Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, καταθέτει για δεύτερη ημέρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis, επιμένοντας ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ο «Ρασπούτιν», όπως και ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβαινε στην υπόθεση και ασκούσε πιέσεις για πολιτικά πρόσωπα.
Η κ. Ράικου, σύμφωνα με πηγές από την προανακριτική που επικαλείται το newsit, φέρεται να ανέφερε στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής της ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε απαιτήσει την «κατασκευή» στοιχείων, όπως και να πάει στη Βουλή ένας φάκελος για πολιτικά πρόσωπα με στοιχεία που όμως δεν υπήρχαν. Παράλληλα, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς επιμένει ότι οι πιέσεις γίνονταν μέσω της κ. Παπαδάκου, λέγοντας πως ήταν η φωνή του στο γραφείο της.
Σε ερώτηση για το εάν εκείνη έλεγχε πολιτικά πρόσωπα, η κ. Ράικου φέρεται να απάντησε πως δεν είχε αποκλείσει την συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην έρευνα της, αλλά αυτά δεν είχαν προκύψει.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου με τη νυν εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η κ. Ράικου φέρεται να απάντησε πως υπήρχε δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα «"Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης". 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ...».
«Το Δημόσιο έχασε εκατ. εξαιτίας του Παπαγγελόπουλου»
Η Ελένη Ράικου, φέρεται να κατέθεσε- σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ότι ο χειρισμός της υπόθεσης, μετά την παραίτηση της από τη θέση της, θα έχει συνέπεια να χαθούν εκατομμύρια για το ελληνικό δημόσιο, από τη Novartis, αφού δεν προχώρησε η έρευνα για τα εμβάσματα, ύψους 118 εκατ. ευρώ, από τη Novartis σε χιλιάδες γιατρούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
«Το Δημόσιο έχασε, με τη στάση Παπαγγελόπουλου, εκατομμύρια ευρώ. Ζημίωσε το κράτος η συμπεριφορά του, γιατί εξέτρεψε την υπόθεση σε πολιτική κατεύθυνση και όχι εκεί που τα στοιχεία οδηγούσαν», φέρεται να κατέθεσε σημειώνοντας ότι «τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis αλλά να στήσει πολιτικά πρόσωπα».
Και σήμερα, η Ελένη Ράικου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε «σχέδιο ηθικής της εξόντωσης διότι δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου». Ένα σχέδιο που, όπως φέρεται να είπε, φθάνει μέχρι και την «κατασκευή του εγγράφου» που διαβιβάστηκε στην επιτροπή της Βουλής, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η κατάθεσή της, και αφορά εμβάσματα που φέρονται να μπήκαν σε κοινό λογαριασμό με τον γιατρό σύζυγό της.
Ράικου: Παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις
Όταν ρωτήθηκε για άλλες υποθέσεις που ξέρει, η Ελένη Ράικου- όπως είπε και χθες- ανέφερε ότι έκανε παρεμβάσεις ο κ. Παπαγγελοπουλος και είπε ότι ανάμεσά τους ήταν και η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, που πρώτος ελεγχόμενος ήταν ο επιχειρηματίας κ. Καλογρίτσας και της ζήτησε να την κρατήσει πίσω, να μην την περαιώσει. Η κ. Ράικου φέρεται να πρόσθεσε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διερεύνηση του σκανδάλου.
Ακόμη, στην κατάθεσή της στην προανακριτική της Βουλής, η Ελένη Ράικου ανέφερε- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός έκανε παρεμβάσεις και σε άλλες υποθέσεις, όπως τη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας πως οι τότε εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρας, Καλούδης και Ζαγοραίος, συνοδεία της Γιάννας Παπαδάκου, πήγαν αρχές Σεπτεμβρίου να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιανί. Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία, φέρεται να είπε και συμπλήρωσε: «Και επειδή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ήταν σε γνώση της, μετέβη ο κ. Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια».
Ράικου για την παραίτησή της
Η αντεισαγγελέας Εφετών αναφέρθηκε στις συνθήκες της παραίτησής της, τον Μάρτιο του 2017, έπειτα από δημοσίευμα που την στοχοποιούσε.
«Πρέπει να ήταν 7-8 το βράδυ, ήμασταν ακόμα στο γραφείο από τις επτάμισι το πρωί- με πήραν τηλέφωνο κάποιοι συνάδελφοι από την Εισαγγελία Εφετών και μου είπαν ότι προβαλλόταν στα ΜΜΕ, σε διαφημιστικό τρέιλερ βίντεο, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας DOCUMENTO με τίτλο: "Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο". Τότε βεβαιώθηκα ότι επιχειρείτο εναντίον μου σχέδιο ηθικής μου εξόντωσης, επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις, στην εκβίαση του Παπαγγελόπουλου», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «Επρόκειτο πραγματικά για συμβόλαιο θανάτου μου -έτσι αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή- ηθικής, πνευματικής και φυσικής μου εξόντωσης. Μου ήρθε στο μυαλό τι είχε υποστεί, τι είχε πάθει η κ. Τσατάνη, που όταν της είπε ότι δεν θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της και τον κατήγγειλε, της τοποθέτησαν και εκρηκτικό μηχανισμό. Γνώριζα ότι ήταν αδίστακτος και ότι χρησιμοποιούσε κάθε αθέμιτο μέσο για την υλοποίηση των στόχων του. Δεν ήξερα τι θα επακολουθήσει. Αισθάνθηκα εκβιαζόμενη και ταυτοχρόνως θεσμικά απροστάτευτη. Μόνος ένας άφρων θα παρέμενε στη θέση του αυτή μετά απ' όλα όσα είχαν συμβεί και τα μηνύματα που είχε λάβει».
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είπε, συνέταξε και την παραίτησή της. «Κάτω, λοιπόν, από το βάρος, από την πίεση του φόβου και της ανασφάλειας, κάθισα μέσα στο βράδυ, μέσα στα μεσάνυχτα, 2-3 η ώρα, έγραψα τη γνωστή -αυτή που έχετε δει- επιστολή, την οποία κατέθεσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη μέρα, με την οποία ζήτησα την αντικατάστασή μου από τη θέση του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς. Ταυτοχρόνως, επειδή καταλάβαινα τι ακριβώς συνέβαινε, με όλα αυτά που είχα υποστεί -γιατί ήταν πολλά- έδωσα στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή, προκειμένου να αναχαιτίσω το εγκληματικό του σχέδιο. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Ήμουν από το 1993 στο Δικαστικό Σώμα. Μέχρι το 2017 δεν είχε ουδεμία πειθαρχική διαδικασία κινηθεί σε βάρος μου».
Τι είπε η Ράικου για τα εμβάσματα
Η αντεισαγγελέας Εφετών ρωτήθηκε και για τα εμβάσματα από τη Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρεί με τον σύζυγό της γιατρό. «Μου ασκήθηκε πειθαρχική αγωγή για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης. Γιατί τάχα ο σύζυγός μου χρηματιζόταν από τη Novartis και εγώ ενώ το γνώριζα όλο αυτό το αποσιωπούσα. Διενεργήθηκε και γι' αυτό πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από παραγγελία της κ. Δημητρίου. Και αυτή η υπόθεση αρχειοθετήθηκε», φέρεται να κατέθεσε η κ. Ράικου η οποία χθες δήλωσε στην επιτροπή ότι όλα τα πειθαρχικά που της ασκήθηκαν είχαν σκοπό «να κάμψουν το δικαστικό της φρόνημα» ή «να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση από το Σώμα».
Η κ. Ράικου διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο σύζυγός της απολάμβανε προνομίων από τη Novartis. «Με ρωτάτε για εμβάσματα αλλά ξέρω για ένα έμβασμα», επέμεινε η κ. Ράικου, όπως επέμεινε ότι «ήταν για μία ερευνητική εργασία, καθ' όλα νόμιμη».
«Καθένας από τους γιατρούς, όλοι οι γιατροί και όταν είναι και ειδικοί και έχουν ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες έρευνες», φέρεται να κατέθεσε η κ. Ράικου που επισήμανε ότι το έμβασμα προς τον σύζυγό της ήταν στη λίστα που η ίδια είχε ζητήσει όταν ήταν προϊσταμένη στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Είπε ακόμη ότι ο σύζυγος της ερευνήθηκε.
«Καταλαβαίνετε τι έχει στηθεί. Ο Παπαγγελόπουλος αυτό που κάνει είναι να στήνει, να διασύρει αθώους ανθρώπους, κατασκευάζοντας ιστορίες, τις οποίες δημοσιεύει κιόλας! Θα το δείτε σε πολλές περιπτώσεις αυτό. Θέλετε να σας πω και κάτι; Μέχρι να τελειώσετε την όλη διαδικασία, ούτε το ένα εκατοστό δεν θα ακούσετε από αυτά που έχει κάνει, μόνο αυτός όμως. Και αυτό να είστε σίγουροι ότι είναι άλλο ένα τέτοιο δημιούργημά του», δήλωσε για το έμβασμα και πρόσθεσε: «Από όλη τη λίστα των γιατρών, ασχολούνται μόνο με το χιλιάρικο του άνδρα μου».
Η κ. Ράικου ρωτήθηκε για αν στη λίστα με τα εμβάσματα ύψους 118 εκατ. ευρώ, υπήρχε παραλήπτης πολιτικό πρόσωπο. «Ναι είχα δει ένα όνομα και διεύθυνση που ταίριαζε με όνομα Έλληνα πολιτικού. Μετά όμως έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τι έγινε», φέρεται να απάντησε. Σε ερώτηση αν το όνομα αυτό ήταν ένα από δέκα πολιτικά πρόσωπα, η κ. Ράικου φέρεται να απάντησε: «Όχι δεν ήταν από τους δέκα πολιτικούς».
Ρωτήθηκε επίσης για τη στάση του Ιωάννη Αγγελή κατά τη συνάντηση με τις αμερικανικές αρχές στη Βιέννη. «Αν ερχόταν στικάκι σε εμένα, θα το άνοιγα. Θα έπαιρνα την πληροφορία, θα την αξιολογούσα και θα υπέβαλα αίτημα δικαστικής συνδρομής», φέρεται να κατέθεσε.