Η Φινλανδία ανέλαβε σήμερα την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε - Οι προτεραιότητες της

Η Φινλανδία ανέλαβε σήμερα την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε - Οι προτεραιότητες της Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε (EPA)
0

Η Φινλανδία ανέλαβε σήμερα την εναλλασσόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, διαδεχόμενη τη Ρουμανία, με την κεντρική θεματική της προεδρίας της να συνοψίζεται στον τίτλο «Βιώσιμη Ευρώπη—Βιώσιμο Μέλλον».

Η επιδίωξη της φινλανδικής προεδρίας είναι να προωθήσει την «παγκόσμια ηγετική θέση» της ΕΕ στη «δράση για το περιβάλλον». Αυτό συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση η Ευρώπη να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Άντι Ρίνε σε ομιλία του στο φινλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Η Φινλανδία θα επιδιώξει επίσης να υπερασπίσει ευρωπαϊκές αξίες όπως είναι «το κράτος του δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα, η δημοκρατία», πρόσθεσε ο Ρίνε.

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το τρέχον εξάμηνο η ΕΕ θα είναι το Brexit, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναβλήθηκε και πλέον είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου.

Η απερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το κόμμα της, οι Συντηρητικοί, βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη του, που θα διαδεχθεί τη Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Μπόρις Τζόνσον, ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, θεωρείται το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τζόνσον τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης. Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει κατ' επανάληψη κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Εάν η κατάσταση δεν μεταβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου 2019, το ΗΒ ενδέχεται να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εξέλιξη που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αμφότερα τα μέρη. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γάμοι μειώθηκαν, τα διαζύγια αυξήθηκαν στην Κίνα

Διεθνή / Συρρίκνωση του πληθυσμού στην Κίνα: Οι γάμοι μειώθηκαν, τα διαζύγια αυξήθηκαν

Η μείωση του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα των νέων, ως προς τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας αποδίδεται εδώ και χρόνια στο υψηλό κόστος της φροντίδας των παιδιών και της εκπαίδευσης
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Βιασμό μετά φόνου ερευνά η αστυνομία - «Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ»

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Βιασμό μετά φόνου ερευνά η αστυνομία - «Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ»

Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ Πελικό, καθώς η αστυνομία εντόπισε στοιχεία που τον ενοχοποιούν για βιασμό μετά φόνου πριν γνωρίσει τη μετέπειτα σύζυγό του.
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Διεθνή / Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας, που θεωρούσε πως αντιμετώπιζε αθέμιτο ανταγωνισμό από ασιατικά και ευρωπαϊκά κράτη
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που δεν μπορεί να έχει: τη Wikipedia

Διεθνή / Ο Μασκ έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που δεν μπορεί να έχει: τη Wikipedia

Με την αρπακτική του προσέγγιση στην τεχνολογία, έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή στην ψηφιακή ζωή. Αλλά η πιο διάσημη σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια παραμένει εκτός του ελέγχου του, και γι' αυτό έχει ξεκινήσει σταυροφορία εναντίον της.
LIFO NEWSROOM