Το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες.
«Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους χθες Τετάρτη, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του.
Η Τεχεράνη άσκησε το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όταν «άρχισε και ολοκλήρωσε μετρημένα και συμμετρικά στρατιωτικά αντίποινα» για τη δολοφονία του «μάρτυρα» υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αναφέρει ακόμα το κείμενο της επιστολής του πρεσβευτή.
Η επιστολή του πρεσβευτή Ραβανσί, όπως αναρτήθηκε στο Twitter από τον εκπρόσωπο Τύπου της ιρανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη:
نامه جدید دکتر روانچی به دبیرکل و رئیس شورای امنیت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک عضو مسئول سازمان ملل متحد به اهداف و اصول مندرج در منشور سازمان ملل متعهد است و با یادآوری اهتمام خود به حفظ صلح و امنیت بین المللی، تأکید می کند که به دنبال تشدید درگیری یا جنگ نیست. pic.twitter.com/XFumylsdG0
— Alireza Miryousefi (@miryousefi) January 8, 2020
Αποκλιμάκωση της έντασης ζητούν στην Ευρώπη
Η Τουρκία και η Ρωσία απηύθυναν έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία και να αποκλιμακώσουν την ένταση, προειδοποιώντας ότι η ανταλλαγή επιθέσεων εκ μέρους της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης θα προκαλέσουν έναν νέο κύκλο αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Η κοινή έκκληση ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη.
Στην έκκληση των δύο προέδρων που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν καθώς και για τις αρνητικές συνέπειες που έχει για το Ιράκ. Παράλληλα Μόσχα και Άγκυρα αξιολογούν την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ως πράξη που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ καταδίκασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συνέχιση των αντιποίνων και της βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κάλεσε επίσης σε αποκλιμάκωση της κρίσης.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τον Τζόνσον να καταδικάσει τη βία, να παρουσιάσει στοιχεία για τη νομιμότητα της δολοφονίας του Σουλεϊμανί και να εγγυηθεί την ασφάλεια των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή.
«Η κυβέρνηση θέλει την αποκλιμάκωση της κρίσης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε μία κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τους συμμάχους της στην ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίοι ήδη έχουν ασκήσει κριτική στον «απειλητικό ρόλο» του Κασέμ Σουλεϊμανί, κάτι που ο ίδιος (ο Τζέρεμι Κόρμπιν) δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.
Καλούμενος να απαντήσει στην αντιπολίτευση για τη νομιμότητα της αμερικανικής επίθεσης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν οφείλει η βρετανική κυβέρνηση να παράσχει τέτοια στοιχεία, και αντέτεινε ότι ο Σουλεϊμανί συνέβαλε σε σχέδια βομβιστικών επιθέσεων κατά βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS
σχόλια