Το αλμανάκ της βιολογικής νοικοκυράς

Το αλμανάκ της βιολογικής νοικοκυράς Facebook Twitter
0

Το Σάββατο αποφασίζω να αλλάξω εποχήκαι στο σπίτι μου. Ρίχνω μια ματιά στη συλλογή μου με τα απορρυπαντικά, όμως, και αποκαρδιώνομαι: χλωρίνες, έξτρα δυνατά καθαριστικά υγρά και σπρέι... Φιλοξενώ ανερυθρίαστα ένα χημικό εργαστήριο, παρ' όλο που γνωρίζω τι κάνουν και τι δεν κάνουν στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ντροπή μου. «Η βρόμα από τα καυσαέρια και η σκόνη της Αθήνας δεν βγαίνουν με οικολογικά απορρυπαντικά ή γιατροσόφια από την εποχή της γιαγιάς σου» με προλαβαίνει η μαμά μου, αλλά εγώ ανένδοτη. Έχω ήδη προμηθευτεί μια σειρά φυσικών υλικών που θα κάνει το σπίτι να λάμπει. Βιολογικό άσπρο ξύδι, πράσινο σαπούνι, βόρακας, αμμωνία, μαγειρική σόδα, λεμόνια, διάφορες φυσικές βούρτσες και ανακυκλωμένα πανιά. Σούπερ.

«Τα βιομηχανικά απορρυπαντικά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο αναπνευστικό» με πληροφορεί -ενισχύοντας την απόφασή μου- ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος Εκστρατειών του WWF Ελλάς. «Όσο για το περιβάλλον, σε περίπτωση που υπάρξει ανεξέλεγκτη διάθεση στα νερά ή στο έδαφος, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη υποβάθμιση της χλωρίδας και της πανίδας».

Δικαίως λοιπόν είμαι τόσο ευτυχής που επιτέλους θα απαλλαγώ μια και καλή από την απεχθή και επικίνδυνη χλωρίνη (ο Dr Otto Hazinger, ειδικός στις διοξίνες, είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο διάβολος μόνο ένα, το χλώριο!). Όταν επιπλέον διαβάζω ότι αν την αναμείξουμε με άλλα ισχυρά καθαριστικά, εκλύονται τοξικάαέρια που μπορεί να προκαλέσουν από πονοκέφαλο ή ναυτία μέχρι και πνευμονικό οίδημα και να βρεθείς στα καλά του καθουμένου στο νοσοκομείο, τη σφραγίζω και την εξαφανίζω στο πιο ψηλό και πιο κρυφό ντουλάπι ως collector's item για τις επόμενες γενιές (με την ελπίδα δηλαδή ότι κάποτε θα εξαφανιστεί εντελώς από το καλάθι κάθε νοικοκυράς)...

Την Κυριακή βάζω σε εφαρμογή το σχέδιο/πείραμα. Κατ' αρχήν καλωσορίζω το χαλί. Με κλεφτές ματιές στο οικολογικό εγχειρίδιο, τοποθετώ παγάκια εκεί που τα έπιπλα έχουν δημιουργήσει βαθουλώματα (τα αφήνεις να μουλιάσουν και μετά «χαϊδεύεις» το πέλος για να επανέλθει αφράτο πλέον), βγάζω τους λεκέδες με μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό και το σκουπίζω με μια σκληρή φυσική βούρτσα. Μετά το στρώνω στο πάτωμα (που παρεμπιπτόντως έχω ήδη πλύνει από το Σάββατο με το εξής διάλυμα: 2 λίτρα καυτό νερό, 25 ml λευκό ξύδι, 25 ml αμμωνία και 50 περίπου γρ. μαγειρική σόδα - για καλύτερη μυρωδιά έχω προσθέσει και 2 σταγόνες άρωμα). Συνεχίζω με τα τζάμια. (Η συνταγή βέβαια λέει ότι το σπίτι ξεκινάς να το καθαρίζεις από πάνω προς τα κάτω, αλλά δεν κολλάμε σε τέτοιες λεπτομέρειες). Ξίδι σε ζεστό νερό και τρίψιμο με εφημερίδες (ευτυχώς από τέτοιες άλλο τίποτα) ή σκληρή βούρτσα. Ως εδώ καλά. Το καθάρισμα απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και υπομονή, αλλά είναι για καλό σκοπό, πιστέψτε με.

Ανάμεσα στα οικιακά απορρυπαντικά, πιο επικίνδυνα λόγω τοξικότητας θεωρούνται τα καθαριστικά φούρνου, αποχετεύσεων και λεκάνης τουαλέτας. Οπότε, στο δρόμο για τηνκουζίνα διαλύω μια κούπα ξίδι σε μία λεκάνη ζεστό νερό. Αποτέλεσμα, ένα ασφαλές προϊόν που καθαρίζει το νεροχύτη και τις υπόλοιπες επιφάνειες. Για την απομάκρυνση των κηλίδων στο φούρνο, θα περιμένω να μαγειρέψω πρώτα (για να μην τον ανάβω 2 φορές, δηλαδή) και όσο είναι ακόμα ζεστός θα σκορπίσω αλάτι στην περιοχή για να τον καθαρίσω μόλις η επιφάνεια κρυώσει. Τους λεκέδες θα τους απομακρύνω µε ένα πανί ποτισμένο µε ξίδι. Τους πιο επίμονους θα τους τρίψω με ανοξείδωτο σφουγγαράκι με νερό και μαγειρική σόδα. Τις εξωτερικές επιφάνειες τις καθαρίζω από τώρα, με νερό και λεμόνι.

Στομπάνιο τα πράγματα γίνονται κομματάκι πιο δύσκολα. Για τις αποχετεύσεις οιeco-gurusσυνιστούν μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας μαζί με άλλο τόσο ξίδι, συνοδεία (μετά από 15 λεπτά) βραστού νερού. Η χημική αντίδραση διασπά λένε τις λιπαρές ουσίες σε σαπούνι και γλυκερίνη και άρα καθαρίζει αποτελεσματικά. Προσοχή, όμως, η συνταγή δεν ενδείκνυται για τους πλαστικούς σωλήνες (το βραστό νερό σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να τους λιώσει). Για την μπανιέρα και το νιπτήρα τρίβω με ένα κοκτέιλ 4 κουταλιών μαγειρικής σόδας, 8 ξιδιού και μισού λεμονιού.

Στη συνέχεια, τρίβω και τα μάτια μου από τη γυαλάδα. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα. Κι εγώ αποκαμωμένη αλλά αποφασισμένη: παρ' όλο που το σπίτι μου αναδύει πλέον μια έντονη μυρωδιά ξιδο-λέμονου, ουσίες με ονόματα και ιδιότητες υπερηρώων δεν πρόκειται να ξαναδιαβούν το κατώφλι μου!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ