Είναι όλοι τους σούπερ σταρ

Είναι όλοι τους σούπερ σταρ Facebook Twitter
VERY IMPORTANT PERSONS Τα μεγαλύτερα ονόματα του χορού, της σκηνοθεσίας και της όπερας θα ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι.
0

Πέντε από τα πιο λαμπρά αστέρια του καλλιτεχνικού στερεώματος καταφτάνουν φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών. Καταρχάς θα δούμε μια σπουδαία καλλιτέχνιδα που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα: τη Ρενέ Φλέμινγκ, μία από τις γνωστότερες λυρικές ερμηνεύτριες παγκοσμίως. Η υψίφωνος που το «BBC Μusic Magazine» χαρακτήρισε «όχι απλά δεξιοτέχνη αλλά ικανή να ανυψώσει το ανθρώπινο πνεύμα» εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ηρώδειο στις 3 Ιουλίου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του Víctor Pablo Pérez. Στο θέατρο πάλι έχουμε την ευκαιρία να δούμε έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, τονΑνατόλι Βασίλιεφ, να σκηνοθετεί τη Μήδεια του Ευριπίδη. Ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης, που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη χώρα μας (έρχεται στους Δελφούς από το '94 σκηνοθετώντας παραστάσεις και παρουσιάζοντας εργαστήρια), θα σκηνοθετήσει τη Μήδεια σε μια παράσταση με ενδιαφέρον καστ. (Λυδία Κονιόρδου, Αγλαΐα Παππά, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Ψαρράς,) στις 15 και 16 Αυγούστου. Το τρίτο αστέρι που θα μας τιμήσει με την παρουσία του φέτος είναι ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Ό,τι και να πει κανείς για το θρύλο του σύγχρονου χορού είναι λίγο. Εξάλλου ο Μπαρίσνικοφ, ίσως και λόγω της κινηματογραφικής (αλλά και τηλεοπτικής του) καριέρας, είναι πασίγνωστος ακόμα και σε όσους δεν ξέρουν τίποτα για το χορό. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Μπαρίσνικοφ, σε αντίθεση με τα άλλα αστέρια του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών (που έρχονται είτε στο Ηρώδειο είτε στην Επίδαυρο), εμφανίζεται στην Πειραιώς 260 (5-10/7). Σε ένα πνεύμα πειραματισμού και συνεργασιών, ο Μπαρίσνικοφ (επικεφαλής του BAC, γνωστού και ως Βaryshnikov Arts Center) συνεργάζεται για πέντε παραστάσεις με τον Σουηδό χορογράφο Ματς Εκ, την Άνα Λανγκούνα, μούσα και ιστορική ερμηνεύτρια των έργων του Εκ και τον Αμερικανό χορογράφο και χορευτήΝτέιβιντ Νιούμαν.

Ο χορός απ' ό,τι φαίνεται εξακολουθεί να είναι το αστέρι του Φεστιβάλ: Δυο μεγάλες σταρ του χορού θα επανέλθουν θριαμβευτικά (μακάρι να 'ρχονται κάθε χρόνο!): Η πρώτη είναι η Πίνα Μπάους. Η πρωτοποριακή Γερμανίδα χορογράφος,  που αποθεώθηκε πρόπερσι με το Χοροθέατρο του Βούπερταλ, επιστρέφει, στην Επίδαυρο αυτή τη φορά, με το Εθνικό Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού για την παράσταση Ορφέας και Ευριδίκη του Γκλουκ. Μετά από τη Ρωσία και τη Γερμανία έρχεται η σειρά της Γαλλίας: Η διασημότερη μπαλαρίνα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής και πρίμα μπαλαρίνα του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου, η Σιλβί Γκιλέμ, έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ηρώδειο (μάλλον θα πρέπει να βιαστούμε, πέρσι τα εισιτήρια εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού). Η Γκιλέμ συμμετέχει στο αφιέρωμα για τον Μορίς Μπεζάρ μαζί με το Μπαλέτο του Τόκιο και τα δυο αστέρια της Όπερας του Παρισιού, τον Λοράν Ιλέρ και τον Μανουέλ Λεγκρί.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ