Επιστήμονες προειδοποιούν: Ο άνθρωπος εξαρτάται από τα έντομα -Μειώνονται επικίνδυνα

Επιστήμονες προειδοποιούν: Ο άνθρωπος εξαρτάται από τα έντομα -Μειώνονται επικίνδυνα Facebook Twitter
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την εξαφάνιση των εντόμων (Πηγή φωτό EPA)
0

Η μοίρα του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με εκείνη των εντόμων, τονίζουν οι επιστήμονες, που τονίζουν ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την τεράστια μείωση που παρατηρείται.

Πρόκειται για προειδοποίηση 25 ειδικών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τα περίπου 5,5 εκατ. είδη εντόμων. Όμως, ξέρουμε αρκετά προκειμένου να δικαιολογηθεί η άμεση δράση, λένε, επειδή το να περιμένουμε καλύτερα δεδομένα ενέχει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης.

Η καταστροφή των φυσικών οικότοπων, λόγω της γεωργίας και της κατασκευής κτιρίων, η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων, η μόλυνση, η εισβολή ξένων ειδών και η κλιματική κρίση είναι μερικούς από τους λόγους της μείωσης των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως. Είτε πρόκειται για τη δημιουργία μεγαλύτερων προστατευόμενων βιότοπων ή τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τα επιβλαβή εντομοκτόνα. Επισημαίνουν όμως ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ατομική δράση, όπως η δημιουργία πιο «φιλικών» προς τα έντομα κήπους. Τονίζουν επίσης ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα ασπόνδυλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας, που τείνουν να επικεντρώνονται στα θηλαστικά και τα πτηνά.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε σε δύο άρθρα στο περιοδικό Biological Conservation. «Η τρέχουσα κρίση εξαφάνισης είναι βαθιά ανησυχητική. Όμως, αυτά που γνωρίζουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», γράφουν οι επιστήμονες για τα έντομα. «Γνωρίζουμε αρκετά για να δράσουμε αμέσως. Οι λύσεις υπάρχουν, συνεχίζουν.

«Η μείωση των εντόμων οδηγεί σε απώλεια σημαντικών, αναντικατάστατων υπηρεσιών προς την ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος ευθύνεται σχεδόν για όλη τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων και την εξαφάνιση», επισημαίνουν ακόμη οι επιστήμονες.

Μόνο περίπου το ένα πέμπτο των ειδών εντόμων στον κόσμο έχουν καταγραφεί, σημειώνουν. «Πολλά είδη θα εξαφανιστούν προτού καν περιγραφούν. Είναι πιθανό ότι η εξαφάνιση εντόμων να είναι σε ποσοστό 5-10% από τη βιομηχανική εποχή, δηλαδή 250.000-500.000 είδη», επισημαίνουν.

Η εκτίμηση βασίζεται στην εξαφάνιση σαλιγκαριών. Ο καθηγητής Πέδρο Καρντόσο, του Φινλανδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας- και επικεφαλής συντάκτης της τελευταίας έκθεσης- εξήγησε: «Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμηση που έχουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτούμε ότι οι τάσεις διαφέρουν σε ό,τι αφορά τα έντομα και τα σαλιγκάρια. Αλλά τα σαλιγκάρια αφήνουν πίσω τους τα όστρακά τους, ως απόδειξη».

«Πολλά είδη μειώνονται, πιθανότατα η πλειονότητα, ενώ συνολικά φαίνεται ότι η τάση είναι για μεγαλύτερη μείωση. Υπάρχουν βέβαια και κάποια είδη που ωφελούνται, για παράδειγμα οι ακρίδες που σαρώνουν την ανατολική Αφρική τώρα», συμπλήρωσε ο Καρντόσο.

Από την πλευρά του ο Ματ Σάρντλοου, CEO της οργάνωσης Buglife, σημείωσε ότι μια έκθεση- κλειδί προειδοποιούσε από το 2016 τις κυβερνήσεις ότι η μείωση των επικονιαστών ενέχει κινδύνους για τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα.

«Όμως, σε μια επανάληψη της αποτυχίας των πολιτικών να αντιδράσουν στις επιστημονικές προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, η προσεκτική, επιστημονική γλώσσα δεν έφερε την κατάλληλη απάντηση από τις κυβερνήσεις. Τώρα, οι επιστήμονες ανεβάζουν τους τόνους για τη μείωση των εντόμων, με την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα κατανοήσουν την επείγουσα κατάσταση και τη σύνδεση με την επιβίωση του ανθρώπου και θα αναλάβουν δράση, προτού να είναι αργά», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ