Στέλιος Οικονομίδης
Πρόεδρος της Arcon Constructions
Ο Στέλιος Οικονομίδης με τους συνεργάτες του ξεκίνησαν το 1990 από τη Θεσσαλονίκη, έξι χρόνια μετά επεκτάθηκαν στην Αθήνα και το 2000 πατάνε πόδι στα Βαλκάνια. Το καταπράσινο σήμα της Arcon Constructions είναι αναγνωρίσιμο. Λίγοι ξέρουν τι είναι και τι κάνει. Αρχιτεκτονικό γραφείο; Κατασκευαστική εταιρεία; Διακοσμητές; Τίποτα από τα τρία. Ή διαφορετικά: και τα τρία μαζί. Το μεγάλο πρότζεκτ που τους έκανε γνωστούς ήταν η κατασκευή του Attika. Σήμερα το πελατολόγιό τους θα το ζήλευαν πολλοί: Lamda Development, F. Fokas, Αττικά Πολυκαταστήματα, Εθνική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Citibank, Nike, Emporio Armani, Παρουσίαση, Esprit, Miss Sixty, Mc Donald’s, Pizza Hut, Starbucks κ.ά. Εμείς μέσα στο 2008 περιμένουμε να δούμε την πολυαναμενόμενη συνέχεια μέσα από την αναβίωση του ιστορικού Μινιόν στην οδό Πατησίων.
Θεόδωρος Χαραγκιώνης
Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χαραγκιώνη
Ξεκίνησε ως αουτσάιντερ του αθηναϊκού real estate, αλλά ο Ομιλος Χαραγκιώνη έχει εξελιχθεί σ’ έναν από τους πιο σοβαρούς και επίμονους παίκτες της ελληνικής κτηματαγοράς. Ύστερα από μία περίοδο αναπτύξεων μικρής ή μεσαίας κλίμακας, η εταιρεία του Θ. Χαραγκιώνη κέρδισε το διαγωνισμό για την ολυμπιακή εγκατάσταση του Γαλατσίου, όπου σε συνεργασία με την πορτογαλική Sonae Sierra προσπαθεί να κατασκευάσει νέο εμπορικό κέντρο συνολικού εμβαδού 40.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου. «Προσπαθεί» γιατί υπάρχουν αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. O χώρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της προσφοράς, θα έχει εμπορικό και ψυχαγωγικό προσανατολισμό και η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ανέγερση του πρώτου μεγάλου εμπορικού συγκροτήματος στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στη συμβολή της Γ’ Σεπτεμβρίου με την Ιουλιανού. Δυο, αδιέξοδοι σήμερα, πεζόδρομοι της οδού Πατησίων θα ενωθούν με τον πεζόδρομο στο εσωτερικό του ακινήτου, δημιουργώντας ένα ελκυστικό πέρασμα που θα συνδέει το σταθμό Βικτώρια με το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Θεόδωρος Μπεχράκης
Πρώην Δήμαρχος Αθηναίων
Στους περισσότερους Αθηναίους το όνομα του Θεόδωρου Μπεχράκη «κάτι λέει». Δυσκολεύονται, παρ’ όλα αυτά, να το προσδιορίσουν. Χρημάτισε Δήμαρχος Αθηναίων για ενάμιση σχεδόν χρόνο, όταν διαδέχθηκε την Ντόρα Μπακογιάννη, που την «έκανε» με ελαφριά πηδηματάκια για το υπουργείο Εξωτερικών. Η σύντομη θητεία του στο δήμο δεν έκανε την Αθήνα δραματικά καλύτερη ή δραματικά χειρότερη, αλλά τον «χρέωσε» με την προεδρία της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, που δημιουργήθηκε προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Άνθρωπος διαλλακτικός και χαμηλών τόνων, κατηγορήθηκε κάποια στιγμή από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού ότι η εταιρεία του, αντί να σπρώχνει τα πράγματα μπροστά, κινείται με ρυθμούς χελώνας. Ο κ. Μπεχράκης ήξερε τι έκανε. Σήμερα που το πρότζεκτ του γηπέδου φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα και όλα δείχνουν ότι το κυρίως κατασκευαστικό έργο αρχίζει το Μάρτιο, ο ρόλος του πρώην δημάρχου αποδεικνύεται κάτι πολύ περισσότερο από διακοσμητικός.
Ανδρέας Δρακόπουλος
Mέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Από πού κι ως πού στη λίστα των πιο «επιδραστικών» Αθηναίων ένας άνθρωπος που δεν ζει στην Αθήνα αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι η ιδιότητα του κ. Δρακόπουλου, ανιψιού του Έλληνα μεγιστάνα, και ο αποφασιστικός του ρόλος στο κορυφαίο για την Αθήνα πρότζεκτ, που του εξασφαλίζουν περίοπτη θέση στη λίστα μας. Πριν από περίπου τρία χρόνια ο κ. Δρακόπουλος διάβασε σε μια ελληνική εφημερίδα πως μια ομάδα φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης προσπαθούσε να βρει χώρο για το νέο κτίριό της. Η πρώτη εκείνη ιδέα με άξονα έκταση στο Γουδί ναυάγησε όμως, γιατί αποδείχθηκε πολιτικά και νομικά περίπλοκη. Αργότερα οι άνθρωποι του ιδρύματος αποφάσισαν να συνδυάσουν την ιδέα της Βιβλιοθήκης με την ανέγερση νέας Λυρικής Σκηνής στην ελεύθερη έκταση του παλιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου. Τον Ιούνιο υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας του ιδρύματος και της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Φάληρο. Συν το πάρκο 120 στρεμμάτων. Προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα βάλει εξολοκλήρου το ίδρυμα. Τον Απρίλιο περιμένουμε το όνομα του αρχιτέκτονα που θα αναλάβει το έργο. Ανυπομονούμε.
Κινήματα πόλης
Ανέστησαν τη δημοτική αγορά της Κυψέλης. Απαίτησαν την άρση της απαγόρευσης εισόδου των ποδηλατιστών στον Ηλεκτρικό και στο μετρό. Διεκδίκησαν ελεύθερους χώρους. Βγήκαν στους δρόμους όταν ακόμα σιγόκαιγε η φωτιά στην Πάρνηθα. Κόλλησαν αυτοκόλλητα που έγραφαν «είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω» σε παρμπρίζ Ι.Χ. τα οποία οι οδηγοί τους είχαν σταθμεύσει σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια, διαβάσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα κινήματα πόλης, διασπαρμένα στις γειτονιές και στα προάστια, στις συνοικίες και στα διαδικτυακά blog, φουντώνουν, κάνουν για πρώτη φορά τη φωνή του πολίτη δυνατή και υπολογίσιμη. Μία νέα πολιτική ανατέλλει, η πολιτική της καθημερινότητας, απαλλαγμένη από κομματικές ταμπέλες και αφορισμούς. Υπάρχει μόνο η επίγνωση ότι το μόνο που μένει να υπερασπιστούν οι νέες γενιές Αθηναίων, ορφανές από χωριά και βουκολικές ουτοπίες, είναι ο αέρας που αναπνέουν.
σχόλια