Non Smoking Area

Non Smoking Area Facebook Twitter
0

H νέα χρονιά οφείλει να σας δώσει κάτι ευφορικό, όπως την ευεξία της αποχής από τη νικοτίνη και τη θεαματική ανάπλαση που θα προσφέρει στο δέρμα σας. Aπόλαυση στην όσφρηση, καλύτερες επιδόσεις και, το κυριότερο, την αυτοπεποίθηση ότι βγήκατε νικητές. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Αντίθετα μάλιστα, όσο ωριμάζει η εμπειρία του παγκόσμιου αντικαπνιστικού αγώνα, θεωρείται εξίσου σκληρό με την απεξάρτηση από την ηρωίνη. Οι πιο σύγχρονες και τελικά περισσότερο αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκινούν πλέον νταντεύοντας με κατανόηση τους εξαρτημένους .

Δίνουν έναν ολόκληρο μήνα προετοιμασίας, κυρίως εγκεφαλική, πριν από την έναρξη της αποχής. Σ' αυτό το διάστημα ιδανική θεωρείται η προσωπική καταγραφή των συνηθειών σε ημερολόγιο από τους καπνιστές, και κυρίως των στιγμών που το τσιγάρο τους λείπει. Κι ας το καπνίσουν -γι' αυτόν το μήνα τουλάχιστον- αμέσως μετά.

Συνιστούν τη συνεργασία με ειδικό γιατρό ή και εξωτερικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, που υπάρχουν και στην Ελλάδα. Η φαρμακολογία κατάφερε στις μέρες μας να προσφέρει στο «θεριακλή» εγκέφαλο έξυπνες και στοχευμένες θεραπείες που αδρανοποιούν τα κέντρα εξάρτησης ώστε να μη δίνουν «σήμα» για την έλλειψη νικοτίνης. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το 3-5% όσων προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο το πετυχαίνουν με τη δύναμη της δικής τους θέλησης και οι περισσότεροι από αυτούς υποκύπτουν στη συνήθεια λίγο διάστημα μετά. Επικρατέστερες φαρμακευτικές ουσίες σήμερα είναι η βουπροπριόνη, που ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια ως αντικαταθλιπτικό, και η νεότερη βαρενικλίνη, που σχεδιάστηκε βάσει της πιο σύγχρονης γνώσης για την εξάρτηση από τη νικοτίνη. Κλινικές μελέτες σε 3.500 Έλληνες καπνιστές έδειξαν διπλάσια ποσοστά επιτυχίας της βαρινικλίνης από τη βουπροπριόνη, και τετραπλάσια, πάλι της βαρενικλίνης, σε σχέση με εκείνους που προσπάθησαν χωρίς φάρμακο .

Συνταγή-κλειδί για την αντικαπνιστική επιτυχία, πάντως, θεωρείται το προσωπικό bonus ως μέθοδος επιβράβευσης. Για κάθε τσιγάρο που δεν κάψατε, χαρίστε στον εαυτό σας κάτι μικρό. Αν σας κοστίζει υπέρογκα, λένε οι Αμερικανοί ειδικοί, κάντε το σε δόσεις. Μασάζ ή spa για την πρώτη εβδομάδα που θα ‘στε «καθαροί». Αρωματοθεραπείες για ‘σας και για το σπίτι, αφού θα είναι πιο δυνατή πλέον η αίσθηση της όσφρησης. Θεραπείες προσώπου μετά τον πρώτο μήνα αποχής, γιατί το δέρμα σας θα 'χει αρχίσει να λάμπει. Λεύκανση δοντιών το δεύτερο μήνα, ώστε να 'χετε κίνητρο να τα κρατήσετε λευκά και αστραφτερά. Αργά ή γρήγορα, καπνοί και στάχτες θα ‘ναι για σας συνήθειες... βρωμερές!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ