PREVIEW 2009

PREVIEW 2009 Facebook Twitter
Styleframe from Ebony Bones’ Don’t Fart On My Heart. Designed by TÉAR. www.tearapart.tv
0

6 μεγάλα μουσεία - 6 σύγχρονα projects

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
25 Ιανουαρίου-1 Μαρτίου, από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι

Κάθε μεσημέρι Κυριακής, από τις 25 Ιανουαρίου, ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου θα αποκαλύπτεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από μια ειδική σειρά διαλέξεων που επιμελείται η Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί το Μουσείο Λουιζιάνα στην Κοπεγχάγη με τα μοναδικά γλυπτά του Τζιακομέτι, η Tate Modern και η Tate Britain στο Λονδίνο, το Centre Pompidou και ο ρόλος του στο Παρίσι μέσα από μια συζήτηση με τον Ζαν Μαρί Ντρο, το MoMa της Νέας Υόρκης αλλά και το Mumok στη Βιέννη.
K.I.A.

Fashion Films

Valentino: The Last Emperor - Coco Chanel - The September Issue

Η μόδα και ο κινηματογράφος φλερτάρουν φέτος περισσότερο από ποτέ. Κατά τη διάρκεια του ‘09 περιμένουμε να δούμε τρεις ταινίες που θα αφήσουν τις απανταχού φασιονέτες με ανοιχτό το στόμα. Η Coco Chanel, ο Valentino και η διευθύντρια της αμερικανικής «Vogue» Anna Wintour είναι τα πρόσωπα που περνάνε στην κινηματογραφική ιστορία.
Την grande dame της μόδας του 20ού αιώνα υποδύεται η Audrey Tautοu. Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Γαλλίδας σχεδιάστριας στα πρώτα ταπεινά χρόνια και επικεντρώνεται στη διαφορετικότητα και στο όραμα μιας γυναίκας κόντρα στην εποχή της.
Στο ντοκιμαντέρ Valentino: The last emperor, για δύο ολόκληρα χρόνια η κάμερα καταγράφει το δράμα και την υστερία που εξελίσσεται στo backstage της ζωής του πιο διάσημου, εκκεντρικού και πολύχρωμου Ιταλού σχεδιαστή.
Τέλος, στο ντοκιμαντέρ The September Issue θα παρακολουθήσουμε την ιλιγγιώδη κατασκευή του πιο πολυσέλιδου περιοδικού στην ιστορία! Αυτό της «Vogue» Σεπτεμβρίου. Η Αnna Wintour και η αυλή της μας επιτρέπουν μια ματιά στα άδυτα του πιο επιδραστικού περιοδικού μόδας. Και όλα αυτά, ενώ οργιάζουν οι φήμες περί απόλυσης της περιβόητης «σκύλας της μόδας».
Watch till you drop!
Σ.Μ.

Les Ballets C de la B

Παλλάς
12-13 Μαΐου

Κάθε εμφάνιση των μπαλέτων C de la B αποτελεί γεγονός, μιας και είναι από τις σημαντικότερες και πιο διάσημες ομάδες χορού του Βελγίου. Δημιουργήθηκε το 1984 από τον Alain Platel, λειτουργεί ως κολεκτίβα και τόπος συνάντησης κυρίως νέων καλλιτεχνών και πέρα από τα όρια του χορού. Στη σκηνή του Παλλάς, για δύο μόνο εμφανίσεις, θα παρουσιάσουν το νέο τους έργο που ονομάζεται Aphasiadisiac σε χορογραφία Τεντ Στόφερ. Πέντε ερμηνευτές μιλάνε στο κοινό με κινήσεις γεμάτες ένταση και συγκίνηση για τα ανθρώπινα συναισθήματα σε μια κυνική εποχή: περιμένουμε να είναι απλά συγκλονιστικό.
Μ.Π.

Doubt

Η Μέριλ Στριπ εναντίον του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, στο ρόλο μιας καθολικής καλόγριας που προσέχει ότι ένας ιερωμένος έχει μια πολύ ύποπτη σχέση με ένα νεαρό έγχρωμο μαθητή και προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

Che

Ο Μπενίσιο ντελ Τόρο γίνεται ο Τσε στην διάρκειας τεσσεράμισι ωρών και σε δύο μέρη ταινία του Σόντερμπεργκ. Η ρομαντική πλευρά της επανάστασης, σε μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της νέας σεζόν.

Valkyrie

Ο Tom Cruise υποδύεται το Γερμανό συνταγματάρχη και ρωμαιοκαθολικό αριστοκράτη Clause von Stauffenberg που ηγήθηκε της συνωμοσίας για τη δολοφονία του Χίτλερ τον Ιούλιο του 1944.

Slumdog Millionaire

Η νέα ταινία του Danny Boyle, βραβευμένη ήδη με χρυσές σφαίρες, με την ιστορία ενός πιτσιρικά που κερδίζει σε ένα τηλεπαιχνίδι και στη συνέχεια τον κατηγορούν για απάτη. Εξαιρετικό σάουντρακ.

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς

Τεχνόπολη, Γκάζι
22-25 Ιανουαρίου

Μετά από τις περιπέτειες του Σεπτεμβρίου, ένα από τα πιο πετυχημένα φεστιβάλ της πόλης, το Φεστιβάλ της Βαβέλ, πραγματοποιείται τελικά με μερικούς μήνες καθυστέρηση και θέμα «13». Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει όλες τις ενότητες που το καθιέρωσαν: πρωτότυπα κόμικς Ελλήνων και ξένων δημιουργών, εκθέσεις-αφιερώματα, μουσική και παράλληλες εκδηλώσεις στο Γκάζι, με ελεύθερη είσοδο. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι οι: Ζερβός, Κυριαζής, Βιτάλης, Δερβενιώτης, Παπαϊωάννου, Ταξής κ.ά., υπάρχει ένα αφιέρωμα στο ουκρανικό κόμικ με 20 καλλιτέχνες από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Κίεβο, παρουσίαση Λιβανέζων δημιουργών κόμικς, ατομικές εκθέσεις του Μεξικανού εικονογράφου Patricio Betteo και του Λέανδρου, street art και graffiti αφιέρωμα και πολλή μουσική.
M.H.

Sankai Juku

Παλλάς
15, 16 και 17 Φεβρουαρίου

Mία από τις πλέον σημαντικές ομάδες του Butoh, οι Sankai Juku, θα εμφανιστούν στις 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου στο Παλλάς. Το Butoh είναι ένας κώδικας χορευτικής έκφρασης που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ως αντίδραση των νέων στη μεταπολεμική κατάσταση της Ιαπωνίας που προσέγγιζε το αμερικανικό μοντέλο, παρά την ακόμα νωπή εμπειρία του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Ο Tatsumi Hijikata (1928-1986) παρουσίασε στα 1959 την πρώτη performance Βutoh, που είχε τίτλο Kinjiki (Απαγορευμένα Χρώματα), από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιούκιο Μισίμα. Οι παραστάσεις Butoh είναι κάτι περισσότερο από χορός: είναι ένα ποιητικό, σουρεαλιστικό visual theatre, αφαιρετικό, άλλοτε σκοτεινό, βίαιο και γκροτέσκ, άλλοτε ονειρικό και νοσταλγικό, όπου η μνήμη έχει πρωτεύοντα ρόλο.
Μ.Κολ.

Βραβείο Émile Hermès!

Στο Μουσείο Μπενάκη η έκθεση για το διαγωνισμό Émile Hermès την 1η Σεπτεμβρίου.

Live

Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εμφανίσεις των AC/DC στο ΟΑΚΑ στις 28/5 και των Nurse With Wound στις 15/2, Red Snapper στο Gagarin (24/1), Laibach (16/1), Front 242 στο Fuzz (6/2), Tindersticks στο Badminton (21/2), Mogwai στο Gagarin (20/2), Calexico στις 31/1 στο Fuzz. Έρχονται επίσης Transglobal Underground (7/2, Fuzz), Amon Duul (21/3, Gagarin), The Puppini Sisters (30&31/1, Gazarte). Από τα event του Bios ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις των μ-ziq (23/1), Selfish Cunt μαζί με τον The Boy (24/1), o Mr. Scruff (13/2)και ο Daddy G. των Massive Attack (7/2), ενώ αναμένονται οι Silkie, Quest και Sgt. Pokes στις 28/2 στο Guru.
M.H.

Μanga Shakespeare

Διαγωνισμός

Στο διαγωνισμό που διοργανώνουν το περιοδικό «9» της «Ελευθεροτυπίας» και το Βρετανικό Συμβούλιο νέοι από 12 έως 25 ετών καλούνται να εμπνευστούν από 6 διάσημες σκηνές σαιξπηρικών έργων, τις οποίες θα μετατρέψουν σε σύγχρονες ιστορίες manga. Το έργο που θα κερδίσει και τα επόμενα πέντε (5) διακριθέντα έργα θα δημοσιευθούν σε ειδικό τεύχος του περιοδικού «9». Να σημειώσουμε πως η προθεσμία υποβολής λήγει στις 9 Φεβρουαρίου.
Δ.Τ.

Διεθνές Έτος Δαρβίνου

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Oλο το Φεβρουάριο

Το 2009 θα τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου καθώς και των 150 χρόνων από την πρώτη έκδοση του έργου του Η καταγωγή των ειδών. Η θεωρία σύμφωνα με την οποία οι μορφές ζωής τροποποιούνται με βραδύ ρυθμό για να παραγάγουν καινούργιες μορφές, ενώ άλλες πάλι μορφές εξαφανίζονται, είναι πιθανότατα η επιστημονική θεωρία που έχει συζητηθεί πιο πολύ από όλες τις άλλες. Για έναν ολόκληρο μήνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών εκθέσεις, προβολές και στρογγυλά τραπέζια θα επανέλθουν σε μια θεωρία που έφερε την επανάσταση στο χώρο της επιστήμης και θα παρουσιάσουν μια επισκόπηση των πιο πρόσφατων ανακαλύψεων. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Βρετανικό Συμβούλιο και την επιθεώρηση «Ουτοπία».
Μ.Κ.

Art Athina

Kλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου
21-24 Μαΐου

Η 15η Art Athina θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια τη διοργάνωση θα έχει η D.ART με τον Αλέξανδρο Ι. Στάνα να ασκεί καθήκοντα γενικού διευθυντή. Ήδη συζητούνται στρατηγικές συνεργασίας με το εξωτερικό σε επίπεδο συλλεκτών αλλά και γκαλερί. Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές, ανάμεσα σε αυτές και η ένταξη στο παράλληλο πρόγραμμα της Art Athina της έκθεσης «In Praise of Shadows» με curator τον Paolo Colombo, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς (συνδιοργάνωση του Mουσείου Μπενάκη και του Irish Museum of Modern Art).
K.I.A.

LifO Nights

Kλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου

Aπό το Φεβρουάριο μια νύχτα κάθε μήνα η LifO θα παρουσιάζει τη μουσική που από την επόμενη μέρα θα ακούν όλοι.

Μαχαιροβγάλτης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη

Μαχαιροβγάλτης είναι ο τίτλος της τρίτης ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη μετά την Ψυχή στο Στόμα (2006) και το Σπιρτόκουτο (2003). Πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάκος, Βαγγέλης Μουρίκης και Μαρία Καλλιμάνη, ενώ κάνουν πέρασμα αγαπημένες φιγούρες του σκηνοθέτη όπως ο Ερρίκος Λίτσης, ο Γιάννης Βουλγαράκης, ο Γιάννης Αναστασάκης κ.ά. Ένας από τους πιο ανατρεπτικούς σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου που δεν εγκαταλείπει το γνώριμο σκοτεινό ύφος του με το σκληρό χιούμορ, συνεχίζοντας να σοκάρει και να σχολιάζει καυστικά την καθημερινότητα. Αυτήν τη φορά ο κεντρικός ήρωας περνάει ανέμελα το χρόνο του στην επαρχία χωρίς μέλλον, μέχρι που ο θάνατος του πατέρα του τον φέρνει ξανά σε επαφή με το θείο του, που μένει Αθήνα. Αποφασίζει να τον ακολουθήσει στην πρωτεύουσα και βρίσκεται μπλεγμένος σε μια περίεργη κατ’ οίκον εργασία και απομονωμένος σε ένα γκρίζο προάστιο της πόλης με μόνη παρέα το θείο και τη θεία του. Tα γυρίσματα αρχίζουν στις 20 Ιανουαρίου.
Μ.H.

Βodies…
Η έκθεση

Τεχνόπολη
7 Φεβρουαρίου

Η μοναδικής φήμης διεθνής έκθεση για μικρούς και μεγάλους φτάνει στην Ελλάδα στην Τεχνόπολη. Το Bodies έχει ως βασικό θέμα το ανθρώπινο σώμα και τα εκθέματα, που είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα, διατηρούνται μέσα από μια πρωτοποριακή διαδικασία και παρουσιάζονται ολόκληρα ή ανά μέρη. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει από τις 26 Ιανουαρίου.
Μ.Π.

Αthens Fringe Festival

Ioύλιος 2009

To πρώτο fringe festival διοργανώνεται στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα οff-Athens festival ανοιχτό σε όλους, με στόχο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών στο πρότυπο των fringes του εξωτερικού που γίνονται με μεγάλη επιτυχία παντού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλο στοίχημα: περιμένουμε να δούμε πού ακριβώς θα γίνει (υποψήφιοι χώροι είναι η Τεχνόπολις και οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»), ποια θα είναι η ανταπόκριση και ποιοι φορείς θα το στηρίξουν - το Φεστιβάλ Αθηνών λόγου χάρη;
Δ.Τ.

Η συλλογή «Αρχιτεκτονικές»του καναλιού ARTE

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς
Δευτέρες 9, 16, 23 Φεβρουαρίου και 9, 16, 23 Μαρτίου

Αυτή η σειρά ταινιών διάρκειας 26 λεπτών η καθεμιά, που μας παρουσιάζουν ο Richard Copans και ο Stan Neumann, είναι αφιερωμένη στα πιο χαρακτηριστικά επιτεύγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, από το 19ο αιώνα μέχρι και τις πιο πρόσφατες δημιουργίες των μεγάλων αρχιτεκτόνων του καιρού μας. Πρόκειται για μια επιτόπια έρευνα πάνω στην αναζήτηση της επιθυμίας του αρχιτέκτονα. Κάθε ταινία αναφέρεται σε ένα μόνο κτίριο που έχει επιλεγεί για τον υποδειγματικό του χαρακτήρα, ως ένα σημείο αναφοράς που διαδραμάτισε ή που εξακολουθεί να διαδραματίζει το ρόλο του στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Το κτίριο εξερευνάται από πάνω μέχρι κάτω, ξεψαχνίζεται από τα θεμέλια μέχρι τη σκεπή του. Μια εργασία πεδίου που δίνει την ευκαιρία να έρθουν στο φως πρακτικά και απλά ζητήματα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετώπισε ο αρχιτέκτονας. Το Γαλλικό Ινστιτούτο, το κανάλι της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων παρουσιάζουν κάθε Τετάρτη σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου μια επιλογή από αυτή την απίστευτη σειρά.
M.K.

Magnificent Obsession

Douglas Sirk
20 Ιανουαρίου από την Criterion

Το Magnificent Obsession είναι ένα από τα μελοδράματα του Douglas Sirk που χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να εκτιμηθούν. Η Jane Wyman είναι η τυφλή χήρα δίπλα στον Rock Hudson σε ένα στόρι που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Lloyd C. Douglas. Ο ίδιος ο Sirk ανέφερε ως επιρροή την Άλκηστη του Ευριπίδη.
Μ.Η.

Antony and the Johnsons

The Crying Light
19 Ιανουαρίου

Μετά τη συμμετοχή του στο δίσκο του Hercules and Love Affair θα περίμενε κανείς έναν Antony περισσότερο ρυθμικό και «σύνθετο». Ο τρίτος δίσκος του με τους Johnsons τον βρίσκει ακόμα πιο λιτό και μελοδραματικό, με το πιάνο να θυμίζει κλασικά σονέτα και τη φωνή του να φτάνει σε ανατριχιαστικά κρεσέντα, κι έναν Antony ειλικρινή και συγκινητικά αληθινό σε μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές του. Ξεχωρίζουν το «Daylight and the Sun», το «Dust and the water» και το συγκλονιστικό «One Dove».
Μ.Η.

29 λεπτά το φως και Βίοι (ζωές) Αγίων

Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες
Ως τις 9 Φεβρουαρίου το πρώτο μέρος, από τις 10 Φεβρουαρίου το δεύτερο

Δεν ήταν μόνο η έκπληξη που προκάλεσε η είδηση ότι ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ετοιμάζει μια παράσταση με βίους αγίων. Πριν λίγες μέρες ήρθε μια παράσταση μικρού μήκους με τίτλο 29 λεπτά το φως, που θα συνεχιστεί ως τις 9 Φεβρουαρίου, ενώ από τις 10 του μήνα κάνει πρεμιέρα η παράσταση Βίοι (ζωές) Αγίων. Η πρώτη περιλαμβάνει τους βασικούς κωδικούς της δεύτερης παράστασης. Όπως διευκρινίζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Κυρίως έχει να κάνει με το αίσθημα που κινητοποιεί όλη αυτή την απόπειρα και το οποίο είναι μια αντιστροφή του "ο χρόνος είναι χρήμα"». Βεβαίως, το έργο μιλάει πολύ για το χρόνο, «για τον άλλο χρόνο, όμως». Όσον αφορά την αισθητική, θα υπάρχει η αίσθηση του ξεφυλλίσματος ενός άλμπουμ. «Κεντρική αγωνία μου πάντως είναι ότι είναι δύσκολο να μιλήσεις για κάτι που σε συγκινεί χωρίς να γίνεις περιγραφικός ή γραφικός. Αυτό που πάντα με ενδιαφέρει είναι να βγαίνει ένα infection manual, μια φράση που να μπορείς να τη χρησιμοποιείς κάθε μέρα σαν τεχνητή προσευχή».
Κ.Ι.Α.

Έξι νέες μόνιμες εκθέσεις

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκατόν είκοσι χρόνια από τα πρώτα του εγκαίνια συμπληρώνει φέτος το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα το γιορτάσει με τη μεγάλη του επέκταση στη νέα πτέρυγά του, όπου θα παρουσιαστούν έξι καινούργιες μόνιμες συλλογές! Οι εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά τους επόμενους μήνες αποτελούν μέρος της συλλογής αγγείων και μικροτεχνίας.
Κ.Ι.Α.

Depeche Mode

Terra Vibe
12 Μαΐου

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα την 1η Αυγούστου του 2006, και τώρα οι Depeche Mode αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ένα από τα σπουδαιότερα electro pop συγκροτήματα των ‘80s, που εξελίχθηκε σε ένα από τα υπερ-γκρουπ αρένας, χωρίς να χάσει καθόλου την εκτίμηση των θαυμαστών του, με υπερφανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα και ήχο που με την πάροδο του χρόνου γινόταν όλο και πιο σκοτεινός και πιο rock, επιστρέφει για να πλημμυρίσει για άλλη μια φορά το Τerra Vibe. Η πρώτη τους συναυλία στο ΟΑΚΑ ήταν φανταστική, η δεύτερη καλή - ε, δεν μένει παρά να ελπίσουμε ότι η τρίτη φορά θα είναι και η καλύτερη.
Δ.Τ.

22ο φεστιβάλ «Κινηματογράφος και πραγματικότητα»

Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου
2-7 Φεβρουαρίου

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και πραγματικότητα» θα παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα ελληνικά ντοκιμαντέρ καθώς και τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στα πρόσφατα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Γαλλίας. Το φεστιβάλ έχει ελεύθερη είσοδο.
Μ.Κ.

O Aντίχριστος

Lars Von Trier

Στη νέα του ταινία ο Lars von Trier επιστρέφει στον τρόμο και στις ανατριχίλες του The Kingdom με ένα ψυχολογικό δράμα που μετατρέπεται σε θρίλερ και έχει τον τίτλο Ο Αντίχριστος. Πρωταγωνιστούν ο Βίλεμ Νταφόε και η Σαρλότ Γκένσμπουργκ, συμμετέχει ο Anders Thomas Jensen, ενώ ο Trier ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία για να γυρίσει την ταινία σε φυσικούς χώρους στα δάση της Κολονίας. Ο Νταφόε και η Γκένσμπουργκ είναι ένα ζευγάρι που προσπαθούν να ξεπεράσουν το θάνατο του παιδιού τους, νοικιάζοντας ένα ξύλινο σπιτάκι μέσα στο δάσος και έρχονται αντιμέτωποι με εξωπραγματικές, τρομακτικές καταστάσεις. Ο ίδιος ο Trier λέει: «Θα ήθελα να σας προσκαλέσω για μια κλεφτή ματιά πίσω απ’ την κουρτίνα, μια φευγαλέα ματιά στο σκοτεινό κόσμο της φαντασίας μου: μέσα στη φύση των φόβων μου».
Μ.Η.

Εγώ ελπίζω να τη βολέψω

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Από τις 21 Ιανουαρίου

Το βιβλίο Εγώ ελπίζω να τη βολέψω του Μαρτσέλλο ντ’ Όρτα κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στην Ελλάδα πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια. Ο Ντ’ Όρτα, δάσκαλος του δημοτικού σε ένα σχολείο της Kάτω Ιταλίας, έφτιαξε μια ανθολογία παιδικών εκθέσεων - διαβάζοντάς τη κυλιόσουν κάτω από τα γέλια. Οι απόψεις των παιδιών για το Θεό, τους βιβλικούς ήρωες, την οικογένειά τους και το σχολείο ήταν ενίοτε τρυφερές ή λυπημένες, αλλά πιο συχνά απλά ξεκαρδιστικές. Με μεγάλο ενδιαφέρον είδαμε πως φέτος το βιβλίο θα γίνει παράσταση - και κανείς καταλληλότερος από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου της Κατσαρίδας και μια ομάδα τεσσάρων ηθοποιών για να το διασκευάσουν και να το μεταφέρουν στη σκηνή. Πρωταγωνιστούν η Μαρία Φιλίνη, η Κατερίνα Μαυρογεώργη , ο Στέργιος Νένες και ο Θοδωρής Πετρόπουλος.
Δ.Τ.

Βραβείο ΔΕΣΤΕ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από τις 13 Μαΐου

Έφτασε και πάλι η χρονιά του βραβείου ΔΕΣΤΕ, που αναμένεται, ως συνήθως, να προκαλέσει συζητήσεις. Η καινοτομία είναι πως το βραβείο φέτος διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα έργα θα εκτεθούν από τις 13/5 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το βραβείο θα απονεμηθεί το Σεπτέμβριο. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα ξέρουμε τους προτεινόμενους καλλιτέχνες και την κριτική επιτροπή του βραβείου.
Δ.Τ.

Φεστιβάλ Psarokokalo

Βios και Νixon
1-8 Φεβρουαρίου

Ένα από τα νεότερα φεστιβάλ οπτικοακουστικών μέσων της Αθήνας έρχεται να φωτίσει το μάλλον στερημένο από εκδηλώσεις αθηναϊκό Φεβρουάριο. Eκτός από το Διαγωνιστικό Τμήμα, θα δούμε αφιερώματα στον κινηματογράφο του Καναδά καθώς κι ένα αφιέρωμα με αφορμή τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της σχολής Sam Spiegel.
Δ.Τ.

Joseph Beuys και οι ελληνικές αναφορές στο έργο του

Ελληνοαμερικανική Ένωση
2 Φεβρουαρίου-2 Απριλίου

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση ανοίγει το πρόγραμμά της για το 2009 με έκθεση-αφιέρωμα στον Joseph Beuys, έναν από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. H έκθεση με τίτλο «Joseph Beuys και οι ελληνικές αναφορές στο έργο του» από το Μουσείο Schloss Moyland εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009, στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει έως τις 2 Απριλίου. Ο Joseph Beuys και η επαφή του με την ομάδα Fluxus και τους Ρομαντικούς διαμόρφωσαν την ιδέα της «κοινωνικής γλυπτικής», σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η κοινωνία γίνεται αντιληπτή ως ένα μεγάλο έργο τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει 31 έργα του Beuys από τη συλλογή Van der Grinten Collection του γερμανικού μουσείου Museum Schloss Moyland Foundation, που διαθέτει μια από τις πλουσιότερες και πληρέστερες συλλογές έργων του Beuys στον κόσμο. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Οι Δελφοί είναι το μέρος να ανταμώνει κανείς: 12 καλλιτέχνες για τον Joseph Beuys με έργα Ελλήνων και Γερμανών καλλιτεχνών». Η ενότητα αυτή είναι εμπνευσμένη από τη φράση που είπε ο Joseph Beuys έπειτα από επίσκεψή του στους Δελφούς.
Μ.Κ.

Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Δεν θα γίνουν τελικά τον Απρίλιο τα θυρανοίξια, όμως όποτε και αν γίνουν θα είναι το γεγονός του 2009.

3o Porn Festival

GAGARIN 205
31/01 και 01/02

Το 3ο Porn Film Festival συνδιοργανώνεται και φέτος από την Proud Promotions και την Astra Productions στο Gagarin 205. Κλου της διοργάνωσης αποτελεί ένα hard core performance με fisting από τη Wendy Delorme και την Judy Minx. Η Judy Minx είναι μια 19χρονη Γαλλίδα πορνοστάρ. Είναι επίσης, μεταξύ άλλων, μια σεξ performer, παιδαγωγός σεξ και queer ακτιβίστρια, φεμινίστρια και υπέρμαχος του σεξ. Η Wendy Delorme είναι συγγραφέας, σεξ performer και παιδαγωγός. Κάνει συχνά performances σε ευρωπαϊκά queer porn φεστιβάλ και κάνει εκπαιδευτικά σεξ workshop με τη Louis(e) de Ville για το ασφαλές σεξ, τη γυναικεία εκσπερμάτωση, το fisting, το BDSM, κ.λπ.
Μ.Κ.

Comicdom Con Αthens

Ελληνοαμερικανική Ένωση
11-12 Απριλίου

Με θέμα «Superhero Culture», το Comicdom Con Athens 2009 είναι αφιερωμένο στον πολύχρωμο κόσμο των υπερ-ηρωικών comics, με επίκεντρο μια πρωτότυπη έκθεση-αφιέρωμα στους υπερήρωες και στην κουλτούρα τους μέσα από σελίδες original art, commissions, συλλεκτικά τεύχη, video screenings και πάσης φύσεως collectibles και artifacts. Προσκεκλημένος ο Barry Kitson, σχεδιαστής πολλών επιτυχημένων comics της DC και της Marvel, μεταξύ των οποίων τα Amazing Spider-Man, Adventures of Superman και Empire.
Μ.Κ.

Jan Fabre
Τhe Orgy of Tolerance

Θέατρο Παλλάς
10 και 11 Ιουνίου

Εικαστικός, σκηνοθέτης, καλλιτέχνης, χορογράφος, μα πάνω απ’ όλα εκκεντρικός, δημιουργικά αθυρόστομος και πρωτοπόρος, ο Bέλγος Jan Fabre, ένας από τους μεγαλύτερους και «πληρέστερους» καλλιτέχνες του αιώνα, έρχεται τον Ιούνιο στο Παλλάς. Παρουσιάζει τη νέα του ανατρεπτική παραγωγή The orgy of tolerance που έχει χαρακτηριστεί από τους «New York Times» ως «truly surprising provocative imagery». O Fabre σχολιάζει την αίσθησή του πως ζει πλέον στην εποχή της κανονικότητας και σατιρίζει με σαδιστικό τρόπο τον εξτρεμισμό της ανεκτικότητας που μοιάζει να κυριαρχεί στην κοινωνία μας.
Κ.Ι.Α.

Νέο Bλέμμα στη Γερμανία:
Η Σχολή του Βερολίνου

Παλλάς
22-28 Ιανουαρίου

Με το «Νέο Βλέμμα στη Γερμανία» εγκαινιάζεται μια σειρά αφιερωμάτων στον παγκόσμιο κινηματογράφο που μεταμορφώνει το Παλλάς σε σινεμά. Θα προβληθούν 16 ταινίες του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου που επιμελείται ο Μισέλ Δημόπουλος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Τη Σχολή του Βερολίνου εκφράζουν ταινίες όπως το Good Bye Lenin! (2003) και σκηνοθέτες όπως ο Φατίχ Ακίν, αλλά όλοι οι κινηματογραφόφιλοι της πόλης θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά δουλειές των πιο σημαντικών εκπροσώπων του κινήματος, όπως ο Thomas Arslan ή ο νεότερος Christoph Hochhausler που δεν κατάφεραν να βρουν διανομή στη χώρα μας.
Μ.Π.

Tiger Lillies - Freakshow

Θέατρο Badminton
13-23 Ιανουαρίου

«Το Freakshow είναι η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Εκείνη που οι άνθρωποι δεν θέλουν να κοιτάζουν και δεν μπορούν να κατανοήσουν. Το Freakshow μιλάει για την ομορφιά και την ασχήμια, την ευαισθησία και τη σκληρότητα του περιθωριακού αυτού σύμπαντος φρικιών» εξηγεί ο Martyn Jacques των Tiger Lillies. Το Freakshow προσεγγίζει έναν πιο σκοτεινό κι εκκεντρικό κόσμο, ένα παράλληλο σύμπαν-ταμπού που ζει και αναπνέει δίπλα μας, με τους δικούς του νόμους και άγραφους κανόνες. Το Tiger Lillies Freakshow, συνέχεια του Tiger Lillies Circus, ανεβαίνει και αυτό σε σκηνοθεσία Sebastiano Toma, ο οποίος υπογράφει και τα σκηνικά της παράστασης, οι χορογραφίες είναι της Σοφίας Σπυράτου, τα κοστούμια της Claire Bracewel και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Στο freak-καστ, εκτός από τους Martyn Jacques, Andrian Stout και Adrian Huge των Tiger Lillies, συμμετέχουν τρεις νάνοι performers, δύο γυναίκες λάστιχο, puppets και οι σιαμαίες αδελφές!
Μ.Κ.

ReMap KM2

Κεραμεικός-Μεταξουργείο
Aπό 16 Ιουνίου

Το Remap KΜ ήταν πέρσι ένα από τα πιο πετυχημένα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 1ης Biennale της Αθήνας. Φέτος, με τη 2η Biennale συνεχίζει με το ίδιο σκεπτικό: ένα διεθνές μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου (ΚΜ) με στόχο την ανάδειξή της σε μοντέρνο εικαστικό κέντρο. Για το 2009 έχουν προσκληθεί 20 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ιδρύματα και συλλογές διεθνούς εμβέλειας για να ανεβάσουν εκθέσεις της επιλογής τους σε κενούς χώρους που προσφέρονται στην περιοχή. Παράλληλα, διοργανώνονται προβολές video art σε ανοικτούς χώρους, πρόγραμμα ομιλιών, σεμιναρίων και εκθέσεων από επιστήμονες, ειδήμονες και κατοίκους με θέμα «τη συμβολή της σύγχρονης και αρχιτεκτονικής στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον», graffiti art με τη συμμετοχή 20 graffiti artists και τέλος documentation του Remap KM2 από την καλλιτέχνη και κάτοικο της περιοχής Κατερίνα Κανά. Για περισσότερες πληροφορίες: www.remapkm.org.
Μ.Π.

Animfest

Τριανόν Film Center
19-22 Mαρτίου

Το 4ο Athens Animfest ‘09, το επίσημο ευρωπαϊκό φεστιβάλ animation της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 19 έως 22 Μαρτίου στο Τριανόν Film Center. Φέτος, το φεστιβάλ εντάσσει στο πρόγραμμά του Διαγωνιστικό Τμήμα με παγκόσμια συμμετοχή. Πλάι στα μεγάλα κινηματογραφικά αφιερώματα του φεστιβάλ, τις εκθέσεις, τις διαλέξεις και τα εργαστήρια, οι νέοι animators καλούνται να εμπλουτίσουν με τα δικά τους έργα τη φετινή παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων στο χώρο. Θα δούμε τουρκι- κά και αφρικανικά κινούμενα σχέδια και ταινίες.
Μ.Κ.

Το κλουβί με τις τρελές

Παλλάς
Aπό 6 Μαρτίου

Μια υπερπαραγωγή με όλη τη σημασία της λέξης ξεκινάει στο Παλλάς από τις αρχές Μαρτίου. Το θρυλικό ξεκαρδιστικό μιούζικαλ του Jean Poiret La Cage aux Folles σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής και μας μεταφέρει σε ένα αστραφτερό καμπαρέ, στην ξέφρενη ατμόσφαιρα του Σαν Τροπέ. Τους ρόλους του ήσυχου γκέι ζευγαριού που έρχονται αντιμέτωποι με το γάμο του γιου τους με την κόρη ενός συντηρητικού πολιτικού αναλαμβάνουν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Γιάννης Μπέζος. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει αρχίσει.
Μ.Π.

ΟΠΑ 0.2

Bios
15-30 Μαΐου

Για δεκαπέντε μέρες, το Bios φιλοξενεί για μια ακόμη φορά το ΟΠΑ, ένα πρωτοποριακό διεθνές φεστιβάλ performance που ήδη θα πρέπει να θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα της Αθήνας. Φέτος, με τον τίτλο «Re-Think/Re-Use/Re-Make» η θεματική του αφορά τη διασκευή στη σύγχρονη τέχνη, όπως την αντιλαμβάνεται ο επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ, ο Γάλλος θεωρητικός Nicolas Bourriad στο βιβλίο του Post-Production. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει εκθέσεις και αφιερώματα στον καλλιτέχνη Θόδωρο, σε Έλληνες performers από το 1970 έως και σήμερα, σε Αμερικανούς performers της δεκαετίας του ‘60 και φυσικά live performances που σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες.
Μ.Π.

Shirin Neshat

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
10-25 Μαρτίου

Μια έκθεση με video- installations της γνωστότερης ίσως Περσίδας καλλιτέχνιδος Shirin Neshat θα παρουσιαστεί το Μάρτιο στην προσωρινή στέγη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο Ωδείο Αθηνών. Oι πέντε βίντεο-εγκαταστάσεις αποτελούν ένα έργο με τίτλο «Γυναίκες χωρίς άνδρες» και διηγούνται πέντε παράλληλες ιστορίες, βασισμένες σε ένα σουρεαλιστικό μυθιστόρημα της Ιρανής συγγραφέως Σαρμούς Παρσιπούρ. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη από τις βίντεο-εγκαταστάσεις με τίτλο «Μαχντόχντ» ανήκει εδώ και χρόνια στη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ. Τώρα που η Neshat ολοκλήρωσε και τις υπόλοιπες τέσσερις ήρθε η ώρα να εκτεθούν όλες μαζί ως ολοκληρωμένο έργο στο ΕΜΣΤ.
Δ.Τ.

Φεστιβάλ Αθηνών

Έρχεται με φόρα και σιγουριά τον Ιούνιο και απογειώνεται τον Aύγουστο στην Επίδαυρο.

Δεσποινίς Μαργαρίτα

Απλό Θέατρο
Από 3 Φεβρουαρίου

Με ένα σπουδαίο έργο επιστρέφει σκηνοθετικά η Άντζελα Μπρούσκου φέτος το χειμώνα, ανεβάζοντας τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάιντε. Ο μονόλογος της δεσποινίδος Μαργαρίτας, που μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας αναφέρεται στη ζωή και στο θάνατο, στη δικαιοσύνη και στην αδικία , στην ισότητα, στην εξουσία και στο σεξ, μας διδάσκει πάνω απ’ όλα, σύμφωνα με την Μπρούσκου, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. «Είναι σαν να μην υπάρχετε» υπενθυμίζει στους μαθητές της. Το ρόλο της Μαργαρίτας έχουν στο παρελθόν ερμηνεύσει σημαντικοί ηθοποιοί, (ανάμεσά τους η Έλλη Λαμπέτη, η Θέμις Μπαζάκα και ο Γιώργος Μαρίνος). Σε αυτό το ανέβασμα του έργου το ρόλο θα παίξει η Όλια Λαζαρίδου. Το αποτέλεσμα αναμένεται άκρως ενδιαφέρον, μιας και η τελευταία συνεργασία της Άντζελας Μπρούσκου με την Όλια Λαζαρίδου στο Λεωφορείον ο Πόθος πέρσι μας έδωσε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της σεζόν.
Δ.Τ.

Η μεγάλη νύχτα της τζαζ

Μέγαρο Μουσικής
17 Ιανουαρίου

Mια μέρα αφιερωμένη στην τζαζ διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής μεθαύριο Σάββατο στις 17 Ιανουαρίου. Η μέρα θα αρχίσει στις 11 π.μ. με τρία απανωτά εργαστήρια (ντραμς, σαξόφωνο, διάλεξη από τον Marcus Roberts) και θα συνεχιστεί με διαλέξεις και jamming sessions και συναυλίες μέχρι πολύ αργά το βράδυ (η τελευταία συναυλία αρχίζει στις 2.30 τα ξημερώματα!). Ξεχωρίζουν ο ανατρεπτικός (Iσραηλινός υπέρ των Παλαιστινίων) Gilad Atzmon που, εκτός από τη συναυλία του, θα κάνει κι ένα εργαστήρι σαξοφώνου, και ο κοντραμπασίστας Ron Carter. Η ημέρα της τζαζ θα πλαισιώνεται από μια έκθεση με τα εξώφυλλα της θρυλικής Blue Note, ενώ θα υπάρχει μπαζάρ με δίσκους καθώς και jazz kiosks, στα οποία θα μπορεί να βρει κανείς και να αγοράσει οτιδήποτε σχετικό με την τζαζ. Ας σημειώσουμε πως οι τιμές κυμαίνονται από δωρεάν έως 25 ευρώ (αναλόγως με το event) και η αγορά εισιτηρίων για δυο διαφορετικές συναυλίες κερδίζει μια έκπτωση 20%, ενώ για τρεις και πάνω 30%.
Δ.Τ.

Ο Ψαλιδοχέρης

Badminton
27 Iανουαρίου ως 8 Φεβρουαρίου

Gothic παραμύθι δεν είναι. Απλώς ο Τιμ Μπάρτον αγαπάει την gothic αισθητική και φρόντισε ο Ψαλιδοχέρης του να αρχίζει και να τελειώνει με τρόπο που να θυμίζει την ιστορία του Φρανκεστάιν. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Μάθιου Μπορν στη δική του χοροθεατρική διασκευή του Εdward Scissorhands, που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο θέατρο Badminton από 27 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου. Σε κάποιο αμερικανικό προάστιο με κουκλόσπιτα σε παστέλ χρώματα και απαραιτήτως κήπο με γρασίδι μένουν απλοί άνθρωποι της μέσης αστικής τάξης. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, ποια τύχη μπορεί να έχει αυτό το αλλόκοτο πλάσμα, ο Ψαλιδοχέρης, όταν ο φιλόδοξος εφευρέτης που τον δημιούργησε πέθανε, αφήνοντάς τον «ημιτελή και ολομόναχο»;
Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, οι μάλλον καλοί άνθρωποι των προαστίων τον υποδέχονται φιλικά. Η «εξωτική» του παρουσία προς στιγμήν δίνει νέο ενδιαφέρον στη ζωή τους. Δεν έχουν πρόβλημα να μείνει κοντά τους, φτάνει να εμφανιζόταν όποτε οι ίδιοι έκαναν κέφι ή τον είχαν ανάγκη. Είναι διαφορετικός, ένα outsider - θα ’ταν καλύτερα να ήταν αόρατος. Όταν αυτό το μεγάλο παράξενο παιδί θα μπει «κανονικά» στη ζωή τους, η διαφορετικότητά του θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και στη συνέχεια απόρριψης. Θα ξαναγυρίσει, λοιπόν, εκεί που μπορεί να αναπνέει ελεύθερα, στην εγκαταλελειμμένη gothic έπαυλη του δημιουργού του, δηλαδή στο φανταστικό κόσμο του παραμυθιού.
Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: πόσο ειλικρινείς είμαστε όταν υποστηρίζουμε «πολιτισμένες» θεωρίες για τη διαφορετικότητα; Και πόσο ώριμοι είμαστε πραγματικά να αποδεχθούμε το(ν) διαφορετικό; Είτε ως αλληγορία για το ρόλο του καλλιτέχνη ως διαφορετικού, ικανού να βλέπει και να εκθέτει όλες τις αναπηρίες μας -και γι’ αυτό ανεπιθύμητου- είτε ως παραβολή για τον ξένο ως παρείσακτο, που διαταράσσει τις ισορροπίες του «τακτοποιημένου» κόσμου μας, ο Ψαλιδοχέρης πετυχαίνει με τον απολαυστικό τρόπο ενός καλογραμμένου παραμυθιού, με υπέροχες μουσικές και χαρούμενα χρώματα, να κάνει αισθητό το σκοτάδι μέσα μας και γύρω μας.
Η παράσταση του Μάθιου Μπορν είναι ένα έξοχο στη συμπύκνωσή του διήγημα. Εδώ διάλογοι δεν υπάρχουν, γι’ αυτό κι έχουν κρατηθεί μόνο οι βασικές σκηνές της ταινίας. Έχουν προστεθεί, όμως, κάποιες άλλες που απογειώνουν την ιστορία έτσι όπως μόνο μια παράσταση χοροθεάτρου μπορεί. Όπως στη φορτισμένη σημειολογικά σκηνή με τον άγγελο από πάγο που φτιάχνει ο Έντουαρντ για την αγαπημένη του, τότε που χορεύει μαζί της. Η μουσική του Ντάνι Έλφμαν για την ταινία θεωρείται από πολλούς ένα από τα καλύτερα soundtrack που γράφτηκαν ποτέ. Μόνο και μόνο το κύριο θέμα, ένα μελαγχολικό βαλς με γυναικεία χορωδία και το ηχόχρωμα ενός μουσικού κουτιού, δικαιολογεί το γιατί.
Μ.Καλ.

Εldorado

Θέατρο Χώρα
Αρχές Φεβρουαρίου

H επιστροφή του Κ. Γιάνναρη στο θέατρο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί είδηση. Θα σκηνοθετήσει το Εldorado του Μάριους φον Μάγιερμπουργκ στο Θέατρο Χώρα αρχές Φεβρουαρίου. Πρωταγωνιστούν σε μια καινούργια Άγρια Δύση μια πλούσια χήρα, η πιανίστρια κόρη της, ο ζιγκολό και συνεταίρος της χήρας, μια αλκοολική γυναίκα, μια προβληματική κοπέλα, ένας σχιζοφρενής νέος κι ένας διαβολικός άντρας.
Δ.Τ.

Ανάσα ζωής

Aπλό Θέατρο
Από τα μέσα Φεβρουαρίου

Ο γνωστός Άγγλος συγγραφέας David Hare έγραψε την Ανάσα Ζωής το 2002. Η ηρωίδα του Μαντλίν Πάλμερ ζει απομονωμένη, όταν ξαφνικά δέχεται την επίσκεψη της συγγραφέως Φράνσις Μπιλ. Το έργο θα «ανοίξει» στα μέσα Φεβρουαρίου στο Απλό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Τις δυο γυναίκες υποδύονται η Ράνια Οικονομίδου και η Λυδία Φωτοπούλου.
Δ.Τ.

Project Φάουστ

Ο Φάουστ του Γκαίτε σε πέντε μέρη στο Εθνικό Θέατρο με τον ανθό των νέων ηθοποιών.

Τα βιβλία που έρχονται

Ζυράννα Ζατέλη, Το πάθος χιλιάδες φορές

Καστανιώτης
Το πολυαναμενόμενο δεύτερο μυθιστόρημα της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους ανασυγκροτεί το μαγικό σύμπαν της Ζυράννας Ζατέλη, όπου οι ήρωες γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν κάθε φορά ως ακροατές μιας γριφώδους μελωδίας.

Κωνσταντίνος Τζούμας, Εντελώς άγνωστος

Καστανιώτης
Μετά τη σαρωτική επέλαση του Ως εκ θαύματος πέρυσι, ο Κωνσταντίνος Τζούμας συνεχίζει να αυτοβιογραφείται (αναδεικνύοντας όμως με στοιχεία ντοκουμενταρίστικου τύπου την κοινωνική και πολιτική δομή της εποχής). Το Εντελώς Άγνωστος αφορά την περίοδο που έζησε στη Νέα Υόρκη.

Μισέλ Φάις, Πορφυρά γέλια

Πατάκης
Εδώ κλείνει η τριλογία του Φάις. Μιλά για τον πυρετό μιας επανάστασης μιας οικογένειας, από τα Δεκεμβριανά μέχρι τη δίκη της «17 Νοέμβρη».

Ανδρέας Εμπειρίκος, Γράμματα στον πατέρα, τον αδελφό του Μαράκη και τη μητέρα (1921-1935)

Άγρα
Σταθερός τόπος ανάδειξης των κειμένων του Εμπειρίκου, η Άγρα προχωρά στην έκδοση των επιστολών του προς τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό του.

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γιατί το Βυζάντιο;

Ελληνικά Γράμματα
Το πρώτο βιβλίο της Αρβελέρ που γράφεται απευθείας στα ελληνικά. Αποσαφηνίζει το Βυζάντιο «διά του Βυζαντίου».

Γουίλιαμ Μπάροουζ και Τζακ Κέρουακ, Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους

Τόπος
Το πολυαναμενόμενο, ανέκδοτο μυθιστόρημα, που έγραψαν μαζί οι δύο θρυλικές φυσιογνωμίες της μπιτ λογοτεχνίας, το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα των νεανικών τους χρόνων.

Ορχάν Παμούκ, Το μουσείο της αθωότητας

Ωκεανίδα
Από τα ογκωδέστερα και πιο φιλόδοξα μυθιστορήματα του Ορχάν Παμούκ, που του πήρε πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει. Πρόκειται να μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες.

Χένρι Μίλερ, Air-Conditioned Nightmare

Μεταίχμιο
Mια σειρά από χρονογραφήματα-ιστορίες που σκιαγραφούν τον εφιάλτη της Αμερικής των μεγάλων επιχειρήσεων.

Karen Connelly, The Lizard Cage

Πόλις
Η υποδοχή που επιφυλάχτηκε στο Κλουβί με τις σαύρες ήταν ιδιαίτερα θερμή. Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά και σημαντικά μυθιστορήματα πρωτοεμφανιζόμενου.

K.I.A.

CD

Από τον Bruce Springsteen που έχει δύο κυκλοφορίες -ένα best of και ένα καινούργιο άλμπουμ, το Working on a Dream- μέχρι τους Massive Attack και τον Morrissey, το 2009 ξεκινάει αρκετά ελπιδοφόρα, με τους Prodigy να επιστρέφουν δυναμικά με το Invaders Must Die, και τους U2 με το No Line on the Horizon και τον Eminem με το Relapse να ελπίζουν να επαναλάβουν την επιτυχία. Τους επόμενους μήνες έρχονται νέοι δίσκοι από Sonic Youth, Tori Amos, Doves, Tortoise, Arcade Fire, Dr. Dre, Rza, PJ Harvey & John Parish, Lily Alen, Dan Deacon, Black Dice, 50 Cent, Patrick Wolf, Wilco, Bonnie Prince Billy, M Ward, Various Production, Marissa Nadler, Dalek, Patrick Wolf, Missy Elliott κι ένα σωρό άλλα γνωστά και μεγάλα ονόματα.

Μ.Η.

DVD

Από την Criterion έρχονται το Τελευταίο Μετρό του Τριφό και δύο ταινίες του Bunuel: το Simon of the desert και ο Εξολοθρευτής Άγγελος, μαζί με το Hobson’s Choice του David Lean, το Danton του Andrzej Wajda. Επίσης, έρχονται ταινίες του Ροσελίνι: τρεις από τις «ιστορικές» ταινίες του των ‘70s σε box της Eclipse και τα The Taking of Power by Louis XIV και Il Generale Della Rovere. Στην Eclipse θα κυκλοφορήσουν τέσσερις ταινίες του Hiroshi Shimizu με τα λυρικά πορτρέτα ανθρώπων στα ‘30s και ‘40s. Στη Masters of Cinema έρχονται επίσης δυο ταινίες του Kon Ichikawa Kokoro και Alone Across The Pacific μαζί με το La Gueule Ouverte του Pialat και το Tokyo Sonata του Κουροσάβα.

M.H.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ