Πήγαινα σε σχολείο θηλέων. Σε μια εποχή που και η πιο παραμικρή αναφορά στο σεξ μας έκανε να κοκκινίζουμε και οι πιο προχωρημένες συμμαθήτριές μου είχαν φαντασιώσεις με ροκ σταρ τύπου Jim Morrison (ακόμα και νεκρός, παρέμενε σέξι). Τότε ακόμα χρησιμοποιούσαμε τα προφυλακτικά (πού τα είχαν βρει αναρωτιέμαι -τώρα) για μπαλόνια («αχ, γιατί γλιστράει έτσι;») ή μπουγέλα που πετάγαμε η μία στην άλλη με κρυφά γελάκια στις τουαλέτες. Το 1981, που διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο ιός της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, κοινώς HIV, ήμουν ακόμα μικρή - τουλάχιστον με την έννοια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το AIDS άργησε να μπει στο λεξιλόγιο της γενιάς μου, όπως και το προφυλακτικό στην τσέπη της.
Στην Αγγλία πλέον, όπου σπούδαζα κι όπου τα πράγματα ήταν λιγότερο ταμπού απ' όσο στην Ελλάδα, συνειδητοποίησα μέσα από τις δειλές ακόμα ενημερωτικές καμπάνιες, αλλά και από το γεγονός ότι ένιωθα λίγο έξω από τα νερά μου (γιατί εκεί δεν ίσχυε το «όλοι μια οικογένεια», όπως στην Αθήνα), ότι η υπόθεση αφορούσε ΚΑΙ εμένα, κι ας μην ανήκα στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Έσυρα λοιπόν τον Ευρωπαίο αγαπημένο μου στο τοπικό νοσοκομείο και μετά από μια embarrassing και με βρετανικό φλέγμα κουβέντα με τους υπεύθυνους ιατρούς, υπεβλήθημεν στη γνωστή εξέταση αίματος και αφού πέρασε μια εβδομάδα (φαινομενικής) ανησυχίας καθώς περιμέναμε τα αποτελέσματα, μπορέσαμε να απολαύσουμε τον έρωτά μας...
Από τότε βέβαια η εξέλιξη του ιού ήταν ραγδαία. Κάθε χρόνο, λίγο πριν την 1ηΔεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS -που θέσπισε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- βγαίνουν νέες μελέτες και νέα στατιστικά στοιχεία.
Φέτος φαίνεται να υπάρχει μέχρι και λόγος εορτασμού - τηρουμένων των αναλογιών πάντα. Μια και, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στις 20/11 το UNAIDS, το πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του ιού HIV, έχουν προσβληθεί τελικά λιγότεροι άνθρωποι από τον ιό σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς. Έτσι, εκτιμάται ότι σήμερα 33,2 εκατομμύρια έχουν τον ιό και όχι 39,5, όπως ισχυρίζονταν τα περσινά στοιχεία. Επομένως, υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που πρέπει να θεραπευτούν, και λιγότεροι που θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους. Πάλι καλά.
Ωστόσο, διαβάζοντας την αναθεωρημένη αναφορά, διαπιστώνει κανείς ότι φέτος έχει αλλάξει η διαδικασία της μέτρησης και ότι δεν πρόκειται για πραγματικήμείωση των κρουσμάτων. Ουσιαστικά, το χρόνο που πέρασε ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν αυξήθηκε κατά 500 χιλιάδες. Αυτό που μειώνεται είναι το ποσοστό θνησιμότητας, ως αποτέλεσμα της αύξησης των θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο (από 2,2 εκατομμύρια άτομα το 2005 σε 2,1 φέτος). Στα θετικά προστίθεται και η εκτίμηση ότι το οικονομικό βάρος της θεραπείας θα μειωθεί κατά 5% μέχρι το 2010 και κατά 10% ως το 2015.
Στην Ελλάδα από την άλλη, τα νέα κρούσματα HIV/AIDS αυξήθηκαν κατά 25% από το 2002 έως το 2005, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία για το 2007 δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης. Ήδη έχουν καταγραφεί 420 νέα περιστατικά, το 36% των οποίων οφείλεται σε ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, ενώ το 19,3% σε ετεροφυλοφιλική μετάδοση. Το 42,9% των κρουσμάτων, τέλος, έχει δηλωθεί ως ακαθόριστο όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης.
Στόχος πάντως του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το AIDS 2008-2013, που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, είναι την επόμενη πενταετία να μειωθούν μέχρι και 45% οι νέες μολύνσεις «στις ομάδες με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου», καθώς και στους νέους 15 με 24 ετών. Το υπουργείο θέτει επίσης ως στόχο να έχει ενημερωθεί αποτελεσματικά για το AIDS το 95% των νεαρών ατόμων μέχρι το 2010 και να γνωρίζει το 70% των Ελλήνων ηλικίας 18-64 ετών αν έχει μολυνθεί ή όχι από τον ιό. Τώρα το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί «αποτελεσματικά» (και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές) ο τελευταίος στόχος, όταν το περιεχόμενο των σχετικών φυλλαδίων και εκστρατειών περνάει από το κόσκινο και των εκπροσώπων της Εκκλησίας (που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων), ένας Θεός ξέρει - στην κυριολεξία...
Do the right thing
» Μετά την άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να φωτιστεί συμβολικά με κόκκινο χρώμα ο Παρθενώνας την 1ηΔεκεμβρίου, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αναρτήσει (και θα φωτίσει) μια τεράστια κορδέλα του AIDS στο Καλλιμάρμαρο, ενώ παράλληλα θα ενημερώνει τον κόσμο με δύο περίπτερα στο Σύνταγμα και την Ομόνοια (www.mohaw.gr).
» Η οργάνωσηPRAKSIS σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και με τη συμμετοχή 11 ακόμη ΜΚΟ γιορτάζουν τις προσπάθειες πρόληψης με ένα τριήμερο φεστιβάλ ενημέρωσης. Με κεντρικό μήνυμα «Η Αγκαλιά μεταδίδει Αγάπη... το Προφυλακτικό Ασφάλεια», από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας με την αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών (www.praksis.gr).
» Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με την ACT UP HELLAS και τη World AIDS Campaign πραγματοποιούν σήμερα στις 12:00 στο Σπίτι του Σκηνοθέτη, Τοσίτσα 11, παρουσιάσεις/ομιλίες με θέμα «Η πρόσβαση στη θεραπεία γίνεται όλο και πιο δύσκολη» (www.msf.gr).
» Στα εκδοτικά τώρα, μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο τηςΑλεξάνδρας Αθηναίου Και βέβαια δε σας αφορά - η αυτοβιογραφία μιας καταξιωμένης οροθετικής, από τις εκδόσεις ΟΞΥ.
σχόλια