξιά που ήταν τα άλλα παιχνίδια», κατέθεσε η μητέρα για όσα συνέβησαν στις 27 Απριλίου του 2014.
«Η μπάλα χτύπησε στο καρουζέλ και έπεσε κατακόρυφα κάτω. Ο Βασίλης φώναξε στην αδελφή του "κρατήσου". Εγώ με τον σύζυγο μου χοροπηδούσαμε να πιάσουμε το σχοινί, αλλά δεν το πιάσαμε ποτέ. Τρέξαμε , βγάλαμε πρώτα τη μικρή που ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση αλλά είχε παλμούς. Ο Βασίλης είχε ανοιχτά τα μάτια του, η γλώσσα του είχε γυρίσει», πρόσθεσε.
Κατά την ίδια, αν οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, η τραγωδία θα είχε αποτραπεί.
«Αν είχαν πάρει ανάλογα μέτρα ασφαλείας, που γνώριζαν ότι θα έπρεπε να τα είχαν πάρει, το παιδί δε θα είχε πεθάνει. Αν ο κύλινδρος ήταν αγκυροβολημένος, δεμένος μέσα στην πισίνα και είχε δίχτυ γύρω-γύρω, δε θα είχε γίνει τίποτα»
Ξέσπασε ο πατριός
Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο της κατάθεσης και του πατριού του παιδιού, του οποίου την ανατροφή είχε αναλάβει από κοινού με την μητέρα, από το 2003.
«Τα παιδιά μπήκαν στο φουσκωτό. Τους έβγαζα φωτογραφίες. Κάποια στιγμή γύρισα για να τους βγάλω και βίντεο. Ακούω τη γυναίκα μου να φωνάζει "Μιχάλη, αέρας, τα παιδιά." Ούτε δευτερόλεπτα δεν κράτησε. Είδα τη μπάλα να ανεβαίνει. Πήδηξα για να πιάσω το σχοινί αλλά δεν έφθανα. Το φουσκωτό χτύπησε με δύναμη άλλα παιχνίδια».
«Άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του "Ελεάνα κρατήσου". Τα παιδιά είχαν λιποθυμήσει μέσα στον κύλινδρο. Αν ήταν έστω κι ένα σχοινί δεμένο, δε θα έχανα το παιδί μου».
Πρώην δήμαρχος Ελληνικού: Δεν ξέραμε ότι χρειαζόταν άδεια
Στη δική του κατάθεση, ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης είπε ότι το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας αλλά πλήρωνε «κανονικά» ενοίκιο στον Δήμο.
«Ο Δήμος είχε μισθώσει τον χώρο. Δεν ξέραμε ότι για τη λειτουργία λούνα παρκ χρειαζόταν άδεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εισηγήθηκαν σε εμάς ότι χρειάζεται άδεια λειτουργίας για το λούνα παρκ. Δεν ξέραμε ότι είναι παράνομο, γιατί με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε και τα προηγούμενα χρόνια».
Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε πως οι όποιες ευθύνες του Δήμου έχουν ελεγχθεί από τα ποινικά δικαστήρια κι έχει απαλλαγεί και στον δεύτερο βαθμό.
σχόλια