Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία

Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν απόψε στους δρόμους Μπρατισλάβας, μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, για να τιμήσουν τη μνήμη του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, η δολοφονία του οποίου πριν από δύο χρόνια προκάλεσε πολιτική κρίση στη χώρα.

Ο 28χρονος δημοσιογράφος και η σύντροφός του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, εκτελέστηκαν στο σπίτι τους στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Τη δολοφονία τους φέρεται ότι διέταξε ο Μάριαν Κότσνερ, ένας εύπορος επιχειρηματίας ο οποίος έχει διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Ο Κότσνερ δικάζεται αυτήν την περίοδο για το έγκλημα αυτό. Ο Γιαν Κούτσιακ είχε γράψει πολλά άρθρα στα οποία κατηγορούσε τον Κότσνερ για «ύποπτες» δοσοληψίες.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε 50 πόλεις της Σλοβακίας στη μνήμη του δημοσιογράφου. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Κούτσιακ οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και άνοιξαν τον δρόμο για τη νίκη της Ζουζάνα Καπούτοβα, μιας ακτιβίστριας που μάχεται τη διαφθορά, στις προεδρικές εκλογές πέρσι τον Μάρτιο.

Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία Facebook Twitter
ΕΡΑ

Ο πατέρας του Γιαν Κούτσιακ είπε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές της 29ης Φεβρουαρίου θα είναι «κρίσιμες» καθώς το διακύβευμα είναι «πολύ σημαντικό»: τι είδους άνθρωποι θα αναλάβουν την εξουσία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του λαϊκιστικού κόμματος Smer-SD του Ρόμπερτ Φίτσο παρουσιάζουν κάμψη ενώ οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό ενδέχεται να μην εκπροσωπηθούν καν στο νέο κοινοβούλιο. Αντιθέτως, το ακροδεξιό κόμμα «Η Σλοβακία Μας» LSNS μπορεί να αυξήσει τη δύναμή του.

Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία Facebook Twitter
ΕΡΑ
Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία Facebook Twitter
ΕΡΑ

Η πρόεδρος της Σλοβακίας πήγε στο σπίτι του δολοφονηθέντος ζεύγους και άφησε δύο κόκκινα τριαντάφυλλα. «Αν οι δολοφόνοι πιστεύουν ότι ο θάνατος μπορεί να αποθαρρύνει τους άλλους δημοσιογράφους» που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς «γελιούνται», έγραψε στη σελίδα της στο Facebook. «Αυτό που δεν ολοκλήρωσε ο Γιαν Κούτσιακ, θα το κάνουν άλλοι», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM
Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM