Κάποτε τα μακαρόνια συσκευάζονταν με το χέρι

Κάποτε τα μακαρόνια συσκευάζονταν με το χέρι Facebook Twitter
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της οικογένειας Μήκα.
0

Το εργοστάσιο αυτό βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, στο νότιο τμήμα του τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Γλάδστωνος, Ολύμπου, Παπαζώλη και Αγίου Δημητρίου και λειτουργούσε από το 1926 με χειροκίνητα κυρίως μηχανήματα. Η ΑΒΕΖ ΑΕ προέκυψε από τη συγχώνευση τεσσάρων βιοτεχνιών ζυμαρικών: «Υιοί Κ. Μήκα "ΙΡΙΣ"», «Χατζηγιάννη & Βέρρου», «Κούσκουρα & Μόκκα», «Μπεραχά & Σία».


Απασχολούσε περίπου 125 εργαζόμενους. Το 1957 αντικαταστάθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του, ενώ το νέο εργοστάσιο της ΑΒΕΖ στην οδό Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου τέθηκε σε λειτουργία το 1962. Το 2007 δυστυχώς διέκοψε τη λειτουργία της και το σήμα της εξαγοράστηκε από την Κίκιζας Α.Ε. («Μέλισσα»).

— Σταυρ. Μπαλοπ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσχα χωρίς επικίνδυνα (και θορυβώδη) πυροτεχνήματα στην Ελλάδα γίνεται;

Ελλάδα / Πάσχα χωρίς επικίνδυνα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα γίνεται;

Μπορούμε να χαρούμε ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα, να τηρήσουμε τα έθιμα χωρίς να κινδυνεύουν άνθρωποι και ζώα; Οι απαντήσεις στην LiFO από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Εμπόρων, Εισαγωγέων και Τεχνιτών Καύσης Πυροτεχνημάτων
ΜΙΛΤΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ