Η Αλληλεγγύη Λέσβου βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη γραμμή, σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες

Η Αλληλεγγύη Λέσβου βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη γραμμή, σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες Facebook Twitter
Στις εγκαταστάσεις του, που κανονικά μπορούν να στεγάσουν μέχρι 120 άτομα ημερησίως, έφτασαν να φιλοξενούνται το '14 πάνω από 600 ψυχές.
0

Η Αλληλεγγύη Λέσβου είναι μια ακτιβιστική πρωτοβουλία πολιτών με πολύπλευρη προσφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Το 2012, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, δημιούργησε το χωριό «Όλοι Μαζί» στο πρώην ΠΙΚΠΑ Λέσβου, κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, βασισμένο στις αρχές του εθελοντισμού, της κοινοτικής αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της συνεργατικής οικονομίας. Εκεί φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, κατά γενική ομολογία σε συνθήκες πολύ ανθρωπινότερες από αυτές των κέντρων υποδοχής, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχεται ιατρική, νομική, ψυχολογική και υλικοτεχνική βοήθεια.


Το «Όλοι Μαζί» κλείνει φέτος 8 χρόνια λειτουργίας κόντρα στις δυσκολίες αλλά και στον πόλεμο που έχει δεχτεί από κάποιους τοπικούς παράγοντες. Στις εγκαταστάσεις του, που κανονικά μπορούν να στεγάσουν μέχρι 120 άτομα ημερησίως, έφτασαν να φιλοξενούνται το '14 πάνω από 600 ψυχές. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν φιλοξενηθεί εκεί για μεγαλύτερα ή μικρότερα διαστήματα.

Σήμερα δίνεται προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα θύματα ναυαγίων, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι ανάπηροι, οι εγκυμονούσες, οι λεχώνες, οι οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά και τα άτομα που αιτούνται άσυλο ή οικογενειακή επανένωση. Οι ένοικοι διαμένουν σε σπιτάκια που διαθέτουν θέρμανση, ψυγείο και κουζίνα, πέραν της συλλογικής. Παράλληλα, η οργάνωση φρόντισε για τη διανομή γευμάτων στη Μόρια, στον Καρά Τεπέ και στο λιμάνι, διαχειρίστηκε δωρεές, λειτούργησε ως κέντρο διανομής βοήθειας σε όλο το νησί, έτρεξε και τρέχει προγράμματα προσχολικής αγωγής, οργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές και άλλες επιμορφωτικές δραστηριότητες.

Δίνεται γενικότερα μεγάλη έμφαση στην αλληλεπίδραση, στην κοινωνικοποίηση και στην ενσωμάτωση, καθώς λειτουργούν ως «αντίδοτο» στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό και στις λογής προκαταλήψεις και διακρίσεις.


Όμως η Αλληλεγγύη Λέσβου δεν έμεινε εκεί. Το 2016, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, δημιούργησε στη Μυτιλήνη, σε κτίριο που παλιότερα στέγαζε κλινική, το ιατρικό κέντρο Ασκληπιός που προσφέρει υπηρεσίες σε ντόπιους και ξένους. Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Borderline Europe ίδρυσε το κέντρο υποστήριξης Mosaik, το οποίο πλέον λειτουργεί μόνη της.

Εδώ παρέχονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, γερμανικών, αραβικών και φαρσί, υπολογιστών, πληροφορικής και κιθάρας. Διοργανώνονται προβολές, εργαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λογοτεχνικά εργαστήρια, βραδιές ποίησης και έχουν συσταθεί δύο χορωδίες. Όλα αυτά με τη συμμετοχή εθελοντών, προσφύγων αλλά και ντόπιων. Δίνεται γενικότερα μεγάλη έμφαση στην αλληλεπίδραση, στην κοινωνικοποίηση και στην ενσωμάτωση, καθώς λειτουργούν ως «αντίδοτο» στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό και στις λογής προκαταλήψεις και διακρίσεις. Σημαντική είναι και η δουλειά που έχει γίνει με την τοπική κοινωνία.

Η Αλληλεγγύη Λέσβου βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη γραμμή, σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες Facebook Twitter
Το «Όλοι Μαζί» κλείνει φέτος 8 χρόνια λειτουργίας κόντρα στις δυσκολίες αλλά και στον πόλεμο που έχει δεχτεί από κάποιους τοπικούς παράγοντες.


Στο κέντρο υποστήριξης Mosaik στεγάζονται δύο ακόμη πρότζεκτ-εργαστήρια, τα Safe Passage Bags και Humade Crafts. Παρασκευάζουν και πωλούν διαφόρων ειδών τσάντες και χειροτεχνήματα από ανακυκλώσιμα υλικά (σωσίβια, κομμάτια από φουσκωτές βάρκες, πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια κ.λπ.), τα οποία έχουν συλλεχθεί από τις παραλίες του νησιού που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα. Επιπλέον, η οργάνωση συμμετέχει στο εγχείρημα του κοινωνικού, eco friendly καφέ-εστιατορίου Nan, μιας επιχείρησης εστίασης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ελληνικές και έθνικ γεύσεις. Ό,τι περισσεύει διανέμεται καθημερινά σε δομές αστέγων και προσφύγων.


«Απώτερος στόχος αυτών των πρότζεκτ είναι η δημιουργία χώρων κοινωνικοποίησης και αλληλεγγύης και η παροχή θέσεων εργασίας σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, έτσι ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή εντός του κοινωνικού ιστού» αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα της η Αλληλεγγύη Λέσβου. Ψυχή της οργάνωσης είναι η κοινωνική επιστήμονας Έφη Λατσούδη, στην οποία η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) απένειμε το 2016 στη Γενεύη το βραβείο Nansen, από κοινού με τον Κωνσταντίνο Μητραγά της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

«Η αλληλεγγύη σώζει ζωές, αλλά δεν αρκεί... Χρειάζονται και γενναίες πολιτικές αποφάσεις» δήλωνε τότε. Αρωγοί της προσπάθειας, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. «Δεν δεχτήκαμε ποτέ οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τις ελληνικές κυβερνήσεις, την Ε.Ε. ή τον ΟΗΕ. Είναι η γενναιοδωρία των συνεργατών και των υποστηρικτών μας που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε» λέει η ίδια.

Η Αλληλεγγύη Λέσβου βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη γραμμή, σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες Facebook Twitter
Στο πρότζεκτ Safe Passage Bags παρασκευάζουν και πωλούν διαφόρων ειδών τσάντες και χειροτεχνήματα από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία έχουν συλλεχθεί από τις παραλίες του νησιού που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα.

Αν κάποιος/-α επιθυμεί να συντρέξει ένα συγκεκριμένο έργο της οργάνωσης, μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί της.

Επικοινωνία: 22510 62000, [email protected], lesvossolidarity.org

 

Αν γνωρίζετε κάποια οργάνωση που επιτελεί κοινωνικό έργο και χρειάζεται τη στήριξή μας, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Soffa: Το κοινωνικό εργοστάσιο μόδας στον Βοτανικό που προωθεί μια νέα ηθική επιχειρήσεων

Μόδα & Στυλ / Soffa: Το κοινωνικό εργοστάσιο μόδας στον Βοτανικό που προωθεί μια νέα ηθική επιχειρήσεων

Το Soffa είναι ένα εκπαιδευτικό παραγωγικό εργαστήρι που βοηθά στην εργασιακή ενσωμάτωση και ενδυνάμωση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, μεταναστών και προσφύγων ενώ παράλληλα στοχεύει στην αναγέννηση του περιβάλλοντος.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην παραλιακή: Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται λόγω των 7.000 παράνομων συνδέσεων

Ελλάδα / ΕΥΔΑΠ για λύματα στην Παραλιακή: Το δίκτυο υπερφορτώνεται λόγω 7.000 παράνομων συνδέσεων

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το πρόβλημα και το αποδίδει στις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο, για τις οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνονται μέτρα
LIFO NEWSROOM