Κάθετα αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, για τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά την χθεσινή παράδοση της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας στο Βερολίνο, το θέμα απασχόλησε σήμερα εκτενώς τον γερμανικό Τύπο, με την Deutsche Welle να γράφει ότι «η Αθήνα το εννοεί σοβαρά» και τη Bild να σχολιάζει πως «οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δισεκατομμύρια ευρώ».
Άλλωστε ήδη από τον Απρίλιο, που η ελληνική Βουλή υιοθέτησε το σχετικό ψήφισμα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είχε ξεκαθαρίσει πως, για τη Γερμανία, «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου νομικά και πολιτικά έχει επιλυθεί οριστικά».
Η γερμανική κυβέρνηση παρέλαβε επισήμως, χθες, τη ρηματική διακοίνωση για τις αποζημιώσεις και τις επανορθώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα για τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αθήνα ζητά από το Βερολίνο την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την «έμπρακτη» ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων, σημειώνοντας πως το ζήτημα «έχει ιδιαίτερη σημασία» τόσο από ηθικής όσο και από υλικής πλευράς. Η Ελλάδα κάνει λόγο για «εκκρεμές ζήτημα», ενώ η Γερμανία έχει επανειλημμένως απορρίψει τις σχετικές αξιώσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως η χώρα πρέπει να αποζημιωθεί για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, δεδομένων των θυμάτων της γερμανικής κατοχής αλλά και του κατοχικού δανείου που είχε επιβάλει το Τρίτο Ράιχ στην Αθήνα επί κατοχής. Η Αθήνα ζητά επίσης την «επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών».
σχόλια