ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Athens Ιce!

Athens Ιce! Facebook Twitter
0

Όταν η συζήτηση έρχεται στο παγωτό, θυμάμαι μια χειμωνιάτικη βόλτα στο Μιλάνο. Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια στο κέντρο της πόλης μαγεύτηκα για άλλη μια φορά από τις εντυπωσιακές πολύχρωμες τζελατερίες με τα παγωτά-«βουνά». Ελκυστικά, απολύτως λαχταριστά σε όλα τα χρώματα και τις γεύσεις, κυριαρχούσαν στα ψυγεία-βιτρίνες. Το απόλυτο ντεκόρ. Θα δοκιμάσω ένα χωνάκι στο χέρι, σκέφτηκα. Η επιλογή δύσκολη. Κατέληξα σ' ένα παγωτό σοκολάτα. Το ειδικό κουτάλι του παγωτού εισέβαλε απαλά μέσα στον λιμπιστικό «λόφο» σοκολάτας και κάθισε ηδονικά πάνω στο χωνάκι. Σαν βασιλιάς. Του άξιζε και λίγη σος καυτής σοκολάτας και ένα ράντισμα από καβουρντισμένο αμύγδαλο. Ή να το φας με όλη την «εξάρτυση» για να έχεις φουλ ενοχές θερμίδων ή μην το φας καθόλου. Πράγματι, στην Ιταλία, όπως διαπίστωσα, εκτιμούν τα τζελάτι τους όλο το χρόνο. Τα βρίσκεις σε κάθε γωνιά του δρόμου. Οι Ιταλοί είναι μυημένοι και τα τιμούν ανεξαρτήτως εποχής.

Τι γίνεται όμως εδώ; Όχι πολύ παλαιότερα, όταν «έβγαινε το λουκέτο» από τα ψυγεία των παγωτών, έδινε το σινιάλο ότι ξεκίνησε η καλοκαιρινή σεζόν. Το παγωτό αντιμετωπιζόταν μάλλον σαν αναψυκτικό. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται η απόλαυση του παγωτού ανεξαρτήτως με το πού θα κινηθεί ο υδράργυρος. Αρκετά εστιατόρια προτείνουν στις λίστες των επιδορπίων τους παγωτά με δημιουργική προσέγγιση. Και εκτός από τις παραδοσιακές πιάτσες, νέα «παγωμένα» στέκια ξεφυτρώνουν με χειροποίητη προσέγγιση και αλυσίδες καταστημάτων. Μάλλον το παγωτό κατακτά έδαφος και στη χώρα μας.

Για να κρατήσουμε και τα προσχήματα, πριν αποκαλύψουμε τις καλύτερες διευθύνσεις παγωτών της πόλης, ας μάθουμε το βασικό ιστορικό trivia του παγωτού. Οι Κινέζοι κρατούν τα σκήπτρα της ανακάλυψης του παγωτού. Η συνταγή ήταν ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, που τα τοποθετούσαν στο χιόνι για να πήξει. Αυτή ήταν η αρχή, πριν περάσουν στα πρώτα παγωμένα γλυκά που βασίζονταν στους χυμούς φρούτων και δεν ήταν παρά σορμπέ και γρανίτες. Τη γλυκιά παγωμένη ιδέα μετέφεραν οι Μογγόλοι στην Ινδία και από εκεί μεταπήδησε στο Αφγανιστάν. Σε ένα από τα ταξίδια του ο Μάρκο Πόλο έφερε και τη «συνταγή» των παγωμένων φρούτων μαζί με γάλα που έκανε ντεμπούτο στην Ιταλία. Αργότερα, το 16ο αιώνα, ο σουλτάνος της Κωνσταντινούπολης δεν έμεινε εκτός παιχνιδιού, γεμίζοντας τις αποθήκες του με χιόνι για να παγώνει τα σερμπέτια του. Οι πρώτες αναφορές για αληθινά παγωτά, με γλυκιά κρέμα, μας μεταφέρουν στη Γαλλία και στην Ιταλία όπου το παγωμένο επιδόρπιο απολάμβαναν μόνο οι πλούσιοι. Στη Ρώμη ένας γιατρός ανακάλυψε το 1560 τη μέθοδο της κατάψυξης. Αυτή η εφεύρεση απογείωσε και την παραγωγή του παγωτού. Η επιτυχία του καλού παγωτού οφείλεται στην κρέμα, που σε συνδυασμό με τη διαδικασία με την οποία φτιάχνεται αποκτά την απαλή και βελούδινη υφή. Τα φρέσκα φρούτα του χαρίζουν γεύση. Η θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την απόλαυσή του. Κάθε υπερβολή μειώνει την πραγματική αξία. Η γευστική διάσταση του παγωτού γίνεται αντιληπτή στο στόμα όταν δεν είναι πολύ παγωμένο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Βάρσος της Κηφισιάς. Σταθερή αξία από το 1892. Ξυπνά παιδικές μνήμες με το παραδοσιακό καϊμάκι παγωτό του από πρόβειο γάλα. Γευστικά είναι και τα παγωτά από φρούτα εποχής.

Κανάκης, Ν. Φιλαδέλφεια. Διάσημος για την παραδοσιακή συνταγή του στο καϊμάκι που συνοδεύεται και με εκμέκ αλλά και για πιο μοντέρνες παγωτοαπολαύσεις όπως σοκολάτα πορτοκάλι.

Στάνη στον Πειραιά. Παράδοση πολλών χρόνων με το μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι σε ποτήρι γαρνιρισμένο με μπόλικο γλυκό βύσσινο αλλά και δυνατό εκμέκ καϊμάκι.

Γιώργος στη Ν. Σμύρνη. Με ιστορία δεκαετιών, φημίζεται για το λαχταριστό εκμέκ καϊμάκι, πλήρως ευθυγραμμισμένο με την πολίτικη συνταγή.

Τούλα στο Παγκράτι. Ένα ζαχαροπλαστείο που διατηρεί την πολίτικη παράδοση από το 1960 και προσφέρει καταπληκτικό καϊμάκι. Τη φήμη έχει αποκτήσει για το παγωτό... μουστάρδα, που έχει λανσάρει με την αποκλειστική συνταγή του από το 1967.

Χαρά στην Πατησίων. Η χαρά του παγωτού. Χρόνια τώρα το ζαχαροπλαστείο αυτό έχει μεγαλώσει γενιές με τα παγωτά του. Πληθωρικά παγωτά με πολλές και διαφορετικές γεύσεις. Την παράσταση κλέβει το παγωτό σικάγο με παρφέ σοκολάτα.

AquaMarina στη Βουλιαγμένη. Με θέα τη θάλασσα, το παγωτό σικάγο με παρφέ σοκολάτα -λιπαρή σε ιδανικές αναλογίες-, σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας και καβουρντισμένα αμύγδαλα δαιμονίζει μικρούς και μεγάλους.

Ραβάνης στην Αγ. Μαρίνα Ηλιούπολης. Φέρνει τη φήμη του αλλά και το παγωτό του από το χωριό Μουσουνίτσα στα Βαρδούσια. Παγωτό από φρέσκο πρόβειο γάλα σαν αυτό που τρώγαμε παιδιά. Εξαιρετικά είναι και τα παγωτά με γεύση σοκολάτα, φράουλα και βανίλια.

Παπατσάκωναςστη Γλυφάδα. Η παραδοσιακή συνταγή του παππού επιμένει στο καϊμάκι με μαστίχα Χίου. Ακόμη, παγωτό φιστίκι και παγωτό με γεύση καραμέλας.

Παυλίδης, στην Κατεχάκη. Γεύσεις παραδοσιακές, με το παγωτό καϊμάκι σε πρώτο πλάνο.

ΜΟΝΤΕΡΝΑ

Ανεμώνη στη Γλυφάδα. Ένα ζαχαροπλαστείο που δημιουργεί τα δικά του παγωτά και σορμπέ με ωραία υφή και υλικά. Μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις φρούτων αλλά και σοκολάτας.

FRESH, Γλυφάδα, Κολωνάκι, Ερυθραία. Τα παγωτά του φημισμένου ζαχαροπλαστείου έχουν την υπογραφή του διάσημου Alain Chartier, κορυφαίου Glacier (παγωτοποιός) στη Γαλλία. Επαναφέρει το αληθινό παγωτό των παιδικών χρόνων με βάση τα φρέσκα φρούτα και τις καλύτερες ποιότητες σοκολάτας. Εξαιρετικά παγωτίνια σε ποικιλία γεύσεων, σορμπέ και ice cream desserts όπως προφιτερόλ, τιραμισού και παγωμένη τάρτα σοκολάτας η οποία συνοδεύεται με παγωτό μάνγκο.

LaCigaleστην Ερυθραία. Παγωτό παρφέ ντελικάτο και πλούσια γεύση.

Zillion'sστην Ν. Ερυθραία. Η υπερβολή στη μονάδα μέτρησης (Zillions = ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός) δηλώνει την πρόθεση του για ποικιλία χειροποίητων παγωτών.

Kayak.Μοντέρνα παγωτά με απροσδόκητες γεύσεις και ποικιλία που ανανεώνεται συνεχώς. Τα βρίσκεις σε διάφορα ζαχαροπλαστεία.

ΤΖΕΛΑΤΕΡΙΕΣ

Δωδώνη. Από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παγωτού. Σταθερή αξία. Από κλασικές γεύσεις μέχρι παγωτό γιαούρτι και ανεπανάληπτο σορμπέ μάνγκο.

Παγωτομανία.Ξεκίνησε από του Ψυρρή και έχει σήμερα αλυσίδα με 12 μαγαζιά στην Αθήνα. Παγωτά φρέσκα παρατίθενται σε λαχταριστά «βουνά» στις βιτρίνες των ψυγείων. Παγωτά σε τεράστια ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και συνδυασμών.

Patagoniaστο Παγκράτι. Με ποικιλία τουλάχιστον 60 διαφορετικών παγωμένων γλυκών γεύσεων.

SweetItalianFlavourστο Παγκράτι. Προσφέρει μια ενδιαφέρουσα παλέτα γεύσεων με μοντέρνα προσέγγιση.

Haagen-Dazs.Αλυσίδα παγωτών με υπέροχες γεύσεις όπως strawberry cheese cake με ολόκληρα κομμάτια φράουλας.

Cremeria Vienna.Αλυσίδα με ιταλικό διαβατήριο που επεκτείνεται συνεχώς. Παραγωγή του παγωτού μέσα στα καταστήματα και μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

Αρχείο
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ