ΚΙΕΦ, το μειονοτικό κόμμα που σάρωσε στη Δυτική Θράκη: ελέφαντας στο δωμάτιο

ΚΙΕΦ, το μειονοτικό κόμμα που σάρωσε στη Δυτική Θράκη: ελέφαντας στο δωμάτιο Facebook Twitter
Την περασμένη Κυριακή των ευρωεκλογών στη Ροδόπη και την Ξάνθη, ένα τοπικό κόμμα σάρωνε σχεδόν τα πάντα, αφήνοντας τις δύο μεγάλες παρατάξεις στη δεύτερη και τρίτη θέση.
2

Την περασμένη Κυριακή των ευρωεκλογών, ενώ σ' όλη την Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωναν τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά, σε δύο νομούς της Θράκης, στη Ροδόπη και τη Ξάνθη, ένα τοπικό κόμμα σάρωνε σχεδόν τα πάντα, αφήνοντας τις δύο μεγάλες παρατάξεις στη δεύτερη και τρίτη θέση, με ποσοστά που δεν ξεπερνούσαν καν το 25%. Το όνομα του, ΚΙΕΦ ή DEB – Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και τη Φιλίας. Πρόκειται, ουσιαστικά για τη μειονοτική παράταξη η οποία εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους που ζουν στη Δυτική Θράκη.

Συγκεκριμένα στον νομό Ροδόπης το ποσοστό του ΚΙΕΦ έφτασε το 38,01%, με 23.069 πολίτες να το στηρίζουν, ενώ στην Ξάνθη το 25,05%, με τους ψηφοφόρους εκεί να αγγίζουν τους 15.000. Όπως εξηγεί στη LiFO δημοσιογράφος που εργάζεται στην Κομοτηνή, ο οποίος, όμως, δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, οι συγκεκριμένες επιδόσεις, αν και για αρκετούς μοιάζουν απίθανες, στην περιοχή ήταν σχεδόν σίγουρες, αν κρίνει κανείς από τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις που διοργάνωνε το κόμμα όλο το προηγούμενο διάστημα στη Δυτική Θράκη.

Οι συνεχόμενες πρωτιές του ΚΙΕΦ βρήκαν μουδιασμένους την εκλογική νύχτα τα media και τους πολιτικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να μην αναφερθούν ιδιαίτερα στο θέμα και όταν το έκαναν, επεσήμαναν πως το συγκεκριμένο κόμμα πρέπει να απομονωθεί, καθώς κάνει κακό στα εθνικά συμφέροντα.

Τα ποσοστά του, μάλιστα, είναι πεσμένα σχετικά με εκείνα του 2014, καθώς τότε στη Ροδόπη είχε αγγίξει το 42% ενώ στην Ξάνθη το 25,91%. Οι συνεχόμενες πρωτιές του ΚΙΕΦ βρήκαν μουδιασμένους την εκλογική νύχτα τα media και τους πολιτικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να μην αναφερθούν ιδιαίτερα στο θέμα και όταν το έκαναν, επεσήμαναν πως το συγκεκριμένο κόμμα πρέπει να απομονωθεί, καθώς κάνει κακό στα εθνικά συμφέροντα.

ΚΙΕΦ, το μειονοτικό κόμμα που σάρωσε στη Δυτική Θράκη: ελέφαντας στο δωμάτιο Facebook Twitter
Στο ζήτημα της μειονότητας στέκεται ιδιαίτερα η κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου, η οποία, ωστόσο, αναφέρεται στον φόβο τον οποίο προσπαθούν να καλλιεργήσουν αρκετοί στην Ελλάδα για τις πεποιθήσεις του ΚΙΕΦ.

Η LiFO επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου, η οποία μίλησε για τις εντυπώσεις τους από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής των ευρωεκλογών. «Οι πρώτες εκτιμήσεις μας είναι ευχάριστες καθώς αποδείξαμε την ύπαρξη της μουσουλμανικής - τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα και την Ευρώπη. Όπως είδαμε όλοι, ο χάρτης της χώρας είχε τρία χρώματα μπλε, ροζ και το γκρι του ΚΙΕΦ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα της αναγνώρισης «μουσουλμανικής - τουρκικής» μειονότητας στην περιοχή είναι το κεντρικό αίτημα του ΚΙΕΦ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος από την Κομοτηνή, η συγκεκριμένη απαίτηση συνοδεύεται, όμως, με την εκλογή μουφτή στην περιοχή και την αναγνώριση των μουσουλμανικών περιουσιών στη Δυτική Θράκη, οι οποίες αποτελούν κόκκινο πανί για την ελληνική πλευρά.

«Αυτό που θέλουν είναι να αφομοιώσουν όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης σε μία μειονότητα. Να βάλουν κάτω από τη σκεπή τους όλους τους τουρκογενείς, τους Πομάκους, τους Ρομά και να τους αποκαλούν Τούρκους. Η μειονότητα στη Θράκη είναι κοντά στις 140.000 αλλά μόνο οι μισοί θεωρούν τους εαυτούς τους τουρκογενείς» εξηγεί ο ίδιος.

«Θα ήθελα να πω εγώ προσωπικά πως το κόμμα αυτό θα πρέπει να απομονωθεί κυρίως επειδή έχει μια εθνικιστική ρητορική, η οποία διχάζει την τοπική κοινωνία, επειδή κάνουν διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα, την καταγωγή. Πιστεύω πως και οι μειονοτικοί πολίτες μπορούν να εκφραστούν μέσα από τα υπόλοιπα κόμματα ακόμα καλύτερα» συνεχίζει.  

Στο ζήτημα της μειονότητας στέκεται η κ. Ασάφογλου, η οποία, ωστόσο, αναφέρεται στον φόβο τον οποίο προσπαθούν να καλλιεργήσουν αρκετοί στην Ελλάδα για τις πεποιθήσεις του ΚΙΕΦ.

Ήδη από τις 26 Απριλίου, έναν ακριβώς μήνα πριν από τις εκλογές, στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, αναρτήθηκε ανακοίνωση η οποία αναφέρονταν στον «φοβοκεντρικό μηχανισμό εν δράσει».

ΚΙΕΦ, το μειονοτικό κόμμα που σάρωσε στη Δυτική Θράκη: ελέφαντας στο δωμάτιο Facebook Twitter
Πρόκειται για τη μειονοτική παράταξη η οποία εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους που ζουν στη Δυτική Θράκη.

Η ίδια στάθηκε, μιλώντας στη LiFO, αρκετά σ' αυτό. «Εμείς ως ΚΙΕΦ και γενικότερα ως μειονότητα δεν έχουμε πλήξει ποτέ ούτε το κράτος αλλά ούτε και τη σημαία. Εξάλλου η προσπάθεια και ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας. Δυστυχώς, όμως, στα ελληνικά media η μειονότητα και το κόμμα μας δαιμονοποιούνται και προσδιορίζονται ως κίνδυνος και αυτό βάζει σε λειτουργία αυτό τον φοβοκεντρικό μηχανισμό».

Τα αιτήματα αυτά άρχιζαν να τίθενται από το 1989, όταν ο Σαδίκ Αχμέτ, γιατρός στο επάγγελμα από την Κομοτηνή και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αποφάσισε να ιδρύσει δύο πολιτικούς συνδυασμούς, την Εμπιστοσύνη, «Guven» στα τούρκικα, στον νομό Ροδόπης, και το «Πεπρωμένο», Ikbal, στον νομό Ξάνθης.

Ο Σαδίκ εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό, εκείνη την εποχή, για τα μικρά κόμματα, εκλογικό σύστημα, που είχε τη μορφή απλής αναλογικής, χωρίς το πλαφόν του 3%. Ο συνδυασμός του οποίου ήταν επικεφαλής κατέβηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 μόνο στον νομό Ροδόπης. Σε αυτές έλαβε 25.099 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 32,67%, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στον νομό και ο ίδιος, συγκεντρώνοντας 22.216 σταυρούς, εξελέγη βουλευτής.

Ο ίδιος, όμως, εξαιτίας των διακηρύξεών του σε τουρκικές εφημερίδες κατά την προεκλογική περίοδο τον ίδιο χρόνο, στις οποίες αναφέρονταν σε «τουρκική μειονότητα» και όχι μουσουλμανική, καταδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια για «διατάραξη της κοινής ειρήνης» να εκτίσει ποινή φυλάκισης για 18 μήνες χωρίς αναστολή. Παρέμεινε στη φυλακή περί τους δύο μήνες. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. 

Λίγα χρόνια μετά, όμως, στις 14 Ιουλίου του 1995, σε ηλικία μόλις 48 ετών, σκοτώθηκε αναπάντεχα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά άρθρο του Ριζοσπάστη της εποχής, το αυτοκίνητο του Σαδίκ Αχμέτ, στο οποίο επέβαιναν και μέλη της οικογένείας του, συγκρούστηκε στον δρόμο Ξάνθης - Κομοτηνής με ένα τρακτέρ που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και ετοιμαζόταν να στρίψει σε μία διασταύρωση. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν επίσης τα παιδιά του.

ΚΙΕΦ, το μειονοτικό κόμμα που σάρωσε στη Δυτική Θράκη: ελέφαντας στο δωμάτιο Facebook Twitter
Ο Σαδίκ Αχμέτ.

«Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο η γυναίκα του άτυχου Σαδίκ, Ίρικ, το αυτοκίνητό τους, που κατευθυνόταν προς την Ξάνθη, συγκρούστηκε με το τρακτέρ, το οποίο από μακριά φαινόταν ότι ήταν σταματημένο. Όταν όμως πλησίασαν, είπε, το είδαν ξαφνικά μπροστά τους. Μετά τη σύγκρουση το αυτοκίνητο ανατράπηκε και έπεσε στα χωράφια. Μόλις συνήλθε και πήγε στο σημείο όπου είχε γίνει η σύγκρουση διαπίστωσε ότι το τρακτέρ δεν ήταν στο δρόμο, αλλά έξω από το οδόστρωμα, εκεί που άρχιζε μία διασταύρωση.

»Για το πώς έγινε αυτή η μετακίνηση του τρακτέρ δεν μπόρεσε να δώσει κάποια εξήγηση. Πρόσθεσε ότι στο σχεδιάγραμμα της Τροχαίας απεικονίζεται ως τόπος σύγκρουσης όχι το μέρος όπου αυτή έγινε, δηλαδή στο μέσο του δρόμου, αλλά το σημείο όπου βρέθηκε στη συνέχεια το τρακτέρ. Υποστήριξε ότι το γεγονός δεν είναι απλά ένα τροχαίο και σε μια στιγμή φώναξε "τον φάγανε"» αναγράφει συγκεκριμένα το άρθρο.

Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει πάρει το όνομά του, ενώ κάθε χρόνο στο μνημόσυνο που γίνεται στη Δυτική Θράκη παρευρίσκονται εκατοντάδες μουσουλμάνοι για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Μετά τον θάνατό του, την ηγεσία του κόμματος ανέλαβε η χήρα του Ίρικ Αχμέτ, η οποία προέδρευσε μέχρι το 1999. Επόμενος επικεφαλής, ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μέχρι το 2007 όταν και παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του μετά την εκλογή του ως βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ. 

Το κόμμα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μέχρι και το 2011 παρέμενε ουσιαστικά αδρανές, με τις ευρωεκλογές του 2014 να σηματοδοτούν την επανεκκίνησή του. Σήμερα πολλοί το κατηγορούν πως ασκεί φιλοτουρκική πολιτική.

ΚΙΕΦ, το μειονοτικό κόμμα που σάρωσε στη Δυτική Θράκη: ελέφαντας στο δωμάτιο Facebook Twitter
«Η μειονότητα στη Θράκη είναι κοντά στις 140.000 αλλά μόνο οι μισοί θεωρούν τους εαυτούς τους τουρκογενείς».

Η κ. Ασάφογλου ρωτήθηκε επ' αυτού. «Ο αυτοπροσδιορισμός αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα για κάθε Έλληνα πολίτη, επομένως και για εμάς. Το ότι εκφράζουμε τα αιτήματά μας και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής - τουρκικής μειονότητας αποτελεί φιλοτουρκική πολιτική; Η ελληνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία όταν εκφράζει τα δικαιώματα της ακολουθεί την πολιτική της Αθήνας ή ασκεί φιλελληνική πολιτική;» σημειώνει.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Ροδόπη μίλησε σχετικά στο ραδιόφωνο του News 24/7 και σημείωσε πως «είναι λάθος να γυρίζουμε στην γκετοποίηση των ανθρώπων», ότι οι μουσουλμάνοι της περιοχής πρέπει να εκφραστούν από τα μεγάλα κόμματα της χώρας και πως όλες οι ομάδες οφείλουν να ζουν αρμονικά στην περιοχή.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν το ΚΙΕΦ σκοπεύει να προσέλθει αυτόνομο και στις εθνικές εκλογές. Μέχρι στιγμής, όπως καταλήγουν δημοσιογραφικές πηγές μας, δεν έχουν συμμετάσχει εξαιτίας του πλαφόν του 3%, γι' αυτό και ένα ακόμη αίτημά τους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η θέσπιση της ευρείας απλής αναλογικής.

Κανείς δεν φαίνεται να το αποκλείει, με την ίδια την πρόεδρο του κόμματος να αποκρίνεται αινιγματικά στο τέλος της συνέντευξης: «Θα δράσουμε και θα πράξουμε το πιο σωστό για τη μειονότητα αλλά και για τη χώρα μας».

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνικές εκλογές: Η άνοδος και η πτώση των κομμάτων που αλλάζει τον χάρτη

Πολιτική / Εθνικές εκλογές: Η άνοδος και η πτώση των κομμάτων που αλλάζει τον χάρτη

Οι ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής κατέδειξαν μεγάλες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με κόμματα του κοινοβουλίου να καταποντίζονται και άλλα να έρχονται στο προσκήνιο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η κα. πρόεδρος αγνοεί επιδεικτικά τη συνθήκη της Λωζάννης.Εάν έχει πρόβλημα αυτοπροσδιορισμού ας ανατρέξει εκεί για να ενημερωθεί και να μην κάνει συγκρίσεις με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ μειονότητα της Αλβανίας...
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ένα κόμμα «μουσουλμανικό» και όχι απαραίτητα «φιλοτουρκικό» να κατεβαίνει αυτόνομα στις εθνικές εκλογές.Σε 10-20 χρόνια με πάνω από το 30% των Ελλήνων υπηκόων να είναι μουσουλμάνοι (λόγω των μεταναστευτικών ροών, ελληνοποιήσεων και της υπογεννητικότητας) δεν αποκλείεται ένα τέτοιο κόμμα να είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός παίκτης στα πράγματα. Διαίρει και βασίλευε...