Ποιες ελληνικές παραλίες έχασαν τη «Γαλάζια Σημαία»

Ποιες ελληνικές παραλίες έχασαν τη «Γαλάζια Σημαία» Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Δεκαεφτά ελληνικές παραλίες, βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» από το ομώνυμο Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, αφαιρέθηκαν από τον σχετικό εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2019.

Οι ακτές αυτές έχασαν το βραβείο της γαλάζιας σημαίας, καθώς δεν πληρούσαν πλέον τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος. Η υπεύθυνη για τον συντονισμό του προγράμματος, Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, διαβεβαιώνει πως η ποιότητα του νερού στις συγκεκριμένες παραλίες παραμένει εξαιρετική για κολύμβηση, αλλά οι ελεγκτές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν «σοβαρές ελλείψεις» στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούν σε:

-Παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες

-Καθαριότητα

-Ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών

-Ορθή πληροφόρηση και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού. Οι 17 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

Ακτή Μπατσί, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
Ακτή Κακιά Λαγκάδα, Δήμος Κυθήρων, Αττική
Ακτή Αλυκή, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας
Ακτή Διγελιωτικά, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας
Ακτή Νιφορέικα, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας
Ακτή Τηγάνια, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας
Ακτή Περιγιάλλι, Δήμος Καβάλας, Π.Ε. Καβάλας
Ακτή Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1, Δήμος Νέστου, Π.Ε. Καβάλας
Ακτή Μπούκα-Παλιοσταφίδα, Δήμος Κεφαλλονιάς, Π.Ε, Κεφαλλονιάς
Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
Ακτή Μαυροβούνι 2, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
Ακτή Νέοι Πόροι, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
Ακτή Παντελεήμονας 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
Ακτή Μονολίθι, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
Ακτή Πλατάνια, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
Ακτή Τσούκες, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
Ακτή Λη/My Pefkos, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ !!Ποτέ δεν ήταν! Κανένας δεν βραβεύει παραλίες.Η γαλάζια σημαία είναι ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ, κατοχυρωμένο. Ο ιδιοκτήτης μιας παραλίας (συνήθως ο εκάστοτε Δήμος) κάνει ΑΙΤΗΣΗ στην συγκεκριμένη εταιρεία που έχει κατοχυρώσει το σήμα, ΠΛΗΡΩΝΕΙ (με δικά μας λεφτά) ένα τσουχτεερό ποσό και η εταιρεία - αφού κάνει κάποιους ποιοτικούς ελέγχους - του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα για μία σαιζόν.Υποτίθεται ότι ο Δήμος θα πάρει πίσω τα λεφτά που έδωσε από τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών, αν υποθέσουμε ότι το μπητσόμπαρο που εκμεταλλεύετει την παραλία θα φορολογηθεί (πιάσε τ' αβγό και κούρεφτο)Η συμφωνία της γαλάζιας σημαίας περιλαμβάνει και ελέγχους κατά την διάρκεια της σεζόν. Αν οι ποιοτικοί έλεγχοι δείξουν ανεπάρκεια, τότε η παραλία χάνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την Γ.Σ.Τα λεφτά - που τα έχουμε πληρώσει όλοι εμείς - ΔΕΝ επιστρέφονται.Το σκάνδαλο ΔΕΝ είναι ότι κάποιες παραλίες "εχασαν το βραβείο", που ποτέ δεν ήταν βραβείο. Το σκάνδαλο είναι ότι κάποιοι Δήμοι κατασπάλησαν δικά μας λεφτά για να αγοράσουν ένα εμπορικό σήμα και μόλις είδαν ότι το ευνοούμενο μπητσόμπαρο / ξαπλωστρατζής δεν βγάζει τα προσδοκώμενα έσοδα, παράτησαν τις υποδομές. Οι υποδομές βλέπεις είναι αυτές που κοστίζουν.Η συνεπεια ήταν ότι η εταιρεία της γαλάζιας σημαίας τους αφαίρεσε το σηματάκι λόγω ελλειπών υποδομών.