Τους 40 εκατομμύρια ξεπερνούν πλέον οι Κινέζοι που είναι αποκλεισμένοι στις πόλεις τους, ύστερα από τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τον νέο κοροναϊό.
Η επιδημία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει προσβάλει 830 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26. Δέκα πόλεις της Κίνας έχουν μπει σε καραντίνα, έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσω μαζικής μεταφοράς, έκλεισαν ναοί, ενώ νοσοκομείο κατασκευάζεται στην πόλη Γιουχάν- που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας- σε χρόνους ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, αλλά όχι για παγκόσμια επιδημία.
Κλείνουν ακόμη και τμήματα του Σινικού Τείχους
Στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, η Κίνα αποφάσισε να κλείσει από το Σάββατο και κάποια τμήματα του Σινικού Τείχους.
Οι τάφοι των Μινγκ και το «Δάσος με τις Παγόδες», δύο άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στο Πεκίνο, επίσης θα κλείσουν από αύριο. Εξάλλου από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, η «φωλιά του πουλιού».
Παράλληλα η αλυσίδα εστιατορίων McDonald's ανακοίνωσε ότι κλείνει από σήμερα τα εστιατόριά της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας.
«Μείνετε στο σπίτι σας για 14 ημέρες»
Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου κάλεσαν τους πολίτες που επιστρέφουν από περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κοροναϊός. Ανάλογες οδηγίες έχουν δοθεί και στη Σαγκάη.
Η Ιαπωνία αναβάθμισε στη βαθμίδα 3 το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Γούχαν που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας. Παράλληλα, η Ιαπωνία κάλεσε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην εν λόγω περιοχή, λόγω του νέου κοροναϊού.
Τα κρούσματα εκτός Κίνας
Κρούσματα του νέου κοροναϊού, μη θανατηφόρα, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.
Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πόσο ακριβώς θανατηφόρος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα. Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, ανακοίνωσε ο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Το σχέδιο είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές έρευνες ως τον Ιούνιο.
Άλλα δύο κρούσματα επιβεβαίωσε η Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε τον εντοπισμό δύο ακόμη κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του πρώτου.
Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι περιμένει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα, εξαιτίας των πολλών ανθρώπων που ταξιδεύουν εκεί από την Κίνα.
«Πιθανόν να υπάρξουν κρούσματα στη Βρετανία»
Από την άλλη, Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στο Ηνωμένο βασίλειο.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα σχεδίων έτοιμο να εφαρμοστεί, όταν χρειαστεί, και αυτό εφαρμόζεται τώρα», δήλωσε στο BBC ο Πολ Κόσφορντ, επίτιμος ιατρικός διευθυντής του βρετανικού οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP