1. Το τελευταίο σωστό μπακάλικο. Εκεί που θα μπορούσε να ζήσει ο Ζήκος το 2008. Έχει τα απαραίτητα, αλλά το μυστικό είναι πως σερβίρει και τ' απαραίτητα. Η επιτομή του ουζομεζέ και το αυθεντικό ντεκόρ που έχουν αντιγράψει όλες αυτές οι new age μπακαλοταβέρνες. Την ξύλινη πόρτα του θα τη συναντήσεις σε μια γωνία μιας γνωστής συνοικίας των νοτιοδυτικών προαστίων.
2. Ψιλικατζίδικοπου βρίσκεται δίπλα σε γνωστό εναλλακτικό στέκι στο κέντρο της Αθήνας. Οι ηλικιωμένοι κύριοι που το έχουν μπορεί να αδιαφορούν για όλα τα υπόλοιπα, αλλά όχι για τις μπίρες. Η ποικιλία είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική, καθώς περιλαμβάνει, εκτός από τους κλασικούς, πάρα πολλούς και ιδιαίτερους ξένους ζύθους. Αν επιθυμείς να την αράξεις απέξω, είναι ό,τι πρέπει.
3. Κρεοπωλείοσε κεντρικό δρόμο των Εξαρχείων. Δεν πουλάει μόνο κρέας αλλά σου δίνει και την κατάλληλη πληροφορία-συνταγή. Μοναδικός στο χοιρινό. Ανεπανάληπτος στο κατσίκι, μεγαλοφυής στο λουκάνικο και στο μπριζολάκι λαιμού. Εκτός από όλα αυτά, στα φέρνει και στο σπίτι! Τι άλλο να περιμένεις από το χασάπη των ονείρων σου;
4. Ουζερίπου για ονομασία έχει ένα από τα τελευταία γράμματα της αλφαβήτου επί 5 φορές. Τα 5 κάτι είναι ιδιοκτησία Ποντίων και βρίσκεται στα πέριξ του παλαιού ιπποδρόμου. Ειδικεύονται στο τηγανητό ψαράκι, στα θαλασσινά, στην παντζαροσαλάτα και στο ντολμαδάκι. Καλύτερα, όμως, να σταματήσω εδώ, γιατί αν συνεχιστεί η περιγραφή, μπορεί να καταλήξει σε μια ρετρολαγνεία πάνω στα ‘50s και σε μια Αθήνα που τόσο πια αγαπάμε να γκρεμίζουμε.
5. Κουρδική ψησταριά πίσω από κεντρική πλατεία της Πατησίων με το καλύτερο χούμους στην Αθήνα, μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα, ποικιλία ντολμάδων, ρύζι με ρεβίθια και φρέσκο βούτυρο, μαριναρισμένο κοτόπουλο και ανεπανάληπτα κεμπάπ με καυτερή σάλτσα. Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι παραπάνω από άριστη. Σε ένα μικροσκοπικό μαγαζί με φιλικό σέρβις από μια οικογένεια που δεν θέλει καμία δημοσιότητα. Το σεβόμαστε.
6. Κυλικείομε την καλύτερη θέα της πόλης από τον ένατο όροφο κτιρίου του κέντρου, όπου το βλέμμα συναντά τη θάλασσα του Σαρωνικού. Υπάρχουν δύο τραπεζάκια έξω στην ταράτσα και δύο μέσα. Ο άνθρωπος που το «τρέχει» είναι Κρητικός, γι' αυτό και φτιάχνει τέλεια καγιανά (αυγά με τομάτα) και σε τρατάρει οπωσδήποτε ρακή και γραβιέρα. Στο τραπέζι, μαζί με τα καγιανά, έρχεται τεράστια μερίδα με μπιφτέκια, πατάτες τηγανητές, ντάκο και 5-6 μπίρες. Ο λογαριασμός φτάνει μετά βίας τα 15 ευρώ. Το μάτι φτάνει μέχρι τη θάλασσα του Σαρωνικού.
σχόλια