Μήπως έχει φτάσει η ώρα να μιλήσουμε για την τεχνολογία του 6G;

Μήπως έχει φτάσει η ώρα να μιλήσουμε για την τεχνολογία του 6G; Facebook Twitter
Xάρη στα δίκτυα 6G θα μπορούμε να μεταφέρουμε δεδομένα ενός terabit σε μόλις ένα δευτερόλεπτο, πράγμα που θα επιτρέπει και τη σύνδεση τρισεκατομμυρίων συσκευών σε ολόκληρο τον κόσμο.
0

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί: τι νόημα έχει να μιλάμε για την τεχνολογία του 6G, ενώ το 5G βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση και το 4G δεν είναι καν διαθέσιμο σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου; Μπορεί πράγματι να ακούγεται κάπως πρώιμη (και ίσως παράλογη αυτή η συζήτηση), όμως υπάρχουν όντως αρκετοί λόγοι που την καθιστούν σημαντική. 

Ένας από αυτούς οφείλεται στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλοντας να γεφυρώσει στο μέλλον το χάσμα που υπάρχει με την Κίνα, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα τον Ιούνιο του 2019, δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν τις βάσεις ανάπτυξης του 6G. Βέβαια, ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως να μην αισθάνεται και τόσο υπερήφανος που οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται δεύτερες σε αυτό τον «αγώνα». 

Σήμερα, ίσως είναι κάπως δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό πρακτικά, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να διαπιστώσουμε προς ποια κατεύθυνση κινούμαστε - δηλαδή προς μια όλο και μεγαλύτερη «συνεργασία» του ανθρώπου με τις μηχανές.

Πέρα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιρτζίνια, που έκανε μία από τις πρώτες ερευνητικές προσπάθειες γύρω από την τεχνολογία του 6G, η χώρα που φαίνεται να ασχολήθηκε ουσιαστικά με αυτήν ήταν η Φινλανδία. Η χώρα αυτή του ευρωπαϊκού βορρά συνεχίζει να καινοτομεί στον τομέα της κινητής επικοινωνίας κι αυτό χάρη στο πρόγραμμα 6Genesis, που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και η χρηματοδότησή από τη Nokia άγγιξε τα 251 εκατομμύρια δολάρια. 

Συγκεκριμένα, ο Ari Pouttu, ένας από τους ερευνητές που συμμετέχουν στο παραπάνω πρότζεκτ, εξήγησε στο Techradar γιατί χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από σήμερα πάνω σε ένα αντικείμενο, που επί της ουσίας δεν ξέρουμε από τι θα αποτελείται. «Στην παρούσα φάση υπάρχει μια γενική απροθυμία στο να μιλήσουμε για την τεχνολογία του 6G. Ωστόσο, στον τομέα της κινητής επικοινωνίας υπάρχει αυτή η παράδοση, δηλαδή του να μιλάμε για κάτι μελλοντικό χωρίς να γνωρίζουμε απόλυτα περί τίνος πρόκειται». 

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Marcus Weldon, που εργάζεται στην Nokia Bell Labs, «η τεχνολογία του 6G θα αποτελέσει μια έκτη αίσθηση τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις μηχανές, χάρη στην οποία η βιολογία θα ενωθεί με την τεχνητή νοημοσύνη». Σήμερα, ίσως είναι κάπως δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό πρακτικά, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να διαπιστώσουμε προς ποια κατεύθυνση κινούμαστε – δηλαδή προς μια όλο και μεγαλύτερη «συνεργασία» του ανθρώπου με τις μηχανές. 

Τέλος, όπως αναφέρεται στο Techradar, όσον αφορά το θέμα της ταχύτητας, «χάρη στα δίκτυα 6G θα μπορούμε να μεταφέρουμε δεδομένα ενός terabit σε μόλις ένα δευτερόλεπτο, πράγμα που θα επιτρέπει και τη σύνδεση τρισεκατομμυρίων συσκευών σε ολόκληρο τον κόσμο». Συνεπώς, η τεχνολογία του 6G θα μπορούσε να αποτελέσει τον ουσιαστικό λόγο για την πρακτική εφαρμογή του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), το οποίο προς το παρόν παραμένει ένας τεχνολογικός όρος που χρησιμοποιείται σε διάφορα συνέδρια απλώς και μόνο για να εντυπωσιάσει τους παρευρισκόμενους. 

Με πληροφορίες από το Wired

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM