Γαστρονομική ευφυΐα

Γαστρονομική ευφυΐα Facebook Twitter
0

Λιπαρή ή θερμιδούχα, ασφαλής ή μεταλλαγμένη, μεγάλη, μικρή, βουλιμική, διαιτητική, εμπλουτισμένη ή και απαγορευμένη μπουκιά. Για μισό αιώνα μετά την Τουίγκι τα πιάτα στα τραπέζια μας είχαν πάντα ενοχές. Μέχρι που ανακοίνωσε το τέλος η Παγκόσμια Γαστριμαργική Αφθονία. Και τα φώτα της έρευνας στράφηκαν αμέσως αλλού. Τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2009 για τη διατροφή είναι όλα εντυπωσιακά, αλλά κυρίως ανατρεπτικά για το φαγητό και την ψυχολογία που το συνοδεύει .

Η παχυσαρκία μπορεί πράγματι να προκληθεί από ιό (!), παραδέχθηκαν μετά από δεκαετή μελέτη οι διαιτολόγοι. Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε η ολοκληρωμένη έρευνα του Κέντρου Βιοϊατρικών Μελετών της Λουιζιάνα και έδειξε ότι ο ιός AD-36 «παράγει» τελικά λιπώδη ιστό, καθώς διασπείρεται όταν μολύνει τον οργανισμό. Ο συγκεκριμένος αδενοϊός, εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Νικίλ Ντούρανταρ, αναπαράγει κύτταρα λίπους από τους λιπώδεις ιστούς, τα αναμεταδίδει και τα πολλαπλασιάζει σε όλο το υπόλοιπο σώμα.

Αν και δεν ξέρουμε πώς και από ποια πηγή μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο ένοχος ιός -γι' αυτό και δεν άρχισαν κιόλας τα παγκόσμια μέτρα ασφαλείας εναντίον του- γνωρίζουμε, από προηγούμενες φάσεις της έρευνας, ότι τουλάχιστον το 15% των ενηλίκων κάποια στιγμή θα είναι φορέας του ΑD-36. Σε ποσοστό 11% ο «λιπογόνος» ιός βρέθηκε και μεταξύ των μη παχύσαρκων ή και των λεπτών, ενώ το 33% των ευτραφών έως υπέρβαρων είχαν αδιαμφισβήτητα μολυνθεί!

Τα άμεσα οφέλη από τα συμπεράσματα αυτά πρακτικά μπορεί ν αργήσουν να φανούν. Προφανώς και θα φτιαχτεί εμβόλιο. Προφανώς και θα αλλάξει τους σωματότυπους των παχουλών. Μέχρι τότε όμως έχει ήδη αλλάξει κιόλας την ψυχολογία αυτών που έχουν τα κιλά και υποφέρουν, κι εκείνων που πεινούν γιατί το θεωρούν ανεπίτρεπτο να τα αποκτήσουν. Για όλα ευθύνεται ο ιός.

Αντίστοιχα ευθύνεται και ο πολιτισμός, καταδεικνύει παράλληλη μελέτη που δημοσιεύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα, αυτήν τη φορά όμως από το Βρετανικό Ιατρικό Συμβούλιο, και θεωρείται επίσης επαναστατική. Η εικόνα του φαγητού, καθώς και όλα τα γαστριμαργικά ερεθίσματα, αποδείχθηκε με ηλεκρο-εγκεφαλογραφήματα ότι δημιουργούν ψευδή αλλά ενεργή πείνα σε μια πιο ευαίσθητη κατηγορία εγκεφάλων, που διεκδικούν άμεσα την ικανοποίηση και επιβράβευση αυτής της οπτικής. Όσο κι αν σε απλή εξήγηση οι περισσότεροι επιστήμονες στρέφουν αυτά τα δεδομένα στο μάρκετινγκ του φαγητού, οι ψυχίατροι και πρακτικοί διαιτολόγοι σύντομα θα διδάσκουν ασκήσεις ανοσίας απέναντι σε ερεθίσματα και εικόνες που τέρπουν ουρανίσκο μαζί με οφθαλμό. Το σύνδρομο απέκτησε ήδη ονομασία, «εξωγενής διατροφική ευαισθησία», και μπορεί και να καταλήξει... δένοντας τα μάτια όσων δείχνουν επιρρέπεια, ώστε να προσέρχονται στο τραπέζι χωρίς να επηρεάζονται από οποιονδήποτε πειρασμό...

Το «φάτε μάτια ψάρια» μάλλον δείχνει εκτός εποχής, όπως ταυτόχρονα απαγορεύεται, για λόγους πεπτικής υγείας, και ο κοπανιστός αέρας! Οι σύγχρονες οδηγίες διατροφής επιστρέφουν στα παλιά. Ορθή στάση στο τραπέζι για την καλύτερη δυνατή πέψη και απορρόφηση της τροφής. Όταν τρώμε δεν μιλάμε, γιατί καταπίνοντας αέρα δηλητηριάζουμε πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα και καταστρέφουμε το μεταβολισμό. Και βέβαια, πάνω απ' όλα, επιλογή του πιο ωφέλιμου και μη λιπαρού μενού, γιατί κάθε μπουκιά μας είναι θησαυρός...

Διατροφή της Νέας Γνώσης

• Το μυαλό

- αντιστοιχεί στο 2% του βάρους σώματος.
- καταναλώνει το 20% των καθημερινών θερμίδων.

Αναγκαίο εγκεφαλικό συστατικό

- η γλυκόζη

Ιδανική ζητούμενη ποσότητα

- 25 γρ. γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.
(=όσο περιέχει μια μπανάνα)

Ιδανικό σνακ για εγκεφαλική εγρήγορση

- μαύρο ψωμί (υψηλή αλλά φιλική περιεκτικότητα γλυκόζης)
+ κρεας ή πρωτεΐνη (βοηθά στη φιλική απελευθέρωση για το αίμα της γλυκόζης του ψωμιού).
+ μη κεκορεσμένο λίπος( φιλικό και ευφορικό για τον εγκέφαλο).

Μην τρώτε ποτέ

- Κεκορεσμένα λίπη+τρανς λίπη (trans fat): δημιουργούν μαλθακή σκέψη.
- Αέρα που καταπίνετε καθώς ανοιγοκλείνετε το στόμα: δημιουργεί δυσπεψία και δηλητηριάζει την απορρόφηση της σωστής τροφής.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ