Το εργοστάσιο «Κεραμεικός» στην ακμή της αγγειοπλαστικής

Το εργοστάσιο «Κεραμεικός» στην ακμή της αγγειοπλαστικής Facebook Twitter
Στο διάστημα του μεσοπολέμου γνώρισε μεγάλη ακμή παράγοντας σερβίτσια, ανθοδοχεία κ.λπ., διακοσμημένα με μοτίβα αρχαιοελληνικής, βυζαντινής και μικρασιατικής έμπνευσης.
0

Το εργοστάσιο «Κεραμεικός» βρισκόταν επί της οδού Κανελλοπούλου στο Ν. Φάληρο (1985). Η εταιρεία αυτή, που είχε ιδρυθεί το 1910, παρήγαγε αρχικά απλά οικιακά σκεύη, αλλά στο διάστημα του μεσοπολέμου γνώρισε μεγάλη ακμή παράγοντας σερβίτσια, ανθοδοχεία κ.λπ., διακοσμημένα με μοτίβα αρχαιοελληνικής, βυζαντινής και μικρασιατικής έμπνευσης. Μεταπολεμικά η εταιρεία ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία, όπως και γενικότερα ο κλάδος της αγγειοπλαστικής.

Τη χαριστική βολή έδωσε ο σεισμός του 1981 και τελικά διέκοψε τη λειτουργία της το 1985. Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεών της μεταβιβάστηκε στη γειτονική «ΕΛΑΪΣ», η οποία το 2010 μερίμνησε για τη συντήρηση και αποκατάσταση των μωσαϊκών που διακοσμούσαν την είσοδο του περιβόλου και σημειακά την περιτοίχιση του παλαιού εργοστασίου.

Σταυρ. Μπαλ.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοψία Μπακογιάννη σε «πάρκο τσέπης» στο Παγκράτι: «Θύμωσα πολύ με την εγκατάλειψη»

Αθήνα / Αυτοψία Μπακογιάννη σε «πάρκο τσέπης» στο Παγκράτι: «Θύμωσα πολύ με την εγκατάλειψη»

Με ένα βίντεο – αυτοψία σε ένα από τα πάρκα τσέπης που δημιουργήθηκαν επί των ημερών του, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καταδεικνύει ότι έχουν αφεθεί χωρίς φροντίδας
LIFO NEWSROOM
Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Αθήνα / Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το παζάρι συνεχίζει την παράδοσή του για 28η χρονιά, προωθώντας την πρόσβαση στη γνώση και την ανάγνωση
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM