Εκατοντάδες χιλιάδες μύδια «ψήθηκαν» μέχρι θανάτου από το κύμα καύσωνα σε μία παραλία του Νορθ Άιλαντ, στη Νέα Ζηλανδία.
Ο μαζικός θάνατος των μυδιών οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την άμπωτη που εξέθεσε αποικίες απέναντι στον ήλιο ενώ βρισκόταν στο ζενίθ του, εξήγησε ο δρ. Άντριου Τζεφς, καθηγητής επιστημών της θάλασσας στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την οσμή που αναδύθηκε από τα χιλιάδες νεκρά μύδια. «Μύριζε σαν τον θάνατο και, παρότι πολλά όστρακα έχουν καθαριστεί από γλάρους και άλλα ζώα, παραμένουν ακόμα εκατοντάδες γεμάτα που πεθαίνουν ή έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Μπράντον Φέργκιουσον, ντόπιος κάτοικος, στην εφημερίδα Northern Advocate. «Ήταν σπαραξικάρδιο να το βλέπει κανείς. Είδαμε πάνω από 500.000 άδεια όστρακα», προσθέτει.
Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην μαζεύουν, να μην αγγίζουν και, πολύ περισσότερο, να μην διανοηθούν να φάνε από αυτά τα μύδια.
Καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιταχύνονται, αμέτρητα θαλάσσια πλάσματα θα επηρεαστούν από τον αντίκτυπο και ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν για την προστασία των ευάλωτων αυτών οστράκων και μαλακίων, προειδοποιεί ο Τζεφς, που παραδέχεται πως δεν είναι πρακτικό να παρέχει κανείς σκιά σε όλες αυτές τις αποικίες κάθε φορά που υποχωρεί η παλίρροια.
Το Νόρθλαντ περνά περίοδο μεγάλης ξηρασίας και σε αρκετές περιοχές έχει να βρέξει πάνω από 40 ημέρες. Οι συνέπειες είναι ολέθριες και για τα πουλιά Kiwi, που πεθαίνουν αδυνατώντας να βρουν πόσιμο νερό. Υδροφόρες μεταφέρουν νερό στις δεξαμενές μακρινών κοινοτήτων, που δεν γέμισαν φέτος από τις βροχές.
Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες γίνονται μάρτυρες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μύδια, καθώς οι κλιματικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο σκληρές για αυτούς τους οργανισμούς. «Νομίζω ότι θα δούμε ολόκληρες "κοινότητες" θαλάσσιων πλασμάτων να αλλάζουν», εκτιμά ο Τζεφς.
Ο ίδιος υπενθυμίζει πως ο ρόλος των μυδιών είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα παραλιακά οικοσυστήματα της Νέας Ζηλανδίας, αλλά είναι πιθανό να εξαφανιστούν εντελώς από τους κοραλλιογενείς υφάλους, καθώς οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο αντίξοες. «Είναι μεγάλης κλίμακας, ολόκληρα κοραλλιογενή συστήματα ξεραίνονται και πεθαίνουν. Θα τα χάσουμε».
«Αυτές οι περιοχές που επηρεάζει η παλίρροια παρουσιάζουν προκλήσεις [...] μόνο τα πιο ανθεκτικά φυτά και ζώα θα επιβιώσουν».
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια