Η ιστορία μίας οικογένειας από το Ιράκ που βρήκε δουλειά και την ανεξαρτησία της στην Κω

Η ιστορία μίας οικογένειας από το Ιράκ που βρήκε δουλειά και την ανεξαρτησία της στην Κω Facebook Twitter
0

Η οικογένεια του 39χρονου Ιρακινού πρόσφυγα, Hemen Jaff, βρήκε δουλειά μόλις τρεις μήνες αφού έφτασε στο νησί της Κω με μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα αναζητώντας άσυλο τον Ιούνιο του 2018.

Ο 39χρονος Hemen Jaff, επεξεργάζεται σχολαστικά τη λέιζερ μηχανή κοπής που χειρίζεται καθημερινά σε τεχνική εταιρεία στο νησί της Κω. Κάνει την απαραίτητη προσαρμογή, ώστε να σχεδιαστούν οι συσκευασίες, μέσω των οποίων θα τυποποιηθούν προϊόντα όπως ντόπιο κρασί και λάδι.

Η σύζυγός του, Sharaban, 30 ετών, η οποία επίσης βοηθά στην επιχείρηση, κεντά στη ραπτομηχανή ένα γατάκι σε ένα παιδικό μπλουζάκι. Η 5χρονη κόρη τους, Beta Jaff, που γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του χώρου, τραγουδά ανέμελα το «φεγγαράκι μου λαμπρό» σε άπταιστα αγγλικά.

Η ιστορία μίας οικογένειας από το Ιράκ που βρήκε δουλειά και την ανεξαρτησία της στην Κω Facebook Twitter

Στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο έχουν νόμιμα εργασιακά δικαιώματα, αν βέβαια καταφέρουν και βρουν δουλειά, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για τους νεοαφιχθέντες.

Ο Hemen, ο οποίος ήταν πολιτικός μηχανικός στο Ιράκ, ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά από την πρώτη στιγμή που έφτασε με την οικογένειά του στην Κω. Ήθελε να μπορεί ο ίδιος να τους προσφέρει τα προς το ζην και όχι να εξαρτάται αποκλειστικά από τη βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Περιπλανιόμουν στους δρόμους του νησιού ψάχνοντας για δουλειά. Κάποια στιγμή άκουσα θόρυβο μηχανημάτων. Μπήκα στην εταιρεία και είπα στον ιδιοκτήτη ότι μπορώ να κάνω οτιδήποτε, από το να καθαρίζω πλακάκια έως και να χειρίζομαι αυτά τα μηχανήματα. Τ' αφεντικό μου πίστεψε σ' εμένα και με προσέλαβε», λέει ο Hemen.

 

Η ιστορία μίας οικογένειας από το Ιράκ που βρήκε δουλειά και την ανεξαρτησία της στην Κω Facebook Twitter

Σε πολύ λίγο χρόνο ξεκίνησε και η Sharaban να βοηθάει και να εκπαιδεύεται στα μηχανήματα. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας θέλει να την προσλάβει από τον Μάιο του 2019.

Αρχικά η οικογένεια Jaff διέμενε σε ένα κοντέινερ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Πυλί. Λίγο αργότερα, η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Υποστήριξη Νέων, εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, φιλοξένησε την οικογένεια σε διαμέρισμα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τους 1.000 αιτούντες άσυλο στην Κω, περίπου 190, οι πλέον ευάλωτοι, μένουν σε διαμερίσματα. Το πρόγραμμα ESTIA παρέχει περισσότερες από 25.000 θέσεις φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ύπατης Αρμοστείας για ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής της Ελλάδας.

Με τον πρώτο του μισθό, ο Hemen βρήκε να νοικιάσει δικό του σπίτι και επέστρεψε το κλειδί του διαμερίσματος του ESTIA στους κοινωνικούς λειτουργούς της ΑΡΣΙΣ παραδίδοντας τον χώρο πεντακάθαρο.


«Αφού βρήκα δουλειά και εξασφάλισα τα προς το ζην, θεώρησα ότι δεν ήταν σωστό να εξακολουθώ να επωφελούμαι από τη φιλοξενία σε διαμέρισμα, στο οποίο θα μπορούσε να μείνει μια άλλη οικογένεια με μεγαλύτερη ανάγκη», λέει ο Hemen. «Είχε φτάσει η ώρα να γίνουμε ανεξάρτητοι».

Μέχρι πέρυσι την άνοιξη, η κουρδική αυτή οικογένεια ζούσε σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «μεγάλο σπίτι» στο Ιράκ, μέσα στις ανέσεις και την πολυτέλεια. Σήμερα, η οικογένειας Jaff νοικιάζει ένα μικρό δυάρι. Αλλά δεν τους πειράζει. «Σήμερα ελέγχουμε τη ζωή μας και αυτό είναι πιο σημαντικό», λέει η Sharaban. Η μικρή Beta συμπληρώνει ότι το παλιό τους σπίτι «ήταν μεγάλο, αλλά βαρετό».

Στο Ιράκ, ο Hemen έγινε μέσα σε λίγα χρόνια πετυχημένος στον κλάδο του μέσα από τη δουλειά του ως πολιτικός μηχανικός. Παντρεύτηκαν με τη Sharaban το 2012 και ζούσαν ευτυχισμένοι. Μέχρι που στοχοποιήθηκαν από εξτρεμιστές και αναγκάστηκαν το 2018 να τραπούν σε φυγή.

«Κρυφτήκαμε σε διάφορες πόλεις, αλλά δεν μπορούσαμε να ζούμε κυνηγημένοι για πάντα. Αποφασίσαμε λοιπόν να βρούμε καταφύγιο σε ένα ασφαλές μέρος», εξηγεί ο Hemen.

Αφού εγκατέλειψαν το Ιράκ και έφτασαν στην Τουρκία, πλήρωσαν διακινητές για να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης. Το ταξίδι με τη βάρκα από το Μπόντρουμ έως την ακτή της Κω το βράδυ εκείνο στις αρχές Ιούνη του 2018 διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, αλλά ήταν τρομακτικό.

«Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας θάλασσα», λέει ο Hemen. Η μικρή Beta έλεγε στον πατέρα της ότι φοβόταν κι εκείνος την έσφιγγε στην αγκαλιά του. «Της είπα να κλείσει τα μάτια της και ευτυχώς αποκοιμήθηκε».

Ασφαλής πλέον στην Κω, η Beta προετοιμάζεται ενθουσιασμένη για το νηπιαγωγείο που ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Προς το παρόν ασχολείται με το τραγούδι και το χορό και εστιάζει στη βελτίωση των αγγλικών της, τα οποία ήδη γνωρίζει πολύ καλά με τη βοήθεια ενός φορητού υπολογιστή που της παραχώρησε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, όπου δουλεύουν οι γονείς της.

Έχει εξάλλου κληρονομήσει την έφεση στις γλώσσες από τον πατέρα της -ο οποίος μιλά πέντε- και ανυπομονεί να μάθει ελληνικά και να γνωρίσει νέους φίλους.

Παθιασμένος με τα οικονομικά, ο Hemen, στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται αποκλειστικά με τα νέα του χρηματιστηρίου. Η σύζυγός του ονειρεύεται κάποια στιγμή να ανοίξει το δικό της γυμναστήριο στην Κω ενώ θα βλέπει την κόρη τους, Beta, να μεγαλώνει ευτυχισμένη, ελεύθερη και ασφαλής.

«Παλιά έλεγα ότι αν πάρεις ένα δέντρο από την πατρίδα σου και το φυτέψεις αλλού, δεν θα φυτρώσει. Άλλαξα γνώμη. Το δέντρο μου είναι γερό και μεγαλώνει στην Κω και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό», λέει ο Hemen.

Με πληροφορίες από Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM