Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν απόψε στο Λίβανο, όπου οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδήλωση έξω από την κεντρική τράπεζα της χώρας και συγκρούστηκαν με δεκάδες ανθρώπους που απάντησαν με πετροπόλεμο και πυροτεχνήματα.
Οι διαδηλωτές πετούσαν πίσω στους αστυνομικούς τα κάνιστρα των δακρυγόνων. Μια ομάδα νεαρών, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ανέφερε ένας μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Protestors making barricades to block #Hamra Street and throwing stones and debris at riot police, who fire back with tear gas. Lots of anger and destruction here tonight #Lebanon #Beirut #الحمراء #اسبوع_الغضب #لبنان_ينتفض #لبنان pic.twitter.com/PHdGTUIWFz
— Lizzie Porterلِيزي بورتر (@lcmporter) January 14, 2020
Several bank entrances destroyed in Hamra tonight as protesters take to the streets of #Beirut demanding action to reverse an economic crisis that's worsening by the day. #LebanonProtests pic.twitter.com/bQUviI4uPs
— Leila Molana-Allen (@Leila_MA) January 14, 2020
Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στον Λίβανο ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο την κυβερνώσα ελίτ που, όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές, οδήγησε τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες. Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι, στα τέλη Οκτωβρίου, οι πολιτικοί αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή σε ένα σχέδιο διάσωσης. Η λίρα Λιβάνου αποδυναμώθηκε, οι τιμές αυξάνονται και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα υποχωρεί.
"Όλα όσα περνάμε είναι εξαιτίας των τραπεζών και της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας", δήλωσε ο Άλι, ένας 21χρονος φοιτητής που διαδήλωνε στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού. "Για αυτό δεν υπάρχουν πλέον χρήματα και οι τιμές αυξάνονται", είπε, επιρρίπτοντας την οργή του κόσμου στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στην ανάληψη δολαρίων και τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. "Δεν δίνουν στον κόσμο τα λεφτά του", τόνισε.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ έχει δηλώσει ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλείς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ