Έχουν περάσει κιόλας 27 χρόνια από την αναγνώριση του πρώτου κρούσματος του Aids στις ΗΠΑ. Αν και αρκετά δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε, το σίγουρο είναι ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και, παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου της νόσου, στις περισσότερες χώρες η επιδημία παραμένει ανεξέλεγκτη. Το Aids σήμερα, χάρη στα διαθέσιμα φάρμακα, έχει μετατραπεί από θανατηφόρα σε χρόνια νόσο στον αναπτυγμένο κόσμο. Όμως αρκεί αυτό;
Στη χώρα μας τα κρούσματα του ιού εμφανίζουν ανησυχητικά αυξητικές τάσεις, κυρίως λόγω του εφησυχασμού που επικρατεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2007 (τα φετινά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί) ανέρχεται σε 8.584. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των οροθετικών στη χώρα υπολογίζεται να είναι τριπλάσιος (δηλαδή περισσότερα από 25.000 άτομα), καθώς υπάρχει ο λεγόμενος «κρυφός αριθμός» όσων ζουν με τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο, με έμφαση στις ηλικίες 25-34 ετών. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2007, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2007, δηλώθηκαν 420 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 349 (83,1%) ήταν άνδρες και 71 (16,9%) γυναίκες, Συνολικά 48 άτομα, τη στιγμή της δήλωσης, είχαν ήδη εμφανίσει κλινικά Aids. Όπως δείχνει η επιδημιολογική πορεία της νόσου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Aids προσβάλλει με ανησυχητική συχνότητα νέους άνδρες και γυναίκες. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του HIV. Το 46,1% των περιπτώσεων λοίμωξης με τον ιό ήταν άνδρες οι οποίοι δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άνδρες. Το 23% ήταν άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής.
«Είναι ξεκάθαρο αλλά και απόλυτα αναγκαίο να συντονιστούν και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ενημέρωση της κοινής γνώμης. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει εφησυχασμός, γιατί αυτό θα το πληρώσει ακριβά η ελληνική κοινωνία» δηλώνει ο κύριος Γαργαλιάνος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Aids. Και συνεχίζει λέγοντας «Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το Aids, διαπιστώνουμε ότι με την έλλειψη ενημέρωσης, με το να θυμόμαστε το Aids μόνο κάθε 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα, οι συνάνθρωποί μας το έχουν ξεχάσει και δεν φοβούνται πια όσο στο παρελθόν μη μολυνθούν από τον ιό HIV. Δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και κυρίως φυσικά δεν κάνουν το τεστ».
Η εκπρόσωπος της Act Up κυρία Χοριανοπούλου τονίζει ότι «Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Επιπλέον, με την πρώιμη διάγνωση οι άνθρωποι γνωρίζουν από νωρίς ότι είναι φορείς και έτσι μειώνεται η περαιτέρω εξάπλωση του ιού».
Μπορεί αρχικά να ακούγεται δύσκολο, αλλά η συμβίωση με τον ιό είναι δυνατή. Με κατάλληλη αγωγή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενή, η λοίμωξη μπορεί να ελεγχθεί. Ύστερα από ένα διάστημα, ο ασθενής μαθαίνει να ζει με τον ιό, ανακτώντας την ποιότητα ζωής και τους παλιούς γνώριμους ρυθμούς. Ο φόβος και το άγχος είναι πάντα εντονότερα μπροστά στο άγνωστο και καλύτερος τρόπος δράσης είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος και η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του.
«Ήταν πολύ δύσκολα όταν ξεκίνησα τα αντιρετροϊκά.Δεν είχα πολλές παρενέργειες, αλλά έχασα την όρεξή μου. Μετά από τέσσερις μήνες όμως άρχισα να νιώθω την αλλαγή. Δυνάμωσα. Μπορούσα να αντέχω για πολλές ώρες. Γνώρισα και άλλους ανθρώπους που ζουν, όπως και εγώ, με τον ιό HIV. Φτιάξαμε ομάδες υποστήριξης και συζητάμε για τα πάντα. Παροτρύνουμε ο ένας τον άλλο να ζούμε με αισιοδοξία και βρίσκω τον εαυτό μου να νιώθει πιο γενναίος. Οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το HIV είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί, δεν αποτελεί ποινή θανάτου. Έγινα φίλος με μία κοπέλα που είναι και αυτή φορέας και αποφασίσαμε να ζήσουμε μαζί. Όταν συναντηθήκαμε, ταιριάξαμε αμέσως. Θέλουμε να παντρευτούμε. Το ότι είμαστε φορείς του HIV δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε σχέσεις. Είμαστε και εμείς φυσιολογικοί άνθρωποι» μας εξομολογείται ο Ανδρέας Κ.
«Το Aids στο δυτικό κόσμο πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση και ατομικής ευθύνης. Παρόλες τις ατέλειες και τις ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο, την αποσπασματική ενημέρωση, τη διαπιστωμένη ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης και έρευνας αλλά και κυρίως τη δυσκολία ελεύθερης πρόσβασης πληθυσμών στην εξέταση και στην φαρμακευτική αγωγή, ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες στο ζήτημα αυτό. Με τη φετινή μας καμπάνια επικεντρωνόμαστε τόσο στη χρήση του προφυλακτικού ως μοναδικού αξιόπιστου μέσου πρόληψης αλλά και στην τακτική εξέταση, που μας αφορά όλους» τονίζει ο πρόεδρος της Praksis Τζανέτος Αντύπας.
σχόλια