Νεκρές είναι οι μισές από τις 147 τίγρεις που είχαν «διασωθεί» με την απομάκρυνσή τους από Βουδιστικό ναό στη Ταϊλάνδη όπου αποτελούσαν τουριστική ατραξιόν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, για το θάνατο των ζώων ευθύνονται γενετικά προβλήματα που συνδέονται με την μεταξύ τους αναπαραγωγή, για όσο καιρό παρέμειναν στο ναό.
Για αρκετά χρόνια ο ναός «Wat Pha Luang Ta Bua» στην δυτική επαρχεία του Kanchanaburi της Ταϊλάνδης αποτελούσε πόλο έλξης αμέτρητων τουριστών οι οποίοι, έναντι αντιτίμου, μπορούσαν να φωτογραφηθούν μαζί με τα αιλουροειδή. Ωστόσο, το 2016, αξιωματούχοι του πάρκου ξεκίνησαν επιχείρηση απομάκρυνσης των ζώων, έπειτα από κατηγορίες για κακομεταχείρισή τους.
Πολλά μικρά νεκρά ζώα βρέθηκαν μάλιστα μέσα σε καταψύκτες, κάτι που κίνησε υποψίες ότι τα κουφάρια των νεκρών ζώων πωλούνταν σε επισκέπτες αποφέροντας τεράστιο κέρδος. Διάφορα μέλη από τις τίγρεις μπορούν να αποφέρουν τεράστια κέρδη στην Κίνα και το Βιετνάμ, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι έχουν ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες.
Τα ενήλικα ζώα που επέζησαν μεταφέρθηκαν σε δύο κέντρα αναπαραγωγής κοντά στην επαρχία του Ratschaburri, ωστόσο μόνο 61 από τα 147 συνολικά κατάφεραν να επιβιώσουν, αναφέρει επίσημη πηγή του πάρκου. «Πιθανά να συνδέεται με την μεταξύ τους αναπαραγωγή» λέει ο Pattarapol Maneeon, υπεύθυνος για τα εθνικά πάρκα άγριας ζωής και διατήρησης της χλωρίδας. «Είχαν γενετικά προβλήματα που έθεταν σε κίνδυνο το σώμα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα» συμπληρώνει ο ίδιος.
Πολλά από αυτά υπέφεραν από παράλυση της γλώσσας, αναπνευστικά προβλήματα και έλλειψη όρεξης που οδηγούσαν σε θανατηφόρες κρίσεις. «Οι περισσότερες από τις τίγρεις ήταν ήδη σε κατάσταση στρες που προήλθε από την μεταφορά και την αλλαγή περιβάλλοντος. Αργότερα προέκυψαν τα προβλήματα υγείας» δήλωσε άλλος υπάλληλος του πάρκου.
Οι δικαστική διαμάχη κατά του ναού συνεχίζεται με τους οικολόγους να αμφισβητούν το κατά πόσο οι Αρχές είχαν φροντίσει όπως έπρεπε τα κατασχεθέντα ζώα. Τα ζώα, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν κλεισμένα σε μικρά και στενά κλουβιά που επέτρεπαν τη μετάδοση ασθενειών. «Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ποιος θα μπορούσε να φροντίσεις τόσες τίγρεις ταυτόχρονα;» λέει χαρακτηριστικά ο Edwin Wiek, του ιδρύματος φίλων άγριας ζωής στη Ταϊλάνδη. Οι συνθήκες στους χώρους φύλαξης των ζώων «δεν ήταν αρκετά καλές ώστε να φιλοξενηθούν τόσα ζώα» προσθέτει.
Δεκάδες εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται την Ταϊλάνδη κάθε χρόνο και η επικερδής τουριστική βιομηχανία άγριας ζωής έχει αυξηθεί αναλογικά. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, ωστόσο, έχουν επικρίνει εδώ και πολύ καιρό αυτή τη βιομηχανία, καθώς τα ζώα κρατούνται σε κακές συνθήκες, με ανεπαρκή κτηνιατρική φροντίδα, και καλούνται να εκτελούν κόλπα για τους τουρίστες.
Με πληροφορίες από The Guardian
σχόλια