Festival First Aid

Festival First Aid Facebook Twitter
0

ΔΙΑΜΟΝΗ

Την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές είναι μάλλον αργά για να κλείσεις κάποιο δωμάτιο σε κοντινό προς το λιμάνι ξενοδοχείο, άσε που για ένα δεκαήμερο θα σου ‘ρθει ο κούκος αηδόνι. Χρησιμοποίησε λοιπόν ό,τι γνωριμίες έχεις στην πόλη, κυρίως τις διαδικτυακές. Οργάνωσε π.χ. «Πρόγραμμα Ανταλλαγής Σινεφίλ» και φιλοξένησε με τη σειρά σου τον τωρινό σου οικοδεσπότη στις επόμενες Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα.

Η ΠΟΛΗ

Λογικά δεν θα χρειαστεί να κινηθείς εκτός του τετραγώνου Λιμάνι-Βαρδάρης-Σιντριβάνι-Λευκός Πύργος, οπότε οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια. Μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι «η πόλη ζει στους ρυθμούς του Φεστιβάλ» - εκτός από αυτούς που το παρακολουθούν, οι υπόλοιποι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτο με καφέ και εστιατόρια, τα οποία με τη σειρά τους είναι πάντα γεμάτα. Το φριχτό κλισέ «μα δεν δουλεύει κανείς σ' αυτή την πόλη;» είναι πέρα ως πέρα αληθινό, αλλά μην το ξεστομίσεις, δεν μας αρέσει να το ακούμε! Αν νοσταλγήσεις την πόλη σου, μπορείς απλά να ανηφορίσεις ως την Εγνατία και να επισκεφθείς τα εργοτάξια του μετρό ή το υπό ανέγερση αμφιλεγόμενο νέο δημαρχείο. Μη χάσεις και τα ολοκαίνουργια θεματικά πάρκα της παραλίας, το πάρκο της Μνήμης, των Ρόδων, του Γκούφυ, του Μέγα Αλέξανδρου, του Νίκου Γκάλη και του μητροπολίτη Άνθιμου.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Αν έκανες το λάθος και ήρθες με το αυτοκίνητό σου στην πόλη με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση αριθμού αυτοκινήτων στην Ευρώπη, τότε επιστράτευσε όλη την αυτοπεποίθησή σου και μπες μέσα στο χώρο του λιμανιού. Δείχνε βιαστικός και σκέψου κάθε δυνατή δικαιολογία για να σ' αφήσουν να περάσεις.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Φρόντισε να βγάλεις από νωρίς την κάρτα απεριορίστων προβολών, ισχύει και για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο. Η απλή έκδοση κοστίζει 60 ευρώ, αλλά μόνο για τρεις ταινίες την ημέρα, οπότε, για να 'σαι άνετος, προτίμησε αυτή των 80 ευρώ, με την οποία έχεις και εκπτώσεις στις πολύ καλές εκδόσεις του Φεστιβάλ. Μόλις κυκλοφορήσει το πρόγραμμα προβολών προμηθεύσου μόνο δύο (σκέψου και τους άλλους), ένα για να σημειώνεις τις ταινίες κι ένα για το αρχείο σου. Συνίσταται και η αγορά του τόμου/επίσημου προγράμματος. Κοστίζει 5-8 ευρώ με την επίδειξη της κάρτας και είναι αναλυτικότατος. Για να μπορέσεις να δεις τις ταινίες που πραγματικά θέλεις, ακολούθησε το παρακάτω πλάνο με επιμονή και μεθοδικότητα: στα διαλείμματα των προβολών σου κάθε μέρα θα διαβάζεις, θα ρωτάς, θα «γκουγκλάρεις», θα ψάχνεις, θα συζητάς, θα κρυφακούς (στις μπροστινές σειρές κάθονται συνήθως και οι μονίμως αργοπορημένοι κινηματογραφικοί συντάκτες, οι οποίοι αρέσκονται στο να σχολιάζουν αναλυτικά ό,τι είδαν ή πρόκειται να δουν) για τις ταινίες της μεθεπόμενης ημέρας, για την οποία και θα βγάζεις πρόγραμμα πριν πέσεις για ύπνο, καθώς στις 9.30 το πρωί θα' σαι στημένος πάνω από το τηλέφωνο για να κλείσεις τα εισιτήριά σου. Οι γραμμές είναι τρεις, (2310 378450, 51 και 52) και καμιά φορά χρειάζεται να περιμένεις μέχρι και μία ώρα - ως γνωστόν η τέχνη θέλει θυσίες. Τα εισιτήρια (της επόμενης μέρας πλέον) τα παραλαμβάνεις σε ένα από τα ταμεία του Φεστιβάλ, όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στην ημέρα, για να αποφύγεις τις ουρές. Προτίμησε το ταμείο στις αίθουσες Κασσαβέτης/Τορνές, έχει πάντα τη μικρότερη ουρά. Προσπάθησε, τέλος, να αποφύγεις τις avant-premieres ταινιών που θα προβληθούν κανονικά στις αίθουσες, είναι πάντα crowded, άσε που θα 'χεις κι άλλη ευκαιρία να τις δεις.

ΘΕΣΕΙΣ

Όσο πιο γρήγορα το πάρεις απόφαση τόσο το καλύτερο: πρέπει να προσαρμοστείς στις θέσεις των μπροστινών σειρών. Εντάξει, στην αρχή θα 'ναι σαν να παρακολουθείς μια παρτίδα τένις από τη θέση του διαιτητή, αλλά θα συνηθίσεις γρήγορα. Βρίσκεις πιο εύκολα θέση, ακόμη κι αν μπεις την τελευταία στιγμή, και είσαι πιο κοντά στην έξοδο, για να τρέξεις να προλάβεις την επόμενη ταινία. Εξαίρεση: στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» υπάρχει ένα μικρό σκαλοπατάκι στις τελευταίες τρεις σειρές, οπότε, αν κάτσεις εκεί ο μπροστινός σου, θα σε ενοχλεί μόνο αν λέγεται «Σχορτσιανίτης» (τουλάχιστο θα ενοχλεί και το διπλανό σου). Εννοείται πως ανεξαρτήτως σειράς, καθόμαστε πάντα κοντά στο διάδρομο. Α! Και αν δεν έχεις εισιτήριο για μια ταινία, μπορείς να μπεις επιδεικνύοντας απλά την κάρτα σου, πέντε λεπτά πριν την έναρξη. Πήγαινε νωρίς, αλλιώς θα χρειαστεί να σου πιάσει θέση κάποιος φίλος που βρίσκεται ήδη μέσα (κάποιοι το κάνουν συστηματικά, αντιμετωπίζοντας τη γενική κατακραυγή). Αν υπάρχει κάποιο Q&A session με εκπρόσωπο της ταινίας μετά την προβολή, φρόντισε να μείνεις, έχει πάντα ενδιαφέρον (εκτός κι αν εκνευρίζεσαι εύκολα - οι ερωτήσεις του κοινού είναι συχνά τόσο ντροπιαστικές που θέλεις ν' ανοίξει η γη να σε καταπιεί και να βρεθείς στο Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα, που, όσο να 'ναι, έχει και πιο πολύ ζέστη αυτή την εποχή).

W.C.

Πιθανότατα δεν θα σου είναι και τόσο εύκολο να πετάγεσαι στο σπίτι/ξενοδοχείο/πλησιέστερο Goody's στα δέκα λεπτά που έχεις ως την επόμενη ταινία και η ουρά στις τουαλέτες θυμίζει αυτήν του Tickethouse για τη συναυλία της Madonna. Τι κάνεις; Αν είσαι στο λιμάνι, προτίμησε την τουαλέτα του Μουσείου Φωτογραφίας. Αν είσαι στο Ολύμπιον, απόφυγε τις τουαλέτες που βρίσκονται στον ίδιο όροφο με τις δύο αίθουσες και προτίμησε αυτήν του πρώτου ορόφου, δίπλα στο Φουαγιέ. Όχι, όσο βρώμικη και αν είναι η θάλασσα στο λιμάνι, δεν πρέπει να αποτελέσει λύση εσχάτου ανάγκης, δεν θέλεις να κυκλοφορήσει η φήμη ότι φταίνε και γι' αυτό οι Αθηναίοι..

PRESS

Εκτός από τις καθημερινές ανταποκρίσεις που έχουν αρκετές μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες (τα τελευταία χρόνια η «Καθημερινή» του πρώτου Σαββατοκύριακου του Φεστιβάλ προσφέρει ένα DVD με πληροφορίες για τις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν, μην το χάσεις), τα τοπικά κινηματογραφικά free press «Εξώστης» και «Παράλλαξη» και την εφημερίδα που κρατάς στα χέρια σου, μη χάνεις το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας του Φεστιβάλ «Πρώτο Πλάνο». Περιέχει συνεντεύξεις με τους καλεσμένους κινηματογραφιστές -και όχι μόνο- του Φεστιβάλ, μπόλικο παρασκήνιο, καθώς και τους πίνακες με τις βαθμολογίες του κοινού, οπότε είναι άκρως απαραίτητη. Πολύ πλούσιο και κατατοπιστικό είναι και το sitewww.filmfestival.gr, το οποίο μάλιστα έχει ανεβάσει και όλο το αρχείο του Φεστιβάλ, από το πρώτο μέχρι το τωρινό.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πρόκειται για μια παράδοση -αν μπορείς κάνε κι αλλιώς, από την πρώτη, άντε και από τη δεύτερη μπορεί και να ξεφύγεις, από την τρίτη όμως κοπέλα από τις υπεύθυνες για την ψηφοφορία του κοινού δεν υπάρχει περίπτωση! Είναι τόσο λυσσαλέα η επιμονή τους να αποσπάσουν την ψήφο σου, που θα θυμηθείς τα χρόνια σου στη Σχολή, παραμονή των φοιτητικών εκλογών. Προσωπικά αποφεύγω τις ταινίες με πολύ υψηλή βαθμολογία κοινού (συνήθως feelgood ταινίες, με στόχο την εμπορική καριέρα, δηλαδή τη διανομή στις αίθουσες, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί και τον κανόνα) και τείνω προς τις έσχατες στη βαθμολογία, από καθαρή διαστροφή και μόνο. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και η επιλογή είναι καθαρά προσωπική. Τα χρηματικά έπαθλα όμως που συνοδεύουν τα βραβεία κοινού δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα!

ΦΑΓΗΤΟ

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το πλήθος των γαστριμαργικών επιλογών που προσφέρει στους επισκέπτες της, σε συγκριτικά χαμηλότερες τιμές από την πρωτεύουσα. Μην το παρακάνεις όμως, γιατί δεν θέλεις να είσαι ένας από αυτούς που λιποθυμούν από νύστα στις απογευματινές προβολές του Ολύμπιον! Καλό σουβλάκι στο κέντρο θα βρεις στο Ντερλικατέσεν. Πολύ καλά, και μακριά από τη βαβούρα του κέντρου, θα φας στο Negroponte, στην Τομπουρλίκα και στην κουζίνα της Αγλαΐας, όλα πολύ κοντά στο λιμάνι. Βρες τα όλα, και πολλά άλλα ακόμη, στο έξοχο sitewww.tavernoxoros.gr- οι επιλογές που παρουσιάζει είναι αμέτρητες. Καλό πάντως είναι να έχεις και μερικούς ξηρούς καρπούς ή/και κανένα μανταρίνι στην τσάντα σου για ώρα ανάγκης - καταπολεμούν και το κρυολόγημα που θα σου χτυπήσει την πόρτα λίγο πριν το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ.

ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Δέκα ολόκληρες ημέρες θα βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων, θρησκευτικών και σεξουαλικών προτιμήσεων με ένα σημαντικό κοινό γνώρισμα: την αγάπη για τον κινηματογράφο. Το ιδανικό target group! Εντόπισε νωρίς το στόχο σου και κυνήγησέ τον με μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Αφορμές για γνωριμία/συζήτηση: πολλές. Η πόλη, τα στέκια, το φαγητό, και, φυσικά, οι ταινίες. Στην ανάγκη βγες από το πρόγραμμά σου και ακολούθησε το στόχο σε τουλάχιστο μία προβολή. Ο σκοπός είναι ιερός. Στην εξαιρετική περίπτωση που όλα πήγαν κατ' ευχήν, συνδύασες το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Στην περίπτωση που ο στόχος αντιστάθηκε σθεναρά, χρησιμοποίησέ τον ως τον φίλο/η που θα σου πιάνει θέση στην αίθουσα, που λέγαμε στην αρχή, μην πάει χαμένη και η προσπάθεια.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Θα παρευρεθείς στο καθιερωμένο πάρτι του προσωπικού του Φεστιβάλ και στη/ις συναυλία/ες που γίνονται υπό την αιγίδα του, αλλά και στο πάρτι του περιοδικού «Muzine» (20/11 στις Αποθήκες του Λιμανιού). Έχε τα αυτιά και τα μάτια σου ανοιχτά! Αν θελήσεις να πιεις ένα ποτό μετά την τελευταία προβολή, απόφυγε πάση θυσία τα μπαρ της παραλίας. Προτίμησε τα μπαρ της οδού Ζεύξιδος, ή καλύτερα, της ολοένα ανερχόμενης περιοχής Συγγρού/Βαλαωρίτου. Αν είσαι τελείως πωρωμένος με το Φεστιβάλ ή απλά βαριέσαι τις μετακινήσεις, το Δωμάτιο με Θέα στον 5οόροφο του Ολύμπιον ή η Αποθήκη Γ' στο λιμάνι είναι ό,τι πρέπει.

Και φυσικά, το σημαντικότερο...

ΤΑΙΝΙΕΣ

Δέκα ημέρες, έξι αίθουσες, εφτά ζώνες προβολής, δεκάδες ταινίες. Ό,τι και να κάνεις είναι αδύνατο να τα παρακολουθήσεις όλα! Από τα must της φετινής διοργάνωσης οι ρετροσπεκτίβες στο έργο του Βρετανού Τέρενς Ντέιβις και φυσικά των τρομερών παιδιών του βελγικού σινεμά Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Άντε και του χρόνου (στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το Μάρτιο, εννοείται...)

Ένας εξαιρετικά χρήσιμος χάρτης για το Φεστιβάλ υπάρχει εδώ: http://tinyurl.com/6ypjkm

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ