Το ξενοδοχείο New Imperial Hotel, δίπλα στην πύλη της Γιάφα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία στη Μεσόγειο. Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς όμως συγκεντρώνει πολλά από τα στοιχεία της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζουν και τις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Τον περασμένο μήνα το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε πως η αμφισβητούμενη πώληση του το 2005 σε μια εβραϊκή ομάδα που θέλει να εποικίσει την παλιά πόλη ήταν νόμιμη. Πριν λίγες μέρες ο Walid Dajani ,ένας 75χρονος Παλαιστίνιος η οικογένεια του οποίου διευθύνει το ξενοδοχείο από το 1949 έλαβε το χαρτί της έξωσης. Η εβραϊκή οργάνωση Ateret Cohanim χαρακτηρίζει τον Dajani «καταληψία» και απειλεί να κατάσχει το κτίριο.
Ο Dajani θεωρεί πως πως οι έποικοι θέλουν να δημιουργήσουν μία εβραϊκή πλειοψηφία στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ κάτι που ονομάζει «βιασμό της πύλης της Γιάφα». Ζητάει διεθνή υποστήριξη από Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους.
Πως φθάσαμε όμως εδώ; Το ακίνητο του ξενοδοχείου των 40 δωματίων άνηκε στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ο εκπρόσωπος του πατριαρχείου αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος έχει ασκήσει κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας πως η πώληση έγινε αθέμιτα. «Επί 70 χρόνια οι χριστιανικές περιουσίες είναι στο στόχαστρο όμως αυτή έως τώρα είναι η πιο σοβαρή περίπτωση. Έχει σκοπό να μειώσει την παλαιστινιακή επιρροή και να μειώσει τη χριστιανική παρουσία στην Παλιά Πόλη. Δεν θα το ανεχθούμε».
Η σύγκρουση αυτή είναι το αποκορύφωμα της δικαστικής διαμάχης για μιας ύποπτη και μυστικής πώλησης που έγινε κάποτε από τον τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, ο οποίος αργότερα καθαιρέθηκε. Η ελληνορθόδοξη εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στο Ισραήλ και τις κατεχόμενες περιοχές και πολλές φορές έχει πουλήσει ακίνητα σε Εβραίου εποίκους, πολλές φορές με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Το ξενοδοχείο πουλήθηκε το 2004 για 1,8 εκατ. δολάρια χωρίς να το ξέρει ο Dajani αν και ο νόμος περί μισθώσεων τον προστάτευε. Η συμφωνία υπογράφεται και από Έλληνα αξιωματούχο ο οποίος έκτοτε έχει εξαφανιστεί, γράφει ο Observer.
O Μichael Sfard, κορυφαίος δικηγόρος στο Ισραήλ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να ισχύσει η απόφαση του ανώτατο δικαστηρίου. «Και μόνο η τιμή πώλησης δείχνει πως υπάρχει κάτι ύποπτο», λέει. «Τόσο κοστίζει ένα τριάρι στο Τελ Αβίβ».
«Η τιμή είναι ανεκτίμητη» λέει ο Dajani που για τρεις γενιές είχε συμφωνίες προστατευόμενου μισθωτή με τους προηγούμενες πατριάρχες. Μόνο τα έπιπλα κοστίζουν πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια» O Dajani φοβάται πως εκπρόσωποι τω εποίκων θα προσπαθήσουν να μπουν από μέρα σε μέρα. Μαθαίνει πως στο διαδίκτυο διάφοροι άνθρωποι που συνδέονται με την εβραϊκή οργάνωση προσπαθούν να κλείσουν δωμάτια. Έχει προχωρήσει σε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα, από το Βατικανό έως τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως για την ώρα δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση.
Με πληροφορίες από Observer
σχόλια