Facebook: Τα τηλέφωνα 267 εκατομμυρίων χρηστών σε αφύλακτη βάση δεδομένων στο Διαδίκτυο

Facebook: Τα τηλέφωνα 267 εκατομμυρίων χρηστών σε αφύλακτη βάση δεδομένων στο Διαδίκτυο Facebook Twitter
Τα ονόματα και οι τηλεφωνικοί αριθμοί 267 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook βρίσκονταν, για ημέρες, ελεύθερα στο Διαδίκτυο (EPA)
0

Τα ονόματα και οι τηλεφωνικοί αριθμοί 267 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook βρίσκονταν, για ημέρες, ελεύθερα στο Διαδίκτυο.

O ερευνητής Μπομ Ντιασένκο της Comparitech, τον οποίο επικαλούνται ο Telegraph, το Forbes και το Business Insider, εντόπισε αφύλακτα τα προσωπικά στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών, σε μία ανοικτή βάση δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση που δεν απαιτούσε κανένα κωδικός. Ο ερευνητής κατέγραψε τα ίχνη της βάσης δεδομένων έως το Βιετνάμ, με στοιχεία χρηστών κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η βάση δεδομένων εμφανίστηκε διαδικτυακά στις 4 Δεκεμβρίου και στις 12 του ίδιου μήνα μοιράστηκε σε φόρουμ από χάκερς, σύμφωνα με την αναφορά. Από χθες, η βάση δεδομένων δεν είναι πλέον προσβάσιμη. Ο Ντιασένο εκτιμά πως η βάση θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για μηνύματα spam ή απάτες τύπου phising. Ο ιστότοπος Comparitech επικοινώνησε αμέσως με τον πάροχο τηλεφωνικών υπηρεσιών που φιλοξενούσε τη βάση δεδομένων στους σέρβερ του και πλέον η επίμαχη λίστα έχει κατέβει.

Εκτός από τα τηλέφωνα και τα ονόματα, η λίστα περιείχε και τα Facebook ID  267.140.436 λογαριασμών και εκπρόσωπος του Facebook περιορίστηκε σε μία λιτή δήλωση χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες: «Ελέγχουμε το πρόβλημα, αλλά πιστεύουμε ότι πρόκειται πιθανότατα για πληροφορίες που είχαν ανακτηθεί πριν τις αλλαγές που κάναμε την περασμένη χρονιά, ώστε να προστατεύσουμε καλύτερα τις πληροφορίες των χρηστών». 

Το Απρίλιο του 2018 το Facebook είχε αφαιρέσει τις πληροφορίες για τους αριθμούς τηλεφώνων από το API (Διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών), μετά το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica scandal. Αν οι εκτιμήσεις της Facebook επαληθευτούν, αυτό σημαίνει πως οι αριθμοί στην βάση δεδομένων είναι τουλάχιστον 18 μηνών, αλλά όπως παρατηρούν ειδικοί αναλυτές, ο τηλεφωνικός αριθμός είναι ένα δεδομένο που αλλάζει σπάνια και στη συντριπτική πλειοψηφία παραμένει χρήσιμο στοιχείο για τους απατεώνες, ακόμα και μετά από καιρό. 

Υπενθυμίζεται πως η συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica, είχε εκμεταλλευθεί τις παθογένειες του API και με ένα απλό ερωτηματολόγιο, είχε καταφέρει να αποσπάσει προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την έρευνα που ακολούθησε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπορίου, είχε επιβληθεί στο Facebook πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ νέοι περιορισμοί επιβλήθηκαν στην πλατφόρμα.

Με πληροφορίες από Forbes, Business Insider

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM