Ήταν το μήνυμα στο WhatsApp που έπεισε εκατομμύρια κόσμου πως η βασίλισσα Ελισάβετ έχει πεθάνει. Τώρα το μυστήριο πως ένας άντρας ονόματι Γκίμπο με τους φίλους του δημιούργησαν έναν τεράστιο πανικό fake news φαίνεται πως λύθηκε.
Το βράδυ της Κυριακής εκατομμύρια Βρετανοί έλαβαν μηνύματα πως η βασίλισσα είναι νεκρή, τα οποία προωθήθηκαν σε WhatsApp, Facebook και Twitter, εκτοξεύοντας τις αναζητήσεις στο Google σχετικά με την Ελισάβετ και αναγκάζοντας το Παλάτι του Μπάκιγχαμ να υπερτονίσει πως η 93χρονη γαλαζοαίματη είναι ζωντανή.
Βασική πηγή για τον ισχυρισμό ήταν ένα σκρίνσοτ ενός μυστηριώδους γκρουπ στο WhatsApp όπου ένας άντρας, γνωστός απλώς ο Γκίμπο, είχε ποστάρει ένα μήνυμα που έλεγε ότι τελείωσε η βασιλεία της Ελισάβετ. Στο μήνυμα του Γκίμπο, αναφερόταν πως η βασίλισσα είχε πάθει καρδιακή ανακοπή το πρωί της Κυριακής αλλά πως η είδηση θα κρατείτο κρυφή μέχρι την Δευτέρα για να προλάβει να προετοιμαστεί ο στρατός.
Άλλα μέλη του γκρουπ με ονόματα όπως Burnsy, Cheeks, Morty, Ricey και Josh εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους, ενώ ένας από αυτούς πήρε την πρωτοβουλία να κάνει σκρίνσοτ την ιδιωτική τους συζήτηση και να την κοινοποιήσει εκτός γκρουπ, πυροδοτώντας μια αλληλουχία γεγονότων που με την σειρά της δημιούργησε μια ολόκληρη κρίση fake news.
Παρόλο που ένα σκρίνσοτ στο WhatsApp δεν θεωρείται αξιόπιστη πηγή ειδήσεων - η φωτογραφία της ομάδας ήταν από ένα άγνωστο πέος- το βρετανικό κοινό «τσίμπησε» αμέσως στην υποτιθέμενη πληροφορία εκ των έσω, κάνοντάς την viral στα social media.
Η ιστορία θα μπορούσε να είχε τελειώσει όταν διευκρινίστηκε πως η βασίλισσα είναι ζωντανή και πηγή του παλατιού είπε πως «είναι κάτι συνηθισμένο», αν δεν υπήρχε ο δημοσιογράφος Tom Cotterill του Portsmouth News, που επιβεβαίωσε πως υπήρχε μια δόση αλήθειας στο μήνυμα. Το στρατιωτικό προσωπικό στη ναυτική βάση Yeovilton, στο Σόμερσετ, πήρε όντως μέρος σε στρατιωτική άσκηση στο πλαίσιο του London Bridge, κωδικό όνομα της μαζικής επιχείρησης που θα λάβει χώρα όταν τελικά πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ.
Όπως φαίνεται κάποιος που έλαβε το μήνυμα «προετοιμασίας» θεώρησε πως ήταν αληθινό και το προώθησε σε ένα φίλο, με το μήνυμα να καταλήγει μετά στο τηλέφωνο του Γκίμπο και τελικά στις οθόνες εκατομμυρίων ανθρώπων.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια