Η ανακάλυψη του αριστουργήματος του Τσιμαμπούε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μία κουζίνα ηλικιωμένης, προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο της παγκόσμιας τέχνης. Και τώρα, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε πως πρόκειται για εθνικό θησαυρό και απαγορεύει την έξοδό του από τη χώρα.
Το έργο τέχνης «Ο εμπαιγμός του Χριστού» του 13ου αιώνα που αποδόθηκε στον Ιταλό προαναγεννησιακό ζωγράφο Τσιμαμπούε, κατά κόσμον Τσένι ντι Πέπο, δημοπρατήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 24.180.000 ευρώ σε άγνωστο αγοραστή.
Τώρα, η Γαλλία αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή του από τη χώρα για τους επόμενους 30 μήνες, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα και να αγοράσει για το γαλλικό έθνος τον «εθνικό θησαυρό» όπως αποκαλεί το έργο τέχνης, το οποίο και θα ενταχθεί στις εθνικές συλλογές της χώρας.
Σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού τόνισε πως «'Ο εμπαιγμός του Χριστού'ήταν σε καλή κατάσταση», γνωστοποιώντας πως ο υπουργός Φρανκ Ριστέρ, κατόπιν εισήγησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εθνικών Θησαυρών, αποφάσισε να απαγορεύσει την έξοδο του έργου από τη χώρα. Απόφαση που εγκαινιάζει μία διαδικασία, διάρκειας 30 μηνών, για τη συγκέντρωση του ποσού που θα απαιτηθεί για την αγορά του πίνακα που θα εκτεθεί στο Λούβρο, μαζί με άλλο ένα έργο του Τσιμαπούε, το Παναγία και το Βρέφος εν δόξη (Maestà de Santa Trinita).
Το μικροσκοπικό αριστούργημα σε ξύλο λεύκας, μεγέθους μόλις 20.3 επί 28.5 εκατοστών, εντοπίστηκε από δημοπράτη, τον περασμένο Σεπτέμβρη, σε σπίτι μιας 90χρονης γυναίκας, στην πόλη Compiegne στη βόρεια Γαλλία. Δόθηκε για αξιολόγηση κι έπειτα δημοπρατήθηκε. Παρότι η ταυτότητα του αγοραστή του δεν έγινε γνωστή, γαλλικά δημοσιεύματα «δείχνουν» ως αγοραστές δύο Χιλιανούς συλλέκτες που ζουν στις ΗΠΑ και ειδικεύονται στην ιταλική αναγεννησιακή τέχνη.
Με πληροφορίες από το BBC
σχόλια