Εννέα περιοχές της Αττικής κινδυνεύουν περισσότερο στο ενδεχόμενο κάποιας καταστροφικής πλημμύρας, σύμφωνα με το σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 75% των πλημμυρών σημειώνονται από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο και - με μικρότερη συχνότητα - έως τον Ιανουάριο.
Οι ζώνες υψηλότερου κινδύνου
Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας – Αναβύσσου – Παλαιάς Φώκαιας, η χαμηλή ζώνη Λουτρακίου, η περιοχή των Μεσογείων, η χαμηλή ζώνη Μεγάρων – Νέας Περάμου, η χαμηλή ζώνη Ασπροπύργου – Ελευσίνας, η χαμηλή ζώνη της τεχνητής λίμνης Μαραθώνα, η παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα – Νέας Μάκρης, η λεκάνη του Κηφισού και οι παράκτιες περιοχές Βάρης – Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», στα Μεσόγεια, το 55,7% της περιοχής θεωρείται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση πλημμύρας. Σε ενδεχόμενη «πλημμύρα 100ετίας» (i.e σπάνιες σφοδρότητας), θα επηρεαστεί και η περιοχή δυτικά της Βραυρώνας και το νότιο κομμάτι του λιμένα Μαρκοπούλου.
Μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση πλημμύρας, αποτελούν το ρέμα του Αγίου Γεωργίου, από το ύψος του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο έως τη συμβολή του με το ρέμα Ερασίνου, ο κύριος κλάδος του ρέματος Ερασίνου, το Μεγάλο Ρέμα στο τμήμα που δεν είναι διευθετημένο μέχρι τη συμβολή με το ρέμα Κρυονερίου και το ρέμα της Ραφήνας, μέχρι τη συμβολή με το ρέμα Αγίας Παρασκευής.
Στη ζώνη Ασπροπύργου – Ελευσίνας, το ρέμα Γιαννούλας ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα από τον Ασπρόπυργο «δεδομένου ότι η κοίτη μειώνεται και σχεδόν εξαφανίζεται», ενώ το ρέμα Αγίας Αικατερίνης μπορεί, υπό ακραίες συνθήκες, να οδηγήσει σε πλημμύρα το παραλιακό κομμάτι. Σε «πλημμύρα 50ετίας», πιο ευάλωτες περιοχές είναι οι οικισμοί Μάνδρας και Ελευσίνας, καθώς και η περιοχή ανατολικά της Μαγούλας και του Ασπροπύργου.
Στη ζώνη Μεγάρων – Νέας Περάμου, σε περίπτωση πλημμύρας 50ετίας, θα επηαστεί η περιοχή των οικισμών Μεγάρων, Λάκκας Καλογήρου και Βλυχάδας, ενώ πολύ υψηλός θεωρείται ο κίνδυνος στα τμήματα των δύο πρώτων οικισμών.
Στην περιοχή Μαραθώνα (χαμηλή ζώνη λεκάνης τεχνητής λίμνης) το 49,8% της έκταση θεωρείται ιδιαίτερα «τρωτό». Ο κίνδυνος πλημμύρας είναι υψηλός στην περιοχή των οικισμών Καπανδριτίου, Αφιδνών και Κρυονερίου. Στην πεδινή περιοχή Μαραθώνα – Νέας Μάκρης, στο ενδεχόμενο πλημμύρας 100ετίας, υψηλότερο κίνδυνο διατρέχει ο οικισμός του Αγίου Παντελεήμονα, η περιοχή δυτικά του οικισμού Μαραθώνα και τμήματα της Νέας Μάκρης.
Στη λεκάνη του Κηφισού, σε μια πλημμύρα 50ετίας εκτιμάται ότι μπορεί να κατακλυστεί μια ζώνη 13,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το 61,1% της έκτασης που ελέγχθηκε αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο τρωτότητας. Πολύ υψηλός κίνδυνος διαπιστώνεται επίσης νότια του οικισμού Κοσμοθέα και σε περιοχή της Κηφισιάς.
σχόλια