Το Ιράν παραδέχτηκε πως κατέρριψε το ουκρανικό αεροσκάφος - Το χαρακτηρίζουν «ανθρώπινο λάθος»

Το Ιράν παραδέχτηκε πως κατέρριψε το ουκρανικό αεροσκάφος - Το χαρακτηρίζουν «ανθρώπινο λάθος» Facebook Twitter
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους που τελικά σήμερα το Ιράν παραδέχθηκε πως κατέρριψε
2

Μετά από διεθνείς πιέσεις και στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ο στρατός του Ιράν παραδέχθηκε πως κατέρριψε το αεροσκάφος Boeing 737 της Ukraine International Airlines το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης σκοτώνοντας όλους τους 176 επιβάτες του.

Την πληροφορία μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος». Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν, τόνιζε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η συντριβή του Boeing οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο έγινε «σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ».

Τα θύματα της τραγωδίας ήταν 82 Ιρανοί, 57 Καναδοί, 11 Ουκρανοί και οι υπόλοιποι πολίτες Σουηδίας, Βρετανίας, Αφγανιστάν και Γερμανίας. Η πτήση PS752 της Ukraine Airlines International συνετρίβη νωρίς το πρωί της Τετάρτη δυτικά της Τεχεράνης λίγη ώρα μετά την απογείωσή.

Ένα βίντεο είκοσι δευτερολέπτων, που δείχνει τη στιγμή που ένας πύραυλος χτυπά το αεροπλάνο, έχει διαδοθεί στο Διαδίκτυο από τους ΝΥΤ.

Την Πέμπτη ο Καναδάς πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε εκτιμήσει ότι δεν πρόκειται για ατύχημα. «Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές» που «αναφέρουν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους- αέρος», είχε προσθέσει. «Πιθανόν να μην ήταν σκόπιμο».

Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι «μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», έγραψε λίγο αργότερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά για το συμβάν». «Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε.

Το Ιράν παραδέχτηκε πως κατέρριψε το ουκρανικό αεροσκάφος - Το χαρακτηρίζουν «ανθρώπινο λάθος» Facebook Twitter

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν διαβεβαίωσε  τους πολίτες της χώρας ότι ο υπεύθυνος για την τραγωδία με την κατάρριψη του Boeing 737 θα λογοδοτήσει αμέσως στη στρατιωτική δικαιοσύνη. «Σας διαβεβαιώνουμε ότι επιδιώκοντας ριζικές μεταρρυθμίσεις στις επιχειρισιακές διαδικασίες των ενόπλων δυνάμεων, θα καταστήσουμε αδύνατη την επανάληψη τέτοιου είδους λαθών», τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Εξάλλου ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ εκτίμησε ότι το Ιράν θα πρέπει να πάρει μαθήματα από την τραγωδία αυτή. «Αν η αποκωδικωποίηση των μαύρων κουτιών (του ουκρανικού αεροσκάφους) και η έρευνα δεν αποδείξουν ότι ο ιρανικός στρατός το έκανε σκοπίμως (...), το θέμα θα πρέπει να κλείσει. Με την ελπίδα να πάρουν μαθήματα και να ληφθούν μέτρα από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Χθες, οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στο Ιράν για να ερευνήσουν τη συντριβή του αεροσκάφους  απέκτησαν πρόσβαση στα μαύρα κουτιά. «Η ομάδα μας τώρα απέκτησε πρόσβαση στα μαύρα κουτιά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αναλύονται όλες οι πληροφορίες», διευκρίνισε.

Το Κίεβο έχει στείλει 50 ειδικούς στο Ιράν προκειμένου να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του Boeing 737 της UIA από την οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και έντεκα Ουκρανοί, δύο επιβάτες και τα εννέα μέλη του πληρώματος.

Η τραγωδία σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πολλών ιρανικών πυραύλων με στόχο δύο βάσεις στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λίγο νωρίτερα και ενώ δεν είχε υπάρξει παραδοχή από το Ιράν, είπε ότι το ουκρανικό αεροσκάφος «κατά πάσα πιθανότητα» χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα περιμένει να διεξαχθεί η έρευνα προτού να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Ο Καναδάς, η Βρετανία και η Ολλανδία δήλωναν επίσης ότι το Boeing καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ η Τεχεράνη επέμενε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM