D-Janes του Βορρά

D-Janes του Βορρά Facebook Twitter
ASTROGIRL
0

Κάτι σημαντικό κινείται στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι η αύξηση των μουσικών συγκροτημάτων που ξεπηδούν από τα βόρεια αλλά τα νέα κορίτσια που καταπιάνονται με τα πλατό, τους μείκτες και τα βινύλια, βάζουν μουσική σε μπαρ ή σε clubs, κάνουν ραδιοφωνικές εκπομπές, παίζουν σε φεστιβάλ όπως το Sonar ή σε χώρες όπως η Φινλανδία. Πέντε από αυτά μας μιλούν.

IN10C.T

DRUM‘N'BASS

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από την εφηβική μου ηλικία, ήμουν πάντα ανάμεσα σε άτομα που είτε έπαιζαν μουσική είτε δημιουργούσαν μουσική είτε την προωθούσαν μέσω διαφόρων events. Για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το mixing, τα decks και τους μείκτες και όλα τα σχετικά πριν από 8 χρόνια, σε ένα φιλικό σπίτι. Ένιωσα δέος και ενθουσιασμό. Καιρό μετά αγόρασα τα δικά μου. Παίζω εδώ και τρία χρόνια και παράλληλα ασχολούμαι με την εκπαίδευση και την ιαπωνική γλώσσα. Πιστεύω ότι υπάρχει σκηνή από γυναίκες DJs στη Θεσσαλονίκη, μικρή βέβαια, αλλά συνεχώς αναπτυσσόμενη. Αυτό που μετράει κυρίως είναι το ταλέντο και η αφοσίωση σε ό,τι κάνεις, όχι το φύλο σου. Το σημαντικό είναι όμως να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλες που θέλουν να ασχοληθούν. Από το εξωτερικό είχα ένα booking για ένα φεστιβάλ στα Σκόπια, αλλά δυστυχώς αναβλήθηκε. Θα ήθελα να έβρισκα χρόνο να ασχοληθώ με τη μουσική παραγωγή και να ταξιδέψω με πρώτο μου μακρινό προορισμό την αγαπημένη μου Ιαπωνία».
www.myspace.com/in10ctdj

TOP 5

Peshay -Don't think about me
Komatic -
Remain Free
Seba -
Blaze & Fade Out
The Brookes Brothers -
Tear You Down
Seba & Krazy -
Finola

MARI.CHA

DISCO, HOUSE, SOUL, ACID, FREESTYLE

«Είμαι γραφίστρια αλλά η επιθυμία να γίνω DJ ξεκίνησε το 2002. Με τη μουσική είχα πάθος από πολύ μικρή και σε κάποιο σημείο άρχισα να παίζω drums. Αργότερα γνώρισα κάποιους ανθρώπους που έπαιζαν μουσική και αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω και εγώ το ίδιο. Ένιωσα ότι είχα βρει κάτι σημαντικό, ένα καινούργιο τρόπο να ασχοληθώ. Επίσης πάντα μου άρεσε το βινύλιο και αυτό ήταν ένα επιπλέον στοιχείο γοητείας για μένα. Η ιδέα του DJ για μένα έχει να κάνει πολύ με τον χορό, γι' αυτό και κατά κύριο λόγο παίζω χορευτική μουσική. Με έχει βοηθήσει σε κάποιες φάσεις το γεγονός ότι είμαι γυναίκα. Προσωπικά όμως αυτό δεν θέλω να επηρεάζει τη γνώμη των άλλων. Η μουσική είναι αυτό που μετράει και η συνολική παρουσία. Από τις καλύτερες στιγμές που έχω ζήσει ως DJ ήταν όταν έπαιξα φέτος στο RBMA Lounge στο Sonar, στον Ίσαλο, με φίλους και στο σπίτι μου. Θέλω να συνεχίσει να μου αρέσει αυτό που κάνω όσο και τώρα».
www.myspace.com/maritinadaskalaki
rbmaradio.com/ARCHIVE.153.0.php?extID=0&showID=715

TOP 5

Sylvester -Over & Over
Geiom feat. Marita -Reminissin
Liquid Liquid -Cavern
Cultural Vibe -Ma Foom Bey
Will Powera -Adventures in Success

AINO

COSMIC, ITALO DISCO, OLD SCHOOL ELECTRO, ACID, TECHNO

«Έπαιξα για πρώτη φορά σε ένα πάρτι του σχολείου. Δεν μ' αρέσει να κατηγοριοποιώ τη μουσική. Η ηλεκτρονική μουσική με κέρδισε, επειδή, εξαιτίας της φόρτισης της καθημερινότητας στη σύγχρονη ζωή, ο χορός και η μουσική είναι ανάγκη όλων. Υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνεσαι επειδή είσαι γυναίκα είτε θετικά είτε αρνητικά. Μερικοί δεν ενδιαφέρονται καν τι κάνεις, αρκεί που βλέπουν μια γυναίκα πίσω από τα decks. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω συνδεθεί με το Zenit στη Θεσσαλονίκη. Παίζω δύο βραδιές το μήνα και επίσης διοργανώνω το open dexx. Το open dexx ξεκίνησε με το σκεπτικό να δοθεί μια βραδιά σε όλους όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την επίδραση νέων μουσικών σε μεγαλύτερο κοινό αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους. Το να ευχαριστηθεί ο κόσμος όταν παίζεις είναι ο σκοπός σου. Ως ανάμνηση θυμάμαι περισσότερο όταν κάποιος ήρθε και μου έδωσε 20 ευρώ για να το γυρίσω στα ελληνικά, όπως στα μπουζούκια.»
www.myspace.com/discoprancer 
www. myspace. com/opendexx

TOP 5

Sylvester -Over & Over
Geiom feat. Marita -Reminissin
Liquid Liquid -Cavern
Cultural Vibe -Ma Foom Bey
Will Powera -Adventures in Success

NADIA

POST PUNK, NEW WAVE, 60s, GARAGE, SHOEGAZE

«Επαγγελματικά ξεκίνησα πριν 1,5 χρόνο περίπου, ενώ παλιότερα έπαιζα σε events φίλων. Η πρώτη σοβαρή επαφή που είχα με το αντικείμενο ήταν πριν 2 χρόνια, όταν οι φίλοι μου Dread Astaire σε μια συναυλία τους στην Λάρισα με κάλεσαν ως guest για να κλείσω τη βραδιά. Τώρα παίζω κάθε Σάββατο στο Pierrot Le Fou. Είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Η νυχτερινή εργασία είναι σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα δύσκολη όσον αφορά τη σωματική κούραση κυρίως. Τα τελευταία χρόνια έχω γνωρίσει πολλές κοπέλες DJs που προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να προσεγγίσουν το δύσκολο κοινό της Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό βεβαίως είναι μικρό».
www.myspace.com/the_wrong_child

TOP 5

Parenthetical Girls -A Song For Ellie Greenwhich
Lullabye Arkestra
-Make Me Shake
Pivot
-Make Me Love You
Dinosaur Jr
-Forget The Swan
Leila
-Time to Blow

ASTROGIRL

INDIE, INTERNATIONAL, ELECTRO POP

«Ξεκίνησα να παίζω πριν περίπου 10 χρόνια. Ήμουν θαμώνας σε ένα μικρό μαγαζί στην Ισαύρων, το Déjà vu. Τότε είχα ξεκινήσει να γράφω για μουσική στον «Εξώστη», το παλιότερο ελληνικό fanzine. O ιδιοκτήτης έτυχε να διαβάζει τη στήλη μου και μου ζήτησε να παίξω. Όταν πρωτόπαιξα, είχα την παρανοϊκή σκέψη ότι όλοι προσέχουν και σχολιάζουν την παραμικρή μου κίνηση. Αυτήν τη στιγμή δουλεύω ως βοηθός παραγωγής και δημοσιογράφος στην ΕΤ3 και έχω τη μοναδική ραδιοφωνική ελληνική εκπομπή που ασχολείται με indie/swedish/japan pop με τίτλο «Candy Bar» στο www.waveradio.gr. Παίζω μουσική κάθε Πέμπτη στο Νίκης35 και κάθε Κυριακή στο PastafloraDarling. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν λίγες μεμονωμένες κινήσεις από γυναίκες DJs, αλλά σκηνή σε καμιά περίπτωση. Κατεβαίνω συχνά για DJ sets στην Αθήνα, ενώ για πρώτη φορά το Φεβρουάριο θα παίξω μουσική στο Λονδίνο και στο Brighton, ενώ βρίσκομαι σε συζητήσεις για Μιλάνο και Ρώμη».
www.myspace.com/ellixx

Top 5

Glass Candy -Candy Castle
Fujiya & Miyagi
-Knickerbocker
Tilly and The Wall
-Poor Man's Ice Cream
Moscow Olympics
-Still
Liechtenstein
-Stalking Skills

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ