ΕΛΕΝΙΔΗΣ. O Γιάννης Ελενίδης ξεκίνησε μοιράζοντας γάλα στη Θεσσαλονίκη και αργότερα οργάνωσε το πρώτο γαλακτοπωλείο. Το 1956 εμπνεύστηκε να φτιάξει τα τρίγωνα. Αυτά τα τρίγωνα, που γρήγορα έγιναν διάσημα και όλοι τα λέγανε «τρίγωνα Ελενίδη». Σήμερα τα τρίγωνα του Ελενίδη, επειδή πρέπει να κρατήσουν την ιδιαιτερότητά τους, χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο «Ελ», αλλά διατηρούν από το 1960 την ίδια παραδοσιακή συνταγή, την πρώτη που σκέφτηκε ο Γιάννης. Είναι χειροποίητα, ακόμα έχουν την απίθανη κρέμα και ένα σοβαρό μυστικό που τους δίνει τη μοναδική ιδιαίτερη γεύση. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Ελενίδη ασχολούνται με λίγα είδη όπως τα τρίγωνα, το παγωτό, το προφιτερόλ και τον μπακλαβά. Τελευταία άνοιξε και καφέ στην Θ. Σοφούλη.
ΑΓΑΠΗΤΟΣ. Ο Αγαπητός Βαλογιώργης άνοιξε το δικό του κατάστημα στην οδό Τσιμισκή το Δεκέμβριο του 1944. Η μεγάλη επιτυχία του Αγαπητού ήταν τα ροδίνια, ένα γλυκό με κρέμα σαντιγί μέσα σε αμυγδαλόπαστα, που εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Σιγά σιγά, όμως, προστέθηκαν και άλλες συνταγές που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως οι μπαμπάδες, τα καζάν ντιμπί και τα σιροπιαστά, που τώρα είναι και πάλι της μόδας. Η Ευφροσύνη είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των πελατών μας, μας λένε οι άνθρωποι του Αγαπητού.
ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ. Τα ζαχαροπλαστεία «Τερκενλής» ιδρύθηκαν το 1948 και στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους βρίσκεται ακόμα το πρώτο κατάστημα. Τα τσουρέκια του Τερκενλή αποτελούν παράδοση για τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Μπορεί κανείς να διαλέξει μεταξύ παραδοσιακού, σοκολάτας, κάστανου, πορτοκαλιού, αμύγδαλου, τιραμισού και φράουλας.
ΧΑΤΖΗΣ. Πέρασαν 100 χρόνια από το 1908, όταν ξεκίνησε το πρώτο κατάστημα «Χατζής» στη Θεσσαλονίκη. Στην καρδιά της πόλης, στην οδό Βενιζέλου, ο χρόνος σταματάει στο πιο κλασικό, οικείο και διαχρονικό στέκι, ενώ η συγγένεια με την εικόνα της πόλης και τα σύμβολα της ιστορίας της βρίσκεται στις γεύσεις και στις ευωδιές του Χατζή της Καμάρας.
σχόλια