Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πιο πρόσφατη περίπτωση «λογοκρισίας του γυμνού» στο Facebook, αφού η πλατφόρμα κατέβασε το εξώφυλλο ενός φοιτητικού περιοδικού του πανεπιστημίου Otago στη Νέα Ζηλανδία.
Για το τελευταίο τεύχος του Critic Te Arohi, 24 φοιτητές του πανεπιστημίου φωτογραφήθηκαν γυμνοί στο εξώφυλλο.
Όπως κάθε μήνα, οι σπουδαστές ανάρτησαν στην επίσημη σελίδα του περιοδικού στο Facebook την ανακοίνωση της νέας κυκλοφορίας, αλλά 20 λεπτά αργότερα η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης κατέβασε το ποστ, ενημερώνοντας τους διαχειριστές ότι είχαν παραβεί τους κανονισμούς της ηλεκτρονικής κοινότητας.
Ο εκδότης του περιοδικού, Τσάρλι Ο'Μάνιν, επέκρινε την σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τους υπεύθυνους για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», παρατηρώντας πως τόσο γρήγορα δεν είχε αφαιρεθεί ούτε η ζωντανή αναμετάδοση της δολοφονικής επίθεσης σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς, με 50 νεκρούς.
Το Facebook απάντησε ότι η αργή αντίδραση στο βίντεο της σφαγής που είχε ανεβάσει ο Μπρέντον Τάραντ, οφείλεται στο γεγονός ότι η τρομοκρατική βία είναι πολύ πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τις γυμνές φωτογραφίες.
«Το Facebook δεν έχει ξαναδεί αιδοίο στο παρελθόν», σχολίασε σκωπτικά ο Ο'Μάνιν, όπως μεταδίδει το Stuff.
Το Critic Te Arohi είναι η παλαιότερη free-press φοιτητική εφημερίδα στη Νέα Ζηλανδία, αφού πρωτοκυκλοφόρησε στη χώρα το 1925 και πλέον την διαβάζουν περισσότεροι από 18.000 αναγνώστες κάθε εβδομάδα, εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης.
Οι αυστηροί κανόνες του Facebook σε ό,τι αφορά τα γυμνά, προκαλούν συχνά έντονες επικρίσεις εξαιτίας της υπερβολής που καμία φορά επεκτείνεται ακόμα και σε πασίγνωστα έργα τέχνης.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της λογοκρισίας ενός γλυπτού 30.000 ετών, που απεικονίζει μία θεότητα - έγκυο γυναίκα, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από το Facebook «πορνογραφικό».
σχόλια