Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που γνωρίζει μια πρωτοφανή μετανάστευση του νέου και πιο ελπιδοφόρου δυναμικού της, στα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, 816.000 Ιταλοί μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία δέκα χρόνια - ποσοστό σαφώς μικρότερο, σίγουρα όμως αξιοσημείωτο.
Το 73% αυτών που εγκατέλειψαν την Ιταλία είναι ηλικίας πάνω από 25 ετών και σχεδόν τρεις στους τέσσερις έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Οι Ιταλοί που αποφασίζουν να πάνε να ζήσουν μόνιμα στο εξωτερικό προέρχονται, κυρίως, από την περιφέρεια του Μιλάνου, τη Σικελία, το Βένετο και την περιοχή της Ρώμης.
Το 2018, η πρώτη χώρα που επέλεξαν για να εγκατασταθούν μόνιμα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία.
Οι σχολιαστές προσθέτουν, βέβαια, ότι το επόμενο έτος, λόγω της διαδικασίας του Brexit, είναι σχεδόν η Μεγάλη Βρετανία αδύνατο να παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των Ιταλών που ξεκινούν μια καινούρια ζωή στο εξωτερικό.
Παράλληλα, το 2018, για πρώτη φορά παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού μεταναστών από τις αφρικανικές χώρες προς την Ιταλία.
Η μείωση του σχετικού ποσοστού, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, είναι του 18%. Αντιθέτως, από το 2014 μέχρι το 2017 ο αριθμός τους παρουσίαζε διαρκή αύξηση.
Λόγω, τέλος, του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που συνεχίζει να καταγράφεται στις περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας, συνεχίζεται το ρεύμα «εσωτερικής μετανάστευσης» από την Σικελία, την Καλαβρία, την περιοχή της Νάπολης και την Απουλία, προς τις πιο εύπορες περιοχές του ιταλικού Βορρά.
Πέρυσι, «ανηφόρησαν» προς τις περιφέρειες της Βενετίας, του Μιλάνου, της Τεργέστης και της Μπολόνια, 117.000 Ιταλοί με καταγωγή από τις περιφέρειες του Νότου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια