Novartis: «Θύελλα» για τον άφαντο μάρτυρα Σαράφη - Τι θα συμβεί αν δεν εμφανιστεί ούτε η Κελέση

Novartis: «Θύελλα» για τον άφαντο μάρτυρα Σαράφη - Τι θα συμβεί αν δεν εμφανιστεί ούτε η Κελέση Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Η άρνηση του μάρτυρα «Σαράφη» να παρουσιαστεί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis προκάλεσε εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. 


Ο προστατευόμενος μάρτυρας είχε κληθεί για να εξεταστεί την Τρίτη από κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στη ΓΑΔΑ. Όμως, ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του, ωστόσο το ένταλμα δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. Το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής περίμενε πάνω από τρεις ώρες τον «Μάξιμο Σαράφη» στη ΓΑΔΑ και τελικά η επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της. 

Ο «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να προσέλθει επικαλούμενος την απόφαση της προανακριτικής να απορρίψει το αίτημά του για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του. Από τα μέλη της επιτροπής, μόνο αυτά του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην προστασία των χαρακτηριστικών του και τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να μην παραστούν οι βουλευτές του στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν την βίαιη προσαγωγή του ενώ το ΚΚΕ δεν συμφώνησε με την βίαιη προσαγωγή, αλλά ζήτησε να αρθεί το καθεστώς προστασίας. Η Ελληνική Λύση συμφώνησε με την βίαιη προσαγωγή αλλά απείχε από την ψηφοφορία.


Παρόμοια διαδικασία με την χθεσινή, αναμένεται να ακολουθηθεί και για την μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» στην περίπτωση που ούτε αυτή προσέλθει σήμερα στην ΓΑΔΑ, στις 4μ.μ όπως είναι προγραμματισμένο. Πηγές της προανακριτικής υποστηρίζουν ότι η άρνηση συνεργασίας από τους μάρτυρες εγείρει ζήτημα αποβολής τους από το καθεστώς προστασίας μαρτύρων - θέμα που θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. 

Απενεργοποιημένα κινητά τηλέφωνα

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς τους δεσμεύει η ρήτρα μυστικότητας - όπως κάθε ανακριτικό λειτουργό. Οι βουλευτές ήθελαν να εξετάσουν τους μάρτυρες προκειμένου να ελέγξουν αν υπήρξε «εργαλειοποίηση» του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για την στοχοποίηση πολιτικών προσώπων.

  

Τον Ιανουάριο, ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης είπε πως είχε δώσει περίπου 400.000 ευρώ στον Δεσταμπασίδη μέσα σε μία πενταετία και η επιτροπή θέλει να διαπιστώσει αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες - όποιοι κι αν είναι αυτοί - τέθηκαν παρανόμως σε καθεστώς προστασίας, συνεργάστηκαν έναντι οικονομικού οφέλους με τις αμερικανικές αρχές ή εμπλέκονται ως ύποπτοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε χθες υπέρ του «Μάξιμου Σαράφη», κάνοντας λόγο για ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων προστατευόμενων μαρτύρων και των ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Χαρακτηρίζοντας υπεύθυνο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

Καταλόγισε μάλιστα ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, «καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή», διαμηνύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την «θεσμική εκτροπή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τασούλας: Η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Τασούλα αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατόπιν των ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Πέτσας: «Ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής»

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που υπογράμμισε ότι «η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία», πρόσθεσε. «Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των 'αρμών της εξουσίας', είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε ότι αποκαλύφθηκαν «οι προστάτες» του «Μάξιμου Σαράφη». «Μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια. Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, όσο και ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. «Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα», δήλωσε ακόμη ο κ. Καραθανασόπουλος, συμπληρώνοντας ότι για αυτό τον λόγο δεν συμφώνησε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζήτησε την άρση του καθεστώτος προστασίας.

  

Η προανακριτική Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. 

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια