Η Ελβετία αποφασίζει για το νόμο κατά των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας

Η Ελβετία αποφασίζει για το νόμο κατά των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας Facebook Twitter
0

Οι ψηφοφόροι στην Ελβετία θα βρεθούν στην κάλπη την Κυριακή για να αποφασίσουν για την πρόταση να τιμωρούνται με νόμο οι διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της σεξουαλικής ταυτότητας.

Οι διακρίσεις λόγω εθνικότητας ή θρησκείας είναι ήδη παράνομες στη χώρα και τώρα μέλη της κοινότητας LGBT ελπίζουν ότι θα λάβουν επίσης νομική προστασία. Αλλά, οι αντίπαλοι του νέου νόμου υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να περιορίσει την ελευθερία του λόγου. «Πολλοί Ελβετοί τείνουν να υπερεκτιμούν πόσο σύγχρονη είναι η χώρα μας», εξηγεί η Anna Rosenwasser της Ελβετικής Ομοσπονδίας Λεσβιών. Επισημαίνει ότι στον χάρτη για το σεβασμό των δικαιωμάτων των LGBT μεταξύ 49 χωρών, η Ελβετία κατατάσσεται μόλις 23η. «Μπορεί να είναι πλούσια, αλλά δεν είναι πραγματικά σύγχρονη. Δεν έχουμε νόμους σχετικά με τη δημόσια διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

Για να υποστηρίξει το επιχείρημά της ότι η έλλειψη νομικής προστασίας προκαλεί βλάβη στην ομοφυλοφιλική κοινότητα, η Rosenwasser αναφέρει το ποσοστό αυτοκτονίας: «Μεταξύ των queer ανθρώπων στην Ελβετία, είναι πέντε φορές υψηλότερος σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους», λέει.


Ωστόσο υπάρχουν πολέμιοι της ιδέας του νόμου. «Δεν γνωρίζουμε καν αν τα ανέκδοτα για τους ομοφυλόφιλους θα επιτραπούν», δήλωσε ο Benjamin Fischer του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος στην ελβετική τηλεόραση. «Κάποιοι λένε ναι, μερικοί λένε ότι δεν θα τιμωρηθούν. Ζούμε σε μια χώρα με ελευθερία έκφρασης, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σκέφτονται και να λένε ό, τι τους αρέσει, έστω και αν είναι λίγο ανόητο ή άκομψο».

Υπάρχει επίσης αντίθεση από ορισμένες θρησκευτικές ομάδες. Αν και η εκκλησία της Ελβετίας υποστήριξε τον νέο νόμο, η Ελβετική Ευαγγελική Συμμαχία, η οποία έχει σημαντική υποστήριξη στις αγροτικές περιοχές, είναι σκεπτική. «Οι εκκλησίες μας βλέπουν τον γάμο ενός άνδρα και μιας γυναίκας ως το μόνο ζευγάρι που θέλουν να παντρεύουν», εξηγεί ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Marc Jost. «Θέλουμε μόνο να είμαστε ελεύθεροι να πούμε πως επιθυμούμε μόνο τον γάμο ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Και δεν θέλουμε να είμαστε σε κίνδυνο αν εκφράζουμε αυτή τη γνώμη και αντιμετωπίζουμε άλλα ζευγάρια με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις ατόμων ιδίου φύλου φύλων είναι ήδη νόμιμες στην Ελβετία και ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ τους ετοιμάζεται να εγκριθεί μέσω του κοινοβουλίου. Ο Marc Jost δεν αισθάνεται άνετα με αυτές τις εξελίξεις, παρά το γεγονός πως η δική του οικογένεια θα έπρεπε να τον ενθαρρύνει προς μια διαφορετική οπτική γωνία. «Ο πατέρας μου είναι ομοφυλόφιλος και ζει με μια πολιτική ένωση και φυσικά διαφωνούμε σε πολύ προσωπικές ερωτήσεις», εξηγεί. «Αλλά, έχουμε ακόμα μια καλή σχέση. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είναι δυνατόν να διαφωνούμε ειρηνικά για σημαντικά ζητήματα στη ζωή».

Οι υποστηρικτές του νόμου επιμένουν ότι κανείς δεν θα διωχθεί για ιδιωτικές παρατηρήσεις ή για θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αλλά, λένε, ο νόμος πρέπει να προστατεύει την κοινότητα των LGBT από τις δημόσιες διακρίσεις και την επιθετικότητα. Τα μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας δήλωσαν ότι συχνά δέχονταν επιθέσεις και βία. Την ίδια ώρα, ομάδες νεαρών ανδρών δήλωσαν ότι θεώρησαν ότι ήταν εντάξει να χτυπούν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, υπονοώντας ακόμη και ότι θα μπορούσαν να «θεραπευτούν με μερικές γροθιές».

 

Mε πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM