«Ο αντικαπνιστικός νόμος αφορά και τους εργαζόμενους, που είναι υποχρεωμένοι σε όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους να "καπνίζουν", χωρίς τη θέλησή τους», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.
«Πρώτα η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», επισήμανε ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Ο αντικαπνιστικός νόμος αφορά και τους εργαζόμενους. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως είναι δικαίωμά τους να καπνίζουν σε έναν κλειστό χώρο, στον κλειστό, όμως, αυτό χώρο υπάρχουν και εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι σε όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους να "καπνίζουν", χωρίς τη θέλησή τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την υγεία αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν την επιλογή να μην εργαστούν», ανέφερε.
Σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να τις σεβαστεί απολύτως , σημειώνοντας ότι «αποτελούν μία ιδεολογική δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας, που είχε καταγγείλει από την πρώτη ημέρα το νόμο Κατρούγκαλου ως τιμωρία της παραγωγικής Ελλάδας». Ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να λάβει το υπουργείο Εργασίας τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ και επισήμανε: «Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπως διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, δεν θα οδηγήσει σε καμία περικοπή συντάξεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα, θα το κάνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται μείωση των συντάξεων».
Στη συνέχεια, σχετικά με τα αναδρομικά, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει τις οφειλές της, σημειώνοντας πως ήδη από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας, καθώς και τα αναδρομικά των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι, εξαιτίας της αλλαγής που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό, δικαιούνταν επιστροφές από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και προσέθεσε: «Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη "τρύπα" στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ εφέτος, καθώς η μετατροπή του ασφαλιστικού σε φορολογικό που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου, οδήγησε σε δύο πράγματα: πρώτον, κάποιοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν δήλωναν εισοδήματα και αυτό δημιουργούσε πρόβλημα και στα φορολογικά έσοδα και το δεύτερο είναι πως υπήρχαν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είχαν έσοδα πάνω από το βασικό μισθό και, έτσι, όταν έβλεπαν πως έχαναν το 70% με 80% των εσόδων τους από την επιπλέον εργασία, επέλεγαν να "διώξουν" δουλειές. Αυτό συνδυαστικά με τα κονδύλια για τις συντάξεις χηρείας, τα οποία, επίσης, δεν είχε υπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να είναι ψεύτικος ο δήθεν πλεονασματικός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ».
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης είπε πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έβαλε διάταξη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, βάσει της οποίας απαιτεί να μπουν ορκωτοί λογιστές στον ΕΦΚΑ, καθώς ο φορέας δεν έχει καταβάλει ισολογισμό για κανένα έτος λειτουργίας του, μέχρι σήμερα.
σχόλια