Σε αντιπαράθεση για την αστυνόμευση λαϊκών συνοικιών της Αθήνας και την αστυνομική βία εξελίχθηκε η συζήτηση Μ. Χρυσοχοΐδη - Ν. Βούτση για την ασφάλεια στην Αθήνα, που ακολούθησε την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη επί του προϋπολογισμού.
Αναφερόμενος στις καταγγελίες αστυνομικής βίας και καταστολής ο υπουργός έκανε για ακόμη μια φορά λόγο για «μεμονωμένες περιπτώσεις στο διαδίκτυο» στις οποίες «φαίνονται πάρα πολλά αυτά τα περιστατικά γιατί αυτά προβάλλονται μαζικά». Στη συνέχεια ο υπουργός μίλησε για τους άνδρες των ΜΑΤ που φέρονται βάναυσα κατά πολιτών, λέγοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν το σώμα. «Εάν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν γι' αυτή τη δουλειά», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Καθώς, όπως σημείωσε, οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου δεν δίνουν πλήρη απάντηση στην κοινωνία, κλειδί μπορεί να αποτελέσει ο Συνήγορος του Πολίτη: Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής, είναι συνεπώς απαραίτητη ως πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ο υπουργός, και ενημέρωσε τη Βουλή για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει κατά πόσο η ΕΛΑΣ συμμορφώνεται στα πορίσματα διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας του Συνηγόρου του Πολίτη.
Στη συνέχεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Eειδή λέτε πως τώρα ανακαλύψατε την αστυνομική βία θέλω να καταθέσω στη Βουλή το αποτέλεσμα της έρευνας του συνηγόρου του πολίτη για περιστατικά αστυνομικής βίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έως τον Αυγούστου του 2018. Εντοπίζει 321 περιστατικά αστυνομικής βίας για τα οποία εσείς πότε δεν ασχοληθήκατε. Θέλω να μου πείτε εσείς πόσα περιστατικά πήγατε από αυτά στον εισαγγελέα. Τι κάνετε εσείς για 321 περιστατικά βίας που καταγγέλλει ο συνήγορος του πολίτη; Τίποτα δεν κάνατε και τώρα καμώνεστε πως ανακαλύψατε την αστυνομική βία και στιγματίζεται την ελληνική αστυνομία, ένα σώμα που κάθε μέρα παλεύει στις γειτονιές για να σταματήσει την εγκληματικότητα
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι υπηρετεί τις λαϊκές τάξεις, να πάτε στις λαϊκές συνοικίες, κάτω από τη Πατησίων, όπου αφήσατε αφήσατε εκατομμύρια πολίτες στο έλεος των κακοποιών επί χρόνια, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας στον τέως πρόεδρο της Βουλής, που παρατήρησε ότι ότι η Αθήνα, που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, θεωρείται από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη, χωρίς καμία προειδοποιητική νότα από ξένες κυβερνήσεις.
Σήμερα σε κάθε πλατεία στον 'Αγιο Παντελεήμονα, στα Σεπόλια, στον Κολωνό, υπάρχουν ομάδες "Πανθήρων" της ΕΛΑΣ και περιπολούν συνεχώς είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης είπε ότι τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν εάν υπάρχει εμπιστοσύνη των πολιτών για την πολιτική ασφάλειας που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τέως πρόεδρος απάντησε επίσης στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν εγκαταλείψει αυτές τις περιοχές και όποτε υπήρχε κρούσμα αστυνομικής βίας το έφερναν στη Βουλή.
«Ήμασταν παρόντες και παρούσες κάτω από την Πατησίων όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι και τυχαίο το αποτέλεσμα το εκλογικό εκεί δείχνει ποιοι είναι παρόντες και ποιοι ασχολούνται με την ασφάλεια των πολιτών. Τιμούσαμε και τιμάμε πάντα την ελληνική αστυνομία, δεν επιτρέπεται να παίρνετε πάνω σας στην ελληνική αστυνομία έναντι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης χειριστήκαμε επί τεσσεράμισι χρόνια όλα τα θέματα. Για αυτά τα συμπτώματα που είπατε αυτοί οι οποίοι είχαν ευαισθητοποιηθεί και τα είχαν θέσει σε υπουργούς της κυβέρνησης μας καταρχήν ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων, δεν σιωπήσαμε ούτε μία φορά σε αυτά τα περιστατικά γι' αυτό μην οχυρώνεται πίσω από τέτοια απλά διλήμματα αλλά ενώστε τις δυνάμεις σας και με τη βοήθεια της επιτροπής Αλιβιζάτου και του συνηγόρου του πολίτη.»
Σχολιάζοντας τη διαχείριση φαινομένων αστυνομικής βίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη κατεγράφησαν 321 περιστατικά (β' εξάμηνο 2017 έως 2018) ρωτώντας τον κ. Βούτση, πόσα από αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε στον εισαγγελέα. Τίποτα δεν κάνατε. Καμώνεστε πως ανακαλύψατε τώρα την (αστυνομική) βία είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι "όταν υπάρχει ζήτημα παράβαση του νόμου και του Συντάγματος, θα είμαστε σκληροί και άτεγκτοι, και θα το στέλνουμε στον εισαγγελέα. Εσείς έχετε πάει στον εισαγγελέα τις υποθέσεις καταστροφής πάνω από 100 λεωφορείων, των ακυρωτικών στο μετρό, των μαγαζιών φτωχών ανθρώπων; Ποτέ είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Με αφορμή την ερώτηση του κ. Βούτση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος ασχολείται με τη διεθνή διάσταση του θέματος και όχι με την καθημερινότητα αυτού.
Τέλος, τους "δυστυχισμένους" ανθρώπους που καταφθάνουν και την πολιτική της Τουρκίας να τροφοδοτεί το φαινόμενο, είπε ότι στοιχειώδες καθήκον ενός έθνους είναι να προστατεύει τα σύνορά του. Ορίσαμε τον ενιαίο φορέα, που θα τρέξει τη συνεργασία των υπηρεσιών για τη φύλαξη συνόρων, διαδικασία που άρχισε στον στον Έβρο, ο οποίος σε λίγο θα είναι απολύτως κλειστός και ασφαλής, είπε ο υπουργός,
Σχολιάζοντας την παρέμβαση Χρυσοχοΐδη, ο κ. Βούτσης είπε ότι όσα είπε ο υπουργός για τα σύνορα είναι εκτός διεθνών συμβάσεων.
σχόλια