Το Λύκειο Ελληνίδων με τη μεγάλη ιστορία ιδρύθηκε το 1911 από την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια Καλιρρόη Παρέν. Ο στόχος του ήταν η βελτίωση της θέσης της Ελληνίδας, η µεγαλύτερη συµµετοχή της στην εκπαίδευση, η διαφύλαξη της παράδοσης και η μετάδοση της από γενιά σε γενιά. Το όνειρο της Καλιρρόης Παρέν έγινε πραγματικότητα αφού σήμερα το έργο του Λυκείου Ελληνίδων στηρίζουν 49 παραρτήματα στο εσωτερικό και 19 στο εξωτερικό. Η δραστηριότητά του είναι έντονη σε διάφορους τομείς. Εκτός από το βασικό «ατού», τη χορευτική ομάδα που παίρνει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Λύκειο έχει αναλάβει από το 1991 τη διεξαγωγή προγραμμάτων με θέμα την κατάρτιση στη διδασκαλία του χορού αλλά και τη συντήρηση των παραδοσιακών ενδυμασιών. Δίσκοι, κασέτες και cd που έχουν εκδοθεί από το Λύκειο αποτελούν πολύτιμα ντοκουμέντα καταγραφής της παράδοσης.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων θα παρουσιάσει στις 18 Ιουλίου στις 21:00 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την παράσταση Ταλάντων, τυμπάνων και χορών εγκώμιον με τη συμμετοχή της Ομάδας Κρουστών του Λυκείου Ελληνίδων σε διεύθυνση Μιχάλη Κλαπάκη και της Χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού του Λυκείου σε διεύθυνση της Βιβής Κανελλάτου. Θα ερμηνεύσουν η Γιώτα Νέγκα και ο Ζαχαρίας Καρούνης.
Χορευτές και μουσικοί καλούν τον σύγχρονο θεατή σε μιά τελετουργία μύησης με οδηγό το ρυθμό στην πανάρχαια γοητεία των κρουστών· ορισμένα από αυτά είναι καθημερινά αντικείμενα -ποτηράκια, ταψιά, κουτάλια και μασιές- που σε στιγμές ψυχικής ευφορίας ο λαός δεν διστάζει να τα χρησιμοποιεί ως ρυθμικά όργανα. Αυτά τα απλά, ταπεινά αντικείμενα, μαζί με τον ποιητικό λόγο του δημοτικού τραγουδιού και τις ιδιαίτερες μελωδίες κάθε περιοχής, συνθέτουν μέσα από λιτά ή περίπλοκα ρυθμικά σχήματα τον πλούτο του ελληνικού χορού. Αλλά και τα εύηχα κρουστά, όπως νταούλια, ντέφια και νταχαρέδες, γίνονται στα χέρια των προικισμένων δεξιοτεχνών «μαγικά εργαλεία».
σχόλια