Για υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφυγών προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που οδηγούν σε καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, έκανε λόγο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης.
Ο κ. Κράνης ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις υποθέσεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί η χώρα μας στο ΕΔΔΑ. Με βάση τα στατιστικά της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκύπτει ότι:
- Στο τέλος του 2019 υπήρχαν συνολικά, 727 εκκρεμείς υποθέσεις για την Ελλάδα, ανάμεσά τους 344 νέες προσφυγές. Από αυτές, οι 302 κρίθηκαν απαράδεκτες. Από τις 24 υποθέσεις που εκδόθηκαν αποφάσεις, στις 23 διαπιστώθηκαν μία ή περισσότερες παραβάσεις της συνθήκης και στη μια υπόθεση δεν διαπιστώθηκε παραβίαση.
- Αυξημένες είναι οι παραβιάσεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις για το έτος 2018, 2017.
- Συνολικά, τα έτη 2017, 2018 και 2019 εκδόθηκαν 307 από το δικαστήριο, από τις οποίες οι 93 (31%) ήταν καταδικαστικές, 157 πρόσφυγες διεγράφησαν από το πινάκιο λόγω φιλικού διακανονισμού και οι 57 απορρίφθηκαν.
Βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση
«Όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των καταδικών, για παραβιάσεις. Αυτό είναι ένα δεδομένο», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.
«Στην ενισχυμένη επιτήρηση, αυτή τη στιγμή, έχουμε συνολικά 72 υποθέσεις και αφορούν τις συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα, βασανιστήρια και απάνθρωπη εξευτελιστική μεταχείριση από κρατικά όργανα, ή υποθέσεις για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης μεταναστών στα κέντρα υποδοχής», ανέφερε ο κ. Κράνης, ενώ πρόσθεσε ότι για τις υποθέσεις που αφορούν στο μεταναστευτικό, ίσως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έπρεπε να βλέπει το πρόβλημα με μεγαλύτερη κατανόηση, λόγω της αύξησης των ροών.
Ακόμα, ο κ. Κράνης σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις αποφάσεις του, έχει διαφορετική αντίληψη δικαιοδοσίας από ό,τι τα δικά μας δικαστήρια, φέροντας ως παράδειγμα καταδικαστική απόφαση που σχετίζεται με την ελευθερία έκφρασης και αφορούσε απλή εξύβριση, υπόθεση για την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη τη χαρακτήρισε απλή αξιολογική κρίση.
Το θέμα της σαρίας
Ορισμένοι βουλευτές έθεσαν στην επιτροπή το θέμα της σαρίας. Ο κ. Κράνης σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη αποφασίζει με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία έχει τροποποιηθεί και το θέμα αυτό, όπως είπε, έχει λυθεί. «Προφανώς μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας δεν συμφωνεί», προσέθεσε.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε υπέρμαχος της πλήρους κατάργησης της σαρίας και τόνισε την ανάγκη αλλαγής της ελληνικής νομοθεσίας ώστε να ξεκαθαριστεί ότι μπορούν να προσφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια.
Ο νόμος δεν είναι σαφής στο αν οι μουσουλμάνοι απευθυνθούν στο δικό μας δικαστήριο ή στο μουφτή, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ως παράδειγμα ανέφερε δύο καταδικαστικές αποφάσεις μουφτήδων για μουσουλμάνες, η μία αφορούσε ένα κοριτσάκι 14 ετών που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί και η άλλη μια γυναίκα που έχασε το σύνολο της περιουσίας της γιατί απλώς ήταν γυναίκα.
«Ο νόμος δεν καλύπτει αν θα απευθυνθεί στο μουφτή ή στο δικό μας δικαστήριο. Μια μουσουλμάνα σε ένα μουσουλμανικό χωριό δεν θα τολμήσει να προσφύγει σε ελληνικό δικαστήριο και εξ ορισμού είναι χαμένη. Οι γυναίκες στη Θράκη είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
Σημείωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναγνωρίζει το θέμα της ισότητας και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση ώστε να μην καταδικάζεται για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.
«Είναι σκόπιμο να στείλει η ελληνική Πολιτεία ένα μήνυμα ότι ο δικός μας νόμος δίνει το δικαίωμα επιλογής. Και καλό είναι οι Έλληνες δικαστές να τις αναλαμβάνουν τις υποθέσεις και να μην τις παραπέμπουν στο μουφτή για να μην αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη», προσέθεσε.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος συμφώνησε με τη κ. Μπακογιάννη για πλήρη κατάργηση της σαρίας, τονίζοντας ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση «έγινε ένα πρώτο καλό βήμα, με την προαιρετική χρήση της, που θα πρέπει να ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση».
σχόλια