Το Γιαβούζ μεταφέρθηκε νοτίως της Κύπρου - Ξεκινά γεωτρήσεις

Το Γιαβούζ μεταφέρθηκε νοτίως της Κύπρου - Ξεκινά γεωτρήσεις Facebook Twitter
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για τη μεταφορά του Γιαβούζ στο τεμάτιο 8 νοτίως της Κύπρου.
0

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ μεταφέρθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, την οποία επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «το γεωτρύπανό μας έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, προκειμένου να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το sigmalive, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις.

«Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης».

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται πως χθες, για ακόμη μία φορά, η Κομισιόν καταδίκασε τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το διεθνές δίκαιο και να απόσχει από ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Η νέα αντίδραση της Κομισιόν κατά της Τουρκίας ήρθε από τον Πίτερ Στάνο, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων, έπειτα από τις νέες ανακοινώσεις της Τουρκίας, για περαιτέρω γεωτρήσεις στην Μεσόγειο. «Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των τουρκικών αρχών ότι το πλοίο γεωτρύπανο Yavuz θα σταλεί σε νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ΕΕ περικόπτει την προενταξιακή βοήθεια προς την Άγκυρα, κατά 75%, τόσο εξαιτίας των συνεχιζόμενων γεωτρήσεων, όσο και για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM