Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα

Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα Facebook Twitter
6

Τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε πέντε νησιά προβλέπει το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο ανακοίνωσαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στη σημερινή παρουσίαση δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες των εγκαταστάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται από την κάτοψη, τα νέα κέντρα θα έχουν κτήρια διαμονής, εστιατόρια, κυλικεία, σχολείο, χώρους λατρείας, ιατρείο και χώρους αναψυχής όπως γήπεδα, αλλά και ειδικό χώρο με πλυντήρια.

Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα Facebook Twitter
Σχεδιάγραμμα της κάτοψης των νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά
Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα Facebook Twitter

Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: 'Ασυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα Facebook Twitter
Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα Facebook Twitter

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή - ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση - στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Το ζητούμενο δεν είναι οι κατασκευές για τη φιλοξενία των προσφύγων ( νόμιμων και παράνομων) Το θέμα είναι άν η Ελλάδα αντέχει αυτή την φιλοξενία και εδώ πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή και να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, διαφορετικά θα είμαστε για πάντα σε ενα φαύλο κύκλο με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους ανεξαιρέτως.
Είναι δυνατόν; τόσα χρόνια προσφυγική κρίση και πάλι να φτιάχνουν προκάτ;Αδιανόητο.Έχουν πάρει τόσα χρήματα και έφτιαξαν προκάτ και σκηνές σε άθλιες συνθήκες τόσα χρόνια. Μακριά απ'όλους κι απ'όλα. Για πείτε μου πραγματικά οι κυβερνήσεις απ'τα εκατομμύρια που πήρατε πόσα χαλάσετε για να φτιάξετε τα προκατ και να δώσετε σκηνές; Τα υπόλοιπα πού πήγαν;Αυτό δεν είναι κοινωνική ενσωμάτωση, αυτό είναι Άουσβιτς.Θέλουμε διαμερίσματα για τους πρόσφυγες μέσα στις κοινωνίες μας. Θέλουμε να εργαζόμαστε μαζί,να μπαίνουμε στο μέτρο μαζί,να πηγαίνουμε σχολείο μαζί. Αν δεν φτάσουμε στο σημείο να εργαζόμαστε και να μένουμε στις ίδιες γειτονιές, δεν μπορείτε να μιλάτε για ένταξη.Κλειστές δομές, κλειστά στόματα, κλειστά μάτια. Ε δεν γίνεται άλλο..Να κλείσουν τα κολαστήρια και να δημιουργηθούν νέα. Όχι δε θέλουμε κλειστές δομές.
Το προβλημα δεν ειναι αν θα εχει μπασκετα η οχι. το θεμα ειναι αν θα ειναι κλειστος σαν φυλακη χωρος η ανοιχτος.Μας κραζουν στο εξωτερικο που αποφασισε η κυβερνηση να σταματησει τα κεντρα υποδοχης να ειναι ανοικτα και καλα μας κανουν
Υπάρχουν ακόμα έλληνες που πιστεύουν οτι στη Μεση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία οι ανθρωποι ζουν πάνω στα δέντρα. Και σχολεία έχουν και γήπεδα.Το ποδόσφαιρο είναι το κύριο άθλημα σε όλες αυτές τις χώρες. Στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μάλιστα υπάρχει και το κρίκετ, το μπάντμιντον και το σκουός, αθλήματα για τα οποία οι ελληνάρες ουδέποτε έμαθαν και ποτέ δεν ασχολήθηκαν.
"αθλήματα για τα οποία οι ελληνάρες ουδέποτε έμαθαν και ποτέ δεν ασχολήθηκαν""Ελληνάρες" γιατί; Επειδή δεν είμαστε πρώην βρετανική αποικία; Έχεις δει πολλούς Ιταλούς ή Γερμανούς να παίζουν κρίκετ και σκουός;
17 γήπεδα, για τους άνδρες (οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να αθλούνται) που δεν έχουν δει ποτέ τους μπάσκετ η ποδόσφαιρο. 1 σχολειό μπας κ μάθουν ικανότητες(γραφη/ανάγνωση, ράψιμο, χτίσιμο, ελληνικά/αγγλικα, πως να γράψουν ενα βιογραφικό, πως να κανουν αιτήσεις για δουλειές, μαθήματα ισότητας κτλ) μπας κ ποτε τους ενταχθούν στο σύνολο Ξεκάθαρα οποίος το σχεδίασε αυτο δεν εχει δει ποτε του πρόσφυγα