Η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπήρξαν στις πρώτες θέσεις των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τον συντονισμό τους στο υπουργείο Πολιτισμού και την Λίνα Μενδώνη, που σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε για τα δυο αυτά φιλόδοξα και μεγαλόπνοα έργα.
«Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν θα επεκταθεί στους χώρους του ΕΜΠ»
«Καμία στιγμή δεν ειπώθηκε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να επεκταθεί στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πρόθεσή μας είναι οι δύο ιστορικοί οργανισμοί να συλλειτουργήσουν δημιουργώντας έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Υπ' αυτήν την έννοια, ενοποιούνται» εξηγεί η κ. Μενδώνη σχετικά με την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Και συνεχίζει: «Έχουμε το σημαντικότερο μουσείο στο είδος του και την παλαιότερη και ιστορική αρχιτεκτονική σχολή. Όπως έχουμε επισημάνει στις Προγραμματικές Δηλώσεις, η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένει στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς παράγει υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους αναγκαίους χώρους προκειμένου να προχωρήσει στη σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Άλλωστε αυτό το έχω πει ήδη από το 2014. ΜΑΖΙ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συλλειτουργούν. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο. Οι σχετικές μελέτες αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Άμεσα οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του Τατοϊου
Όσον αφορά στο Τατόι, η υπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ξεκινούν αμέσως τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των κατατεθειμένων προ τριετίας μελετών, τις οποίες είχε εκπονήσει ο Σύλλογος των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου».
«Σας θυμίζω ότι αντίστοιχα πολιτιστικά και ιστορικά σύνολα υπάρχουν σε πολλές χώρες. Το ανάκτορο του Μεγάλου Πέτρου στην Αγία Πετρούπολη -για παράδειγμα- στο οποίο μάλιστα υπάρχει το αρχιτεκτονικό πρότυπο του θερινού ανακτόρου του Τατοΐου, λειτουργεί με πρότυπο τρόπο και υποδέχεται ετησίως εκατομμύρια επισκέπτες. Το πρώην βασιλικό κτήμα αποτελεί ένα μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί με τρόπο πρότυπο, που να εξασφαλίζει διαχειριστική αυτοτέλεια και επάρκεια πόρων. Και αυτό μπορεί να γίνει εφ' όσον αναπτυχθούν συνέργειες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Να αποδοθούν εκείνες οι πολιτιστικές χρήσεις που θα μετατρέψουν το Κτήμα σε πόλο έλξης επισκεπτών, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα σύνολα. Να δοθούν συγχρόνως δυνατότητες επανεκκίνησης της παραγωγής, όπως επί Βασιλείας -οι παλαιότεροι θυμόμαστε το κρασί και το βούτυρο Τατοΐου- και εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων παραγωγής βιολογικών προϊόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.
Και καταλήγει: «Από τις πρώτες ενέργειες είναι κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, διατάξεις του οποίου εγείρουν θέματα συναρμοδιοτήτων. Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού τον συντονισμό των συναρμοδίων φορέων. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ξεκινούν αμέσως τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των κατατεθειμένων προ τριετίας μελετών, τις οποίες είχε εκπονήσει ο Σύλλογος των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου. Άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την εκπόνηση της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου. Η χρηματοδότηση έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του υπουργείου από το 2018».
σχόλια