Για την αντιπυρική περίοδο του 2025, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει επικεντρωθεί σε μια ολιστική προσέγγιση για τις φωτιές, με τρίπτυχο στόχο: μείωση των ενάρξεων πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτησή τους και μείωση των καταστροφικών συνεπειών.
Η Ελλάδα θα διαθέτει 49 νοικιασμένα εναέρια μέσα, επιπλέον 30-35 αεροσκάφη του Εθνικού Στόλου, καθώς και 80 drones με θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό των εστιών των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως ανακοινώθηκε, θα ενισχυθεί με 18.000 άτομα, αύξηση 20% σε σχέση με το 2023, και θα προστεθούν 2.500 εποχικοί πυροσβέστες. Οι εθελοντές θα ανέλθουν σε 4.500, ενώ θα υπάρξουν και άλλοι 5.500 από άλλες εθελοντικές οργανώσεις.
Όπως επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χθες στον «ΟΤ» στο περιθώριο του Delphi Economic Forum X, η Πολιτική Προστασία θα συνεχίσει τη χρήση του Εθνικού Στόλου, με τα Canadair και τα ελικόπτερα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Mε το πρόγραμμα «Αιγίς», προσέθεσε, η Πολιτική Προστασία αποκτά και τα δικά της μέσα, επιτρέποντας πιο συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση καταστροφών. «Τα μέσα του προγράμματος "Αιγίς" είναι κρίσιμα και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως οι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα ραντάρ, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την παρακολούθηση και πρόληψη των φαινομένων. Η συνεργασία αυτή ενισχύει τη συνολική αντίδραση της χώρας σε φυσικές καταστροφές και αποτελεί πρότυπο για το πώς η Ελλάδα μπορεί να θωρακιστεί απέναντι σε πολλαπλές απειλές και κρίσεις», σημείωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.